BACK TO
TOP
Φορολογικά

Η αλλαγή του τρόπου εισόδου στις επιδοτήσεις και προβλήματα που δημιουργούνται

Μέχρι και πέρυσι, την άντληση των στοιχείων των επιδοτήσεων των αγροτών, την βλέπαµε χρησιµοποιώντας τους κωδικούς taxis του καθενός εξ αυτών. Η είσοδος γινόταν από τη σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ , από την «διαδικτυακή ενηµέρωση αγροτών για πληρωµές». Η εφαρµογή µας οδηγούσε στο www.iris.gov.gr και µε την επιλογή του έτους αναφοράς, εκτυπώναµε την κατάσταση δηµοσιοποίησης πληρωµών, στην οποία αποτυπώνονταν όλες οι επιδοτήσεις που εισέπραξε ο δικαιούχος αγρότης για το έτος που µας ενδιέφερε.

forologika-713

Γιώργος Παπαδημητρίου

15
0

Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων
Νομού Καρδίτσας)

Αυτό είναι παρελθόν καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο εισόδου. Πλέον, για να εισέλθει κάποιος στην εφαρµογή χρειάζεται να έχει φτιάξει κωδικούς εισόδου στην καρτέλα του αγρότη.


Τα στοιχεία σε email
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι email έχουν όλοι όσοι υποβάλλουν δήλωση καλλιέργειας, είτε αγρότες του ειδικού, είτε αγρότες του κανονικού καθεστώτος. ∆υστυχώς ελάχιστοι έως κανένας δεν έχει κρατηµένα στα στοιχεία αυτά (email και κωδικό πρόσβασης). Επιπλέον δεν είχαµε νωρίτερα πληροφόρηση προκειµένου να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να ενηµερώσουµε τους αγρότες και να ψάξουν να βρουν τα ανωτέρω στοιχεία. Οι δε φορείς που συντάσσουν τις δηλώσεις καλλιέργειας, είναι αµφίβολο εάν έχουν κρατήσει τα στοιχεία αυτά στα αρχεία τους, καθώς το θέµα µε τα προσωπικά δεδοµένα που ισχύει από τον Μάιο του 2018, καθιστά την κίνηση αυτή απαγορευτική. Πιθανόν να έχουν δώσει τους κωδικούς εισόδου µαζί µε τη δήλωση καλλιέργειας στους αγρότες και κάπου είναι ξεχασµένοι ή να µην έχουν καταλάβει οι άνθρωποι ότι τους έχουν ήδη λάβει. Είµαι σίγουρος ότι ο κάθε ένας που είναι υπόχρεος σε δήλωση καλλιέργειας έχει πολλά παραπάνω από ένα email. Πιθανόν, κάθε φορά που πήγαιναν σε άλλο φορέα για τη σύνταξη της δήλωσης ΟΣ∆Ε, να τους εξέδιδαν νέο email και νέο κωδικό, µη έχοντας και µη βρίσκοντας τους παλιούς.

 

Οι λογιστές δεν µπορούν να µπουν στην εφαρµογή
Και φτάνουµε στο σήµερα: οι λογιστές δεν µπορούν να εισέλθουν στην εφαρµογή, δεν µπορούν να δουν τις εισπραχθείσες επιδοτήσεις που αφορούν το 2018 και ως εκ τούτου, δεν µπορούν να έχουν εικόνα για τις επιδοτήσεις που έχουν εισπράξει και αφορούν το έτος 2018.

Κάποιοι θα επικαλεσθούν τη βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία όµως έχει δύο κενά: α) χρειάζεται και η ίδια κωδικούς και β) δεν περιλαµβάνει τις συνδεδεµένες που καταβλήθηκαν εντός του 2019, αφορούν το 2018 και θα πρέπει να φορολογηθούν.

Ακόµη δεν µπορώ να καταλάβω το σκεπτικό αυτής της αλλαγής. Προφανώς, όλο και κάτι θα σκέφτηκαν αυτοί που αποφάσισαν να προχωρήσουν στην τροποποίηση, µήπως όµως θα ήταν καλό να µας ενηµερώσουν κιόλας; Για να µπορούµε να αξιολογήσουµε, να ενηµερώσουµε και να αποφασίσουµε πως θα κινηθούµε.

Μέχρι στιγµής, δεν υπάρχει καµία επίσηµη ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μόνο ενηµέρωση ότι «πρέπει να κάνετε αυτό και …. Τέλος».

 

Ασαφές το καθαρό αγροτικό εισόδηµα
Επειδή έχω προσπαθήσει µε κάθε τρόπο να ενηµερώσω τους ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ για το πρόβληµα που έχουν δηµιουργήσει, αλλά δεν υπάρχουν ευήκοα ώτα (τουλάχιστον µέχρι στιγµής), θα ήθελα και από το βήµα αυτό να θυµίσω ξανά ότι:

-Είναι αστεία η δικαιολογία που επικαλούνται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, σχετικά µε τα προσωπικά δεδοµένα.

-Η βεβαίωση για φορολογική χρήση εκδίδεται µε τους κωδικούς taxis, η κατάσταση δηµοσιοποίησης γιατί όχι;

-Το πρόβληµα που έχετε δηµιουργήσει, δυστυχώς επιβαρύνει τον δικαιούχο αγρότη, ο οποίος αν δεν προσκοµίσει στο λογιστή του την κατάσταση δηµοσιοποίησης, δεν θα µπορέσουµε να έχουµε πρόσβαση στην πληροφορία των επιδοτήσεων.

-Με ελλιπή την πληροφόρηση για τις ληφθείσες επιδοτήσεις, δηµιουργούνται ξεκάθαρα λανθασµένα αποτέλεσµα σε δύο τοµείς: το φορολογικό αποτέλεσµα και το ασφαλιστέο καθαρό εισόδηµα από το οποίο προσδιορίζεται ο ΕΦΚΑ της επόµενης χρονιάς.


Εξαιτίας της µη αναγραφής των επιδοτήσεων που καταβλήθηκαν στο 2019 και έπρεπε να φορολογηθούν στο φορολογικό έτος 2018, το τελικό καθαρό φορολογητέο αγροτικό εισόδηµα θα είναι µικρότερο από το πραγµατικό. Όπερ σηµαίνει ότι όσοι αγρότες έχουν και άλλα εισοδήµατα εξωγεωργικά, έχουν πολλές πιθανότητες το αγροτικό τους εισόδηµα να είναι µικρότερο από το 50% του συνολικού δηλωθέντος φορολογητέου εισοδήµατος. Άρα να χάσουν την ιδιότητα του κατ’ επάγγελµα αγρότη. Άραγε, αυτό το σκέφτηκαν πριν αλλάξουν τον τρόπο εισόδου στην πλατφόρµα των επιδοτήσεων χωρίς να ρωτήσουν κανέναν;

 

«ΟΠΕΚΕΠΕ …ΣΥΝΕΧΕΙΑ»
Για να γίνουν όσα αναφέρουµε, απαιτείται από τους Υπηρεσιακούς και όσους έχουν την ευθύνη του σχεδιασµού των θεµάτων της καθηµερινότητας, να αποκτήσουν επαφή µε την καθηµερινότητα. ∆εν σηµαίνει ότι επειδή σκέφτηκαν κάτι, αυτό µπορεί να γίνει κιόλας. Βγείτε από τα γραφεία και ρωτήστε να µάθετε πως µπορεί να λειτουργήσει αυτό που σκέφτεστε. Στην πράξη κρίνονται όλα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία