BACK TO
TOP
Φορολογικά

Αφορολόγητο και ακατάσχετο το επίδομα ορεινών περιοχών

Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις», που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 10 Ιανουαρίου από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Ιωάννη Βρούτση, καθορίζεται ως αφορολόγητο και ακατάσχετο το επίδομα νοικοκυριών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με χαμηλά εισοδήματα.

oreinoxorio

122
12

Αναλυτικότερα, πρόκειται για το άρθρο 18 του εν λόγω νομοσχεδίου, στην αιτιολογική έκθεση του οποίου αναφέρονται τα εξής: «Με στόχο την ενίσχυση των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα που διαβιούν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές καταβάλλεται ετήσια εισοδηματική ενίσχυση που έχει προβλεφθεί στις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 27 του ν. 3016/2002 (Α΄ 110). Η ανωτέρω ενίσχυση έχει στόχο να βοηθήσει τις οικογένειες να ανταποκριθούν στις ειδικές συνθήκες των περιοχών αυτών.

Η προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπει φορολογική απαλλαγή και απαγόρευση κατάσχεσης της εισοδηματικής ενίσχυσης μόνιμων κατοίκων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, ως μέτρο διασφάλισης του εισοδήματος των δικαιούχων οικογενειών, δοθέντος ότι οι δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης στις ανωτέρω περιοχές δημιουργούν στις οικογένειες αυτές πρόσθετα έξοδα.

Περαιτέρω, συνιστώντας γνήσιο μέτρο κοινωνικής πολιτικής υπέρ των οικογενειών αυτών, η εν λόγω ενίσχυση εξαιρείται από τη δυνατότητα συμψηφισμού της με βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο, λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και πιστωτικά ιδρύματα. Τέλος, προβλέπεται ο μη συνυπολογισμός της στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα, καθώς και στα εισοδηματικά όρια για τη χορήγηση της ίδιας της περί ης ο λόγος ενίσχυσης».

 

Η διάταξη

Το πλήρες περιεχόμενο του εν λόγω άρθρου έχει ως εξής:

Άρθρο 18

Αφορολόγητο και ακατάσχετο επιδόματος νοικοκυριών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με χαμηλά εισοδήματα

Στο Άρθρο 27 του ν. 3016/2002 προστίθεται παράγραφος 3 και το Άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 27

Μέτρα κοινωνικής πολιτικής

  1. Στο Άρθρο 1 του Π.Δ. 179/1986 ( 69 Α`) προστίθεται εδάφιο ιστ` ως εξής: "ιστ`) Τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων".
  2. Σε οικογένειες Ελλήνων υπηκόων και υπηκόων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και των μονογονεϊκών, των οποίων τα μέλη κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπως αυτές ορίζονται από την οδηγία 85/148/ΕΟΚ, χορηγείται από το έτος 2002 ετήσια εισοδηματική ενίσχυση ως εξής:α) Εξακοσίων (600) ευρώ, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.

β) Τριακοσίων (300) ευρώ, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ και του ποσού των δύο χιλιάδων διακοσίων (2.200 ευρώ).

Ως μόνιμη κατοικία για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης νοείται η συνεχής διαμονή στις παραπάνω περιοχές για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) ετών. Η προϋπόθεση αυτή βεβαιώνεται από την κατά τόπο αρμόδια δημοτική ή κοινοτική αρχή.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθορίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής της αποζημίωσης, καθώς και οποιαδήποτε σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Με όμοιες αποφάσεις δύνανται να αναπροσαρμόζονται τα παραπάνω αναφερόμενα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης και των εισοδηματικών ορίων.

  1. H εισοδηματική ενίσχυση της παραγράφου 2 είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα νομικά πρόσωπα των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα ή στα εισοδηματικά όρια για τη χορήγησή της. Η ισχύς του προηγούμενου εδαφίου ως προς το αφορολόγητο της ενίσχυσης της παραγράφου 2 άρχεται από την 1η Ιανουαρίου 2018, καταλαμβάνοντας τις ενισχύσεις που καταβάλλονται μετά τη λήξη του φορολογικού έτους 2018 αλλά αφορούν σε ενισχύσεις οφειλόμενες για το έτος αυτό, οι οποίες δηλώνονται στη φορολογική διοίκηση με βάση το έτος καταβολής τους. Κατά τις λοιπές προβλέψεις της, η ισχύς του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου άρχεται από τη δημοσίευση του παρόντος.
  2. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, για την εφαρμογή του παρόντος, νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο, εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του από κάθε πηγή. Οι παραπάνω εισοδηματικές ενισχύσεις δεν λαμβάνονται υπόψη για τον κατά περίπτωση προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγούνται αυτές».
Σχόλια (12)
Προσθήκη σχολίου

29-02-2020 21:17Φωτεινή

Θα καταβληθεί αυτό το ορεινό επίδομα φέτος;

Απάντηση

20-02-2020 12:40Δέσποινα

Τελικά ξέρουμε αν πληρώθηκε το επίδομα για το 2018??

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

15-02-2020 12:54Ανώνυμος

Σιγά με αυτόν τον πρωθυπουργό να μην τα δώσουν τελικα ο Αλέξης ήταν για τους φτωχούς που έδινε και αλληλεγγυης αυτός μόνο για την πάρτη του είναι

Απάντηση

03-02-2020 19:23Ευαγγελια

Και τελικά πότε θα το πληρώσουν αυτό το επίδομα επιτέλους?????

Απάντηση

03-02-2020 14:27Φωτεινή

Εσεις που το ξερεται??

Απάντηση

28-01-2020 11:37Μπάλαουράς Χάρης

Και όπως προανέφερα προφανώς έριξαν το ποσό από 3400 σε 2200 ευρώ.. Γίνετε επανεξέταση των αιτήσεων.. Και τελικά δεν το παίρνει κανένας.. Η ξεφτίλα της ξεφτίλας.. Αλλά πρέπει να ερημώνουν τα χωριά μας γιατί κάπου πρέπει να μείνουν "αυτοί" που έρχονται..

Απάντηση

28-01-2020 11:19Μπάλαουράς Χάρης

Όταν έκανα την αίτηση τον Νοέμβριο του 18 το ποσό των 300ων ευρώ θα δινόταν σε όσους έκαναν δηλωση έως 3400 ευρώ.. Διαβάζω τώρα ότι μειώθηκε σε 2200.. Τι ισχύει τελικά.. Κοροϊδία δίχως τέλος?

Απάντηση

19-01-2020 15:32Βασίλης Καραφλης

Πιστεύεις ότι τους ενδιαφέρει αν ζεις η αν πεθαίνεις;η δική τους η κοιλιά είναι γεμάτη, οπότε με γεμάτη κοιλιά δεν μπορούν να καταλάβουν εσένα εμένα.... εμένα η καρδιά η δημοτική υπάλληλος δεν μπορούσε λέει να βεβαιώσει ότι είμαι μόνιμος κάτοικος εκεί που μένω ροδιά Ήλιδας,ουτε ο πρόεδρος του χωριού, ούτε δήμαρχος,μα περιστρέφεται προπερσι λέω πως το βεβαιώνεται και τα έπαιρνα όποτε τα έπαιρνα;όταν γίνανε εκλογές και ο δήμαρχος και ο πρόεδρος ήρθαν για ψήφο τους λέω μα εγώ δεν είμαι μόνιμος κάτοικος έτσι δεν μου λέτε; εξαφανιστείτε αμέσως γιατί είμαι Τούρκος υπήκοος και δεν το έχω σε τίποτα να σας βγάλω το τομάρι και να το κρεμάσω στην πόρτα της εκκλησίας να το βλέπουν τα μούλικά τα παιδιά σας.Καραφλης Βασίλης Ροδιά Ήλιδας τηλ.6997941225

Απάντηση

08-01-2020 23:03Αντώνης Ματθαίακακης

Πότε θα πάρουμε τα χρήματα είναι ένας χρόνος τώρα και τίποτα ακόμα... έκανα αίτηση από το Δεκέμβριο του 2018 ενώ εγκρίθηκε περιμένω ακόμα...αν ξέρετε πότε θα μπούνε τά χρήματα ενημερώστε με γιατί είναι ανάγκη..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία