BACK TO
TOP
Φορολογικά

Καταργήστε την πλατφόρμα για νωπά και ευαλλοίωτα μόνο προβλήματα δημιουργεί

Το µεγαλύτερο πρόβλημα από καταβολής Ελληνικού Κράτους, ήταν (και παραµένει) η ανυπαρξία επαφής της θεωρίας µε την πράξη.

24_5

27
2




Γιώργος Παπαδημητρίου

Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων
Νομού Καρδίτσας)

Εκδίδεται µία απόφαση από ένα υπουργείο, κανείς από τους εµπλεκόµενους δεν ξέρει αν και πως αυτή η απόφαση µπορεί να εφαρµοστεί, µε αποτέλεσµα να ξεκινά η εφαρµογή της και στην πορεία να γίνονται τροποποιήσεις-µπαλώµατα, που τις περισσότερες φορές καθίστανται ασπιρίνη στο πρόβληµα.
Όλα αυτά θα µπορούσαν να είχαν-έχουν εκλείψει, αν οι υπηρεσίες των υπουργείων που αναλαµβάνουν να συντάξουν κάτι, είχαν επικοινωνία µε τη βάση, µε τους ανθρώπους που εφαρµόζουν αυτά που οι ίδιοι νοµοθετούν, ώστε να γλυτώνουµε όλοι από ταλαιπωρία, διορθώσεις. ∆εν είναι κακό να κάνεις λάθος, κακό είναι να µην το παραδέχεσαι.

Στο τραπέζι ο πίνακας προσωπικού

Την Παρασκευή 13 Σεπτέµβρη βρέθηκα µαζί µε τον Κώστα Νιφορόπουλο, να συνοδεύουµε τη ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς στη συνάντηση µε τον ∆ιευθυντή του Γραφείου υπουργού Εργασίας κ. ∆ουφεξή. Βασικό θέµα της συνάντησης, τι άλλο, ο πίνακας προσωπικού στον οποίο πρέπει να καταγράφονται οι εργάτες γης (η ∆ΟΕΠΕΛ έχει εκδώσει σχετικό δελτίο). Το συµπέρασµα από αυτή την πρώτη συνάντηση ήταν ότι µας ενδιαφέρει το πρακτικό κοµµάτι χωρίς να λειτουργήσει η όποια επιλογή εις βάρος κανενός. Κρατώ τη δέσµευση του διευθυντή ότι πριν την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τον τρόπο λειτουργίας του άρθρου 56 του νέου νοµοσχεδίου, θα δούµε από κοινού τον τρόπο εφαρµογής και τις εναλλακτικές, ώστε να είναι εφαρµόσιµη στην πράξη.
Σκοπός είναι η νοµοθετική διάταξη να είναι έτοιµη το συντοµότερο δυνατό, ώστε να γλυτώσουν οι αγρότες από τερατώδη και κυρίως άδικα πρόστιµα. Να δούµε µήπως τελικά αλλάξει κάτι, άλλωστε τα πάντα και οι πάντες εκ του αποτελέσµατος κρίνονται.

Παράταση έως τέλος Σεπτεμβρίου

Προς το παρόν, επαναφέρω το θέµα των Νωπών και Ευαλλοίωτων Προϊόντων, να φρεσκάρω τη µνήµη των αγροτών που είναι υπόχρεοι, αλλά µήπως το δει και ο υπουργός και πάρει θέση. Ο ν. 4587/18, «Επείγουσες ρυθµίσεις αρµοδιότητας υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και άλλες διατάξεις», ήρθε και επικαιροποίησε τον ν. 4492/17, µε εµφατικό µάλιστα τρόπο επισηµαίνοντας ότι  από 01.01.19, πρέπει οι πρώτοι έµποροι-αγοραστές των νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων να πληρώνουν του παραγωγούς εντός 60 ηµερών από την ηµεροµηνία έκδοσης του τιµολογίου πώλησης.
Στις 14.03.19 δηµοσιεύθηκε η υπ’ αριθµό 140/50665/2019 διευκρινιστική εγκύκλιος για την εφαρµογή της ΚΥΑ υπ’ αριθµό 80/26402/Β’ 715.2.2019, δίνοντας αρκετές διευκρινήσεις. Οι διευκρινήσεις αυτές έχουν να κάνουν µε τεχνικά θέµατα, όπως ποιοι έχουν υποχρέωση να αναρτούν στην ψηφιακή πλατφόρµα τα τιµολόγια αυτά, ποιος είναι ο χρόνος ανάρτησης τους, αν συµπεριλαµβάνονται οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος στους έχοντες υποχρέωση κλπ.
Η παράταση που δόθηκε µέχρι τέλος Σεπτεµβρίου, δόθηκε ακριβώς επειδή η πλατφόρµα είχε µόνο προβλήµατα. Θα αλλάξει κάτι από την 01.10.19 που θα ξεκινήσει η λειτουργία της; Μέχρι στιγµής δεν υπάρχει κάτι που να δικαιολογεί αισιοδοξία, έστω και συγκρατηµένη.

Ας δούμε

κάποιους από του λόγους από τους οποίους αποδεικνύεται εύκολα ότι δεν βοηθά τους παραγωγούς στη δηµιουργία ρευστότητας:
Καταχωρεί π.χ. ο κτηνοτρόφος ένα τιµολόγιο πώλησης γάλακτος αξίας 3.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, το οποίο έχει ηµεροµηνία έκδοσης 01.10.19.
Αν η καταχώρηση στην ψηφιακή πλατφόρµα δεν γίνει εντός 25 ηµερών από την έκδοση του (στο παράδειγµα µας µέχρι τις 25/10), ο παραγωγός έχει ποινή 5% επί της αξίας του τιµολογίου, δηλαδή πρόστιµο 150 ευρώ.
Ο αγοραστής πρέπει µέχρι τις 30/11 να εξοφλήσει το τιµολόγιο αυτό (εντός 60 ηµερών λέει ο νόµος).
Σε περίπτωση που δεν το κάνει, ο παραγωγός θα πρέπει να επισηµάνει ότι το τιµολόγιο είναι ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΟ (κανείς δεν θα το κάνει, η συνεργασία που έχουν τα δύο µέρη κρατά χρόνια πριν την ψήφιση του νόµου).
Εφόσον ο κτηνοτρόφος δεν τσεκάρει εντός 60 ηµερών ότι το τιµολόγιο είναι ανεξόφλητο, τότε αυτοµάτως το τιµολόγιο θεωρείται από το σύστηµα εξοφληµένο.
Αν όλοι οι παραγωγοί αφήσουν τα ανεξόφλητα τιµολόγια τους χωρίς επισήµανση του ανεξόφλητου, τα στατιστικά στοιχεία από την ψηφιακή πλατφόρµα θα δώσουν ένα ψεύτικο νούµερο ύπαρξης ρευστότητας στην αγορά, αφού όλα τα τιµολόγια θα εµφανίζονται εξοφληµένα. Το λιγότερο που µπορεί να γίνει αυτή τη στιγµή, είναι η ανακοίνωση παράτασης επ’ αορίστου, ώστε ελεγχθεί η ύπαρξη της πλατφόρµας από µηδενική βάση για να είναι συµβατή µε την πραγµατικότητα.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

24-09-2019 15:55ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΛΟΥΚΑΣ

Πολυ σωστά!!! Και την επόμενη φορα που θα θέλει κάποιος απο το υπουργείο να βγάλει νόμους ας μιλήσει πρώτα με αυτους που βρίσκονται καθημερινά στην πραγματική αγορά και οχι να ρωτα τους παρατρεχάμενους, καρεκλοκενταυρους δήθεν συμβούλους που δεν εχουν δουλέψει ποτε τους αφού πάντα ήταν κομματόσκυλα αρα ουδέ μια σχεση εχουν με την πραγματικότητα...

Απάντηση

23-09-2019 18:44ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΡΑΣ

ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΕΘΕΣΕΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία