BACK TO
TOP
Φορολογικά

Τα προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα

Πολύς ντόρος γίνεται µε τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα, κάτι που µέχρι στιγµής δεν έχει αιτιολογηθεί σε καµία περίπτωση.

forologika-701

Γιώργος Παπαδημητρίου

27
1

Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων
Νομού Καρδίτσας)


Ο νόµος 4587/2018, «Επείγουσες ρυθµίσεις αρµοδιότητας Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και άλλες διατάξεις», ήρθε και επικαιροποίησε τον νόµο 4492/2017, µε εµφατικό µάλιστα τρόπο επισηµαίνοντας ότι από 01.01.19, θα πρέπει οι πρώτοι έµποροι-αγοραστές των αγροτικών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων να πληρώνουν του παραγωγούς εντός 60 ηµερών από την ηµεροµηνία έκδοσης του τιµολογίου πώλησης.

Στις 14.03.19 δηµοσιεύθηκε η υπ. Αρίθµ. 140/50665/2019 διευκρινιστική εγκύκλιος για την εφαρµογή της ΚΥΑ 80/26402/Β 715.2.2019, δίνοντας αρκετές διευκρινήσεις. Οι διευκρινήσεις αυτές έχουν να κάνουν µε τεχνικά θέµατα, όπως ποιοι έχουν υποχρέωση να αναρτούν στην ψηφιακή πλατφόρµα τα τιµολόγια αυτά, ποιος ο χρόνος ανάρτησης τους, αν συµπεριλαµβάνονται οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος στους έχοντες υποχρέωση κλπ. ∆υστυχώς όµως τα τεχνικά θέµατα δεν δίνουν λύση στην καθηµερινότητα των παραγωγών.

Ο νόµος αυτός ψηφίστηκε µε σκοπό να δηµιουργήσει ρευστότητα στους παραγωγούς. Με ποιον τρόπο; Αναγκάζοντας τους πρώτους εµπόρους-αγοραστές των αγροτικών προϊόντων που ανήκουν στα νωπά και ευαλλοίωτα, να τους πληρώνουν εντός 60 ηµερών. Γάλα, κρέας, κηπευτικά, φρούτα κλπ, είναι µερικά από τα είδη που περιλαµβάνονται στην κατάσταση αυτή. Στην ψηφιακή πλατφόρµα έχουν υποχρέωση να αναρτήσουν τα τιµολόγια τους όλοι οι παραγωγοί που καλλιεργούν αυτά τα προϊόντα.

 

Ας δούµε κάποιους από του λόγους για τους οποίους προς το παρόν δεν φαίνεται ότι θα βοηθήσει τους παραγωγούς στην ύπαρξη ρευστότητας:

  • Καταχωρεί π.χ. ο κτηνοτρόφος ένα τιµολόγιο πώλησης γάλακτος αξίας 3.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, το οποίο έχει ηµεροµηνία έκδοσης 31.03.19.
  • Αν η καταχώρηση στην ψηφιακή πλατφόρµα δεν γίνει εντός 25 ηµερών από την έκδοση του (στο παράδειγµα µας µέχρι τις 25/4), ο παραγωγός έχει ποινή 5% επί της αξίας του τιµολογίου, δηλαδή πρόστιµο 150 ευρώ.
  • Ο αγοραστής πρέπει µέχρι τις 31/5 να εξοφλήσει το τιµολόγιο αυτό (εντός 60 ηµερών λέει ο νόµος).
  • Σε περίπτωση που δεν το κάνει, ο παραγωγός θα πρέπει να επισηµάνει ότι το τιµολόγιο είναι ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΟ (κανείς δεν θα το κάνει διότι, η συνεργασία που έχουν τα δύο µέρη κρατά πολλά χρόνια πριν την ψήφιση του νόµου-µακάρι να βγω ψεύτης).
  • Εφόσον ο κτηνοτρόφος αυτός δεν τσεκάρει εντός 60 ηµερών ότι το τιµολόγιο είναι ανεξόφλητο, τότε αυτό αυτοµάτως θεωρείται από το σύστηµα εξοφληµένο.

 

Αν όλοι οι παραγωγοί αφήσουν τα τιµολόγια τους (για τα ανεξόφλητα µιλάµε πάντα), χωρίς την επισήµανση του ανεξόφλητου, καταλαβαίνουµε ότι το εξής πολύ απλό: τα στατιστικά στοιχεία από την ψηφιακή πλατφόρµα θα δώσουν ένα ψεύτικο νούµερο ύπαρξης ρευστότητας στην αγορά, αφού όλα τα τιµολόγια θα εµφανίζονται εξοφληµένα.

Όσες περιπτώσεις συναλλαγών εξαιρέσουµε στις οποίες η πληρωµή γίνεται -χρόνια πριν- σε λιγότερες από 60 ηµέρες, οφείλουµε να αναγνωρίσουµε ότι υπάρχουν αντίστοιχα πολλές περιπτώσεις (δυστυχώς είναι οι περισσότερες), στις οποίες η εξόφληση γίνεται µε επιταγές λήξης 8, 10, 12 ή και παραπάνω µηνών (Ειδικά στις περιπτώσεις βιοµηχανικής πιπεριάς, οι επιταγές λήξης ενός έτους, πάνε κι έρχονται).

Αυτό που στην αρχή φάνταζε ιδανικό για τη δηµιουργία ρευστότητας στους αγρότες, τείνει να λειτουργήσει ακριβώς αντίστροφα. Η υπηρεσία που έφτιαξε την πλατφόρµα είµαι σίγουρος ότι, όταν αποφάσισε να τη στήσει, είχε κατά νου το καλύτερο για τους παραγωγούς, το πιστεύω απόλυτα αυτό. Κανείς υπηρεσιακός παράγοντας, σε καµία υπηρεσία του ∆ηµοσίου, δεν ξυπνά ένα πρωί λέγοντας «σήµερα να δείτε τι θα σας κάνω».

Όµως, εφόσον πράγµατι ο λόγος που έγινε η πλατφόρµα αυτή είναι η δηµιουργία ρευστότητας, τότε οφείλουν οι υπηρεσιακοί και φυσικά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, να σκύψουν στο πρόβληµα και να δώσουν λύση, αλλιώς ας αποσύρουν τελείως την εφαρµογή αυτή.

Μία λύση π.χ. θα µπορούσε να είναι, η ανάρτηση µόνο των ανεξόφλητων τιµολογίων. Με τον τρόπο αυτό:

  • Αποφεύγεται τσάµπα δουλειά µε την ανάρτηση στην πλατφόρµα των εξοφληµένων τιµολογίων.
  • Μειώνεται το κόστος του αγρότη, γιατί η διαδικασία αυτή δεν θα γίνει τσάµπα από κανέναν κι όποιος την αναλάβει µόνο τσάµπα δεν θα την κάνει.

Η ανάρτηση των ανεξόφλητων τιµολογίων να γίνεται τον επόµενο µήνα από τη λήξη των 60 ηµερών. Με τον τρόπο αυτό ελέγχονται τα πραγµατικά ανεξόφλητα τιµολόγια. Αν υπάρχουν λύσεις που δεν µπορώ να τις σκεφθώ, παραµένω τη διάθεση της Υπηρεσίας για ενηµέρωση και µετά χαράς να το κοινωνήσω στους παραγωγούς µε τον ίδιο τρόπο.

 

Κατάσταση δηµοσιοποιήσης πληρωµών έτους 2018

Πριν πάτε στο λογιστή σας για τη σύνταξη της φετινής φορολογικής σας δήλωσης, περάστε από τα γραφείο που φτιάχνετε τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε και ζητείστε την κατάσταση δηµοσιοποίησης πληρωµών έτους 2018. Τη χρειαζόµαστε προκειµένου να καταχωρήσουµε τις συνδεδεµένες ενισχύσεις οι οποίες καταβλήθηκαν εντός του 2019 και πρέπει να δηλωθούν και να φορολογηθούν στο 2018.

 







Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

22-04-2019 11:34Σπύρος Καχριμάνης

Αγαπητέ κύριε Παπαδημητρίου, Έχοντας προσωπική εμπειρία ως πρόεδρος Α.Σ. από την πλατφόρμα, θα συμφωνήσω απολύτως με την πρότασή σας για την «ανάρτηση µόνο των ανεξόφλητων τιµολογίων». Θέλω όμως να επισημάνω το εξής. Με βάση το άρθρο 2 του Ν. 4492/2017 «Έμπορος που προμηθεύεται νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα από παραγωγό ο οποίος εκδίδει τιμολόγιο, οφείλει να εξοφλεί το τιμολόγιο του παραγωγού μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την έκδοσή του. Κάθε συμφωνία μεταξύ των μερών, που είναι αντίθετη με τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου, θεωρείται άκυρη.» Δηλαδή, την 60η ημέρα λήγει η προθεσμία πληρωμής, που σημαίνει ότι η πληρωμή μπορεί να γίνει από την 1η έως και –το αργότερο- την 60η ημέρα από την έκδοση του τιμολογίου. Επομένως, δεν βλέπω να υπάρχει κανένας λόγος για να δοθεί επιπλέον της 60ης ημέρας χρονικό περιθώριο για να θεωρηθεί το τιμολόγιο ανεξόφλητο και άρα να αναρτηθεί στην πλατφόρμα ως τέτοιο.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία