BACK TO
TOP
Φορολογικά

Κάποια από τα θετικά του νέου νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Νόµο του κράτους αποτελεί από τις 11.03.20 ο νόµος 4673/2020 για τους αγροτικούς συνεταιρισµούς.

Untitled-1_8

Γιώργος Παπαδημητρίου

244
1


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιώ
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγω
Νομού Καρδίτσας

Νόµο του κράτους αποτελεί από τις 11.03.20 ο νόµος 4673/2020 για τους αγροτικούς συνεταιρισµούς. Σχεδόν µία 10ετία µετά τον τελευταίο νόµο (4015/11), γίνεται προσπάθεια από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να ζωντανέψουν οι συνεταιρισµοί και να παραµείνουν στην περιφέρεια οι αγρότες, µέσα από τη δηµιουργία συλλογικών οργάνων. 

Οι περισσότερες συζητήσεις κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, αλλά και στους διαδρόµους της  Βουλής, όσο συζητούνταν το νοµοσχέδιο, είχαν ως βασικό πυλώνα τα διοικητικά: πως θα ψηφίζουν, ποιοι θα ψηφίζουν, ποιοι θα ψηφίζονται, τι θα γίνει µε την απαλλαγή διοικητικών ευθυνών των οικονοµικών αποτελεσµάτων για το κάθε έτος, ποιοι θα εκπροσωπούν ποιους, ποιοι θα εκπροσωπούνται από ποιους………[χωρίς σχόλια]…… Φυσικά, τέθηκαν και µερικά πρακτικά θέµατα που αφορούν τη λειτουργία τους...  

Ας αφήσουµε προς το παρόν τα διοικητικά, εκφράζοντας µόνο µία απορία: όποιος αποφασίζει να ασχοληθεί µε τα κοινά των συνεταιρισµών, γνωρίζει ότι θα αφιερώσει προσωπικό χρόνο και χωρίς ανταµοιβή. ∆εν γίνεται να παραπονιέται µετά γιατί τρέχει µόνος του.  

 

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ  

ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ: 

Μειώθηκε η υποχρεωτική συµµετοχή των µελών για την ίδρυση ενός Α.Σ., από είκοσι σε δέκα άτοµα. [Άρθρο 4-Όροι σύστασης: 1. Για τη σύσταση ΑΣ απαιτείται η σύνταξη καταστατικού και, µε την επιφύλαξη της παραγράφου 2, η υπογραφή του από δέκα (10) τουλάχιστον πρόσωπα που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 6, καθώς και η υποβολή του µε την αίτηση του άρθρου 23 στην εποπτεύουσα Αρχή του άρθρου 21 για την έγκρισή του και την εγγραφή του ΑΣ στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισµών και άλλων συλλογικών φορέων του άρθρου 22 (ΕΜΑΣ). Το ιδρυτικό καταστατικό ορίζει προσωρινό ∆ιοικητικό Συµβούλιο το οποίο αποτελείται από τουλάχιστον τρία (3) πρόσωπα από αυτά που το υπογράφουν, µεταξύ των οποίων ορίζει και τον Πρόεδρό του. Ο αριθµός των µελών του προσωρινού ∆ιοικητικού Συµβουλίου είναι πάντοτε περιττός…].  

Σηµαντική η µείωση αυτή, αφού η συγκέντρωση 20 ατόµων κατ’ ελάχιστο αποδείχθηκε δύσκολο εγχείρηµα µέχρι τώρα. Θα έπρεπε κατά την άποψη µου, να δοθεί η δυνατότητα να συνεταιρίζονται κάτ’ ελάχιστο δύο άτοµα. Όπως ακριβώς είναι στο εξωτερικό. Κάθε φορά το αναφέρουν σε συνέδρια και οµιλίες οι καλεσµένοι συνδικαλιστές αγρότες του εξωτερικού, οι εγχώριοι υπηρεσιακοί µας παρακινούν να δούµε πως τα καταφέρνουν στα εξωτερικά οι αγρότες, αλλά βλέπουµε και πάλι τα ίδια. Ευτυχώς τουλάχιστον που λιγόστεψαν και από 20 έγιναν 10. Ελπίζω στα επόµενα νοµοσχέδια να µειωθούν κι άλλο, διότι ο σκοπός είναι να µάθουν οι αγρότες να συνεργάζονται και όχι να είναι καλά και ντε πολλοί µαζί [..έχουµε και τον κορονοϊό τελευταία….] 

Εφόσον το καταστατικό το προβλέπει, µπορούν να εγγραφούν και µέλη – επενδυτές χωρίς να έχουν την υποχρέωση να συναλλάσσονται µε το συνεταιρισµό..[;;;;;άρθρο 6 §3]. Ευτυχώς που […Οι όροι και οι προϋποθέσεις εισόδου και εξόδου, τα δικαιώµατα, οι υποχρεώσεις, η δυνατότητα και οι προϋποθέσεις συµµετοχής των µελών - επενδυτών στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο ή στο Εποπτικό Συµβούλιο του ΑΣ, καθορίζονται από το καταστατικό, µε την επιφύλαξη των διατάξεων του παρόντος νόµου…]. Ταπεινή συµβουλή σε όλους τους υποψήφιους για συµµετοχή σε συνεταιρισµούς: φροντίστε τα µέλη-επενδυτές, να υποχρεώνονται να συναλλάσσονται µε οπ συνεταιρισµό, διαφορετικά σας βλέπω για κλείσιµο. ∆εν είναι δυνατόν να εγγραφεί µέλος κάποιος, ο οποίος ασκεί παράλληλα µε τη συµµετοχή του, ίδια δραστηριότητα µε το συνεταιρισµό και να την ασκεί ελεύθερα. Θα ήθελα να µου το εξηγήσει κάποιος το σκεπτικό της παραγράφου αυτής. 

ΑΡΘΡΟ 9 §1: […1. Το συνεταιριστικό κεφάλαιο των ΑΣ ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στο ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ…]. Στα θετικά του νέου νόµου, η µείωση του ελάχιστου συνεταιριστικού κεφαλαίου. 

Έχουµε πολλά να συζητήσουµε το επόµενο διάστηµα. Θέλω απλώς να σταθώ στο εξής: Το καταστατικό είναι όλα τα λεφτά: Όσο πιο προσεκτικά συνταχθεί, τόσο καλύτερα θα είναι για όλα τα µέλη. Επίσης, σκεφτείτε την δυνατότητα που έχετε για εγγραφή του Συνεταιρισµού στο ΓΕΜΗ. Παρότι δεν είναι υποχρεωτικό, δίνεται η δυνατότητα άµεσης παρακολούθησης όλων των διοικητικών και οικονοµικών διαδικασιών και µεταβολών, προς όφελος της ενηµέρωσης των µελών. 

Οι νέες εισφορές ΕΦΚΑ-ΟΓΑ 

Η διαδικασία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας ολοκληρώθηκε στις 13 Μαρτίου. Μέχρι τις 16 του ίδιου µήνα ο ΕΦΚΑ θα ενσωµατώσει την επιλογή του κάθε αγρότη, ή θα κλειδώσει στην κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία όλους όσους δεν έκαναν καµία ενέργεια επιλογής.  

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

18-03-2020 16:28asavas

Στα θετικά του νέου νόµου, η µείωση του ελάχιστου συνεταιριστικού κεφαλαίου. Αλήθεια ποιο ήταν το ελάχιστο κεφάλαιο στο προηγούμενο νόμο που τώρα η μείωση του στα 10.000 ευρώ είναι στα θετικά του νόμου; Μήπως δεν καθόριζε καθόλου συνεταιριστικό κεφάλαιο ο προηγούμενος νόμος; Μήπως παρείχε την ελευθερία στα μέλη, ανάλογα με το ύψος της συνεταιριστικής μερίδας που καθόριζαν στο καταστατικό τους, να διαμορφώνεται το μεταβλητό συνεταιριστικό κεφάλαιο ;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία