BACK TO
TOP
Φορολογικά

Οι αγρότες εκτός των ευεργετικών διατάξεων στον πόλεμο των ΚΑΔ την εποχή του κορωνοϊού

Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών, είναι ένα σηµαντικό κοµµάτι του πρωτογενούς τοµέα.

24_32

Γιώργος Παπαδημητρίου

186
7


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιώ
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγω
Νομού Καρδίτσας

Πρόκειται για παραγωγούς αγροτικών προϊόντων µε τα οποία τροφοδοτούν τις κεντρικές λαχαναγορές της χώρας, φροντίζοντας να βρίσκονται καθηµερινά στο τραπέζι των περισσοτέρων. Ένα µεγάλο ποσοστό των παραγωγών αυτών, βγαίνουν οι ίδιοι στις λαϊκές αγορές καθηµερινά, προσφέροντας στους πολίτες τα φρέσκα τους προϊόντα.

Μέχρι και το 2016, οι παραγωγοί λαϊκών αγορών, οι οποίοι καλλιεργούσαν µία µικρή έκταση –τέτοια όση χρειαζόταν για να µπορούν να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση της λαϊκής, εµφάνιζαν στην εικόνα τους στο taxis, ως κύρια δραστηριότητα «αγρότης του ειδικού καθεστώτος» και ως δευτερεύουσα «λιανική πώληση σε πάγκους λαϊκών αγορών. Αυτό δεν το επέλεξαν οι ίδιοι, ούτε οι λογιστές τους, αλλά προβλέπονταν από το νόµο. Με την ΠΟΛ.1201 άλλαξε ο τρόπος απεικόνισης και από 01.01.17, ήταν υποχρεωµένοι να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και για αγροτικά τους προϊόντα, ανεξάρτητα από το ποσό του τζίρου ή των αγροτικών επιδοτήσεων. Η διάταξη όριζε µεταξύ άλλων ότι: στις περιπτώσεις των παραγωγών λαϊκών αγορών, η µετάταξη στο κανονικό καθεστώς για τα αγροτικά τους εισοδήµατα, θα γίνει αυτόµατα και οι ίδιοι (δηλαδή οι λογιστές τους) δεν χρειάζεται να κάνουν απολύτως τίποτε.

ιαπιστώθηκε τότε και διαπιστώνεται ακόµη και σήµερα, ότι το σύστηµα δεν τα κάνει πάντα όλα σωστά. Με κάποιον µαγικό τρόπο, διατήρησε το κωδικό 1000000 που αντιστοιχεί στον αγρότη ειδικού καθεστώτος, ενώ προστέθηκε ως δευτερεύων ΚΑ∆ αυτός των λαϊκών αγορών. Ως αποτέλεσµα αυτών των περιπτώσεων µέχρι και το φορολογικό έτος 2018, έχουµε µε την ίδια σειρά την εµφάνιση των ΚΑ∆ στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε3.

Κυρίος καδ αγροτών

Η δεύτερη και µεγαλύτερη (σε ποσοστό) περίπτωση είναι όλων των υπολοίπων αγροτών: ο κύρος ΚΑ∆ σε κάθε αγρότη, ειδικά µετά την ένταξη τους στα βιβλία, είναι αυτός που αντιστοιχεί στην βασική καλλιέργεια του καθενός. Π.χ. ένας ο οποίος έχει βασική καλλιέργεια βαµβάκι και επιπλέον καλλιεργεί καλαµπόκι, σιτάρι και τριφύλλι, έχει ως κύριο ΚΑ∆ τον 011611 και δευτερεύοντες ΚΑ∆ όλους τους υπόλοιπους 01.11.1 και 01.11.5, µε δυνατότητα να γίνει µεγαλύτερη ανάλυση και να δηλωθούν ΚΑ∆ για κάθε µία καλλιέργεια ξεχωριστά. Πολλοί αγρότες, εκτός από την καλλιέργεια τους, έχουν και µία παράλληλη δραστηριότητα. Π.χ. ένα καφενείο ή ένα ψιλικατζίδικο, για τα οποία ο ΚΑ∆ που αντιστοιχεί εντάσσεται στους πληγέντες από την κρίση.

Και αφού δούµε συγκεντρωτικά τα παραπάνω,

ας καταλήξουµε:

Κανείς Κωδικός Αριθµός ∆ραστηριότητας (ΚΑ∆) του πρωτογενούς τοµέα δεν εντάσσεται στους πληγέντες ΚΑ∆ από την κρίση (µε ελάχιστες, 1 ή 2 εξαιρέσεις).

Κανείς αγρότης δεν εντάσσεται µε τις υπάρχουσες διατάξεις, στις ευνοϊκές ρυθµίσεις που έχουν εξαγγελθεί (µέχρι στιγµής) από τα συναρµόδια Υπουργεία.

Κανείς αγρότης ο οποίος έχει δευτερεύουσα δραστηριότητα δεν εντάσσεται διότι, για να υποβληθεί η αίτηση πρέπει να έχει κύριο ΚΑ∆ που εντάσσεται (δεν έχει) ή ο δευτερεύων να αντιστοιχεί στα περισσότερα έσοδα (ούτε αντιστοιχεί, ούτε µπορεί να γίνει η αντιστοίχιση).

Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών, οι οποίοι έχουν πράγµατι το µεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους από τις πωλήσεις στις λαϊκές αγορές (ο ΚΑ∆ λαϊκών αγορών ανήκει στους πληττόµενους), δεν µπορούν να ενταχθούν διότι: α) ο κύριος ΚΑ∆ δεν εντάσσεται (αγρότες) και β) οι πωλήσεις από τις λαϊκές αγορές δεν διαχωρίζονται στα βιβλία τους αλλά αποτελούν πώληση αγροτικών προϊόντων.

Χωρίς να θέλω να το παίξω κουβαρντάς, η φασαρία όλη δεν είναι για την αποζηµίωση 800 ευρώ, ποσό που φυσικά θα µπορούσε να ενισχύσει σηµαντικά κάποιες οικογένειες. Είναι για το ότι η µη ένταξη των αγροτών στις επιχειρήσεις που πλήττονται, τους στερεί τη δυνατότητα να ωφεληθούν από τη διευκολύνσεις που παρέχονται για τις ρυθµίσεις, για τις καταβολές των βεβαιωµένων οφειλών, τη µείωση κατά 25% των εµπρόθεσµων καταβληθέντων υποχρεώσεων, τη µεταφορά των επιταγών, κλπ. Εύκολα θα µπορούσαν να ενταχθούν οι λαϊκατζήδες: να ζητηθεί π.χ. να καταχωρηθεί ο αριθµός µητρώου της ΦΤΜ, ένα παράδειγµα λέω.

Έχουν πληγεί όλοι ανεξαιρέτως οι επιχειρηµατίες, είτε παραγωγοί, είτε καταστηµατάρχες. Και ανεξάρτητα από το ποιοι τελικά θα ενισχυθούν από το 800άρι, πρέπει να ενταχθούν όλοι ανεξαιρέτως στα ευνοϊκά µέτρα µετάθεσης των φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών υποχρεώσεων τους, για να µπορέσουν να πάρουν µια ανάσα.

Τα λογιστικά γραφεία δεν παραλαµβάνουν τιµολόγια

Μέχρι νεοτέρας, δεν παραλαµβάνουµε τιµολόγια προς καταχώρηση στα γραφεία µας. ∆ηλαδή τι θα κάνουµε: δεν περπατά κανείς έξω για να προφυλαχθεί από τον κορωνοϊό, αλλά θα µου φέρετε τα τιµολόγια στο γραφείο; Κρατείστε τα όσοι έχετε στις επιχειρήσεις σας, στα σπίτια σας, όπου θέλετε, σε µένα µόνο µην τα φέρετε. Ο ΦΠΑ του Μαρτίου, του Απριλίου και του 1ου 3µήνου 2020 θα υποβληθεί µηδενική.

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

13-04-2020 14:26γιωργος δημητριου

Ειμαι παραγωγος λαικων αγορων στο κανονικο καθεστως. Καταφωρη αδικια αυτο ποτ συμβαινει. Ρε αλανια της κυβερνησης, δεν μας κοψατε τη δουλεια στεγνα? Αρα ειμαστε πληττομενοι. Και γιατι δεν παιρνουμε το επιδομα ρε γαιδουρια ξεσαμαρωτα? Α να χαθειτε...ελατε για ψηφο εχετε να φατε κλωτσιες..

Απάντηση

09-04-2020 00:00Μαριλένα

Βορίδη σε καλώ στο χωριό μου στην Αργολίδα να έρθεις να ζήσεις μαζί μας ένα απ' τα 24ωρα δουλειάς μας για να καταλάβεις πόσο ηλίθια ήταν η λύση που δήθεν βρήκες για τους παραγωγούς Λαϊκών Αγορών. Είμαι μια γυναίκα 50 ετών και εσύ με καλείτε να πάω στο κτήμα ν κόψω τα πορτοκάλια μου να τα φορτώσω, να μαζέψω τα οπωροκηπευτικά και να τα στείλω στον Άντρα μου που θα μένει στην Αθήνα και ν Μ στείλει πίσω το τεράστιο πακέτο 50 ευρώ που θα έχει μαζέψει ως μεροκάματο. Νομίζεις πως είναι δυνατόν να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα των 2 σπιτιών που μας χρεώνεις στην πλάτη μας, να ζήσουμε την οικογένειά μας κ να καλλιεργήσουμε για τη νέα σεζόν;πόσο μακριά είσαι νυχτωμενος.συναδελφοι μήπως είναι ώρα να ξεσηκωθούμε;δεν φτάνει ο ραγιαδισμος;οι Κρητικοί το έκαναν και κέρδισαν.εμεις τι περιμένουμε να καταλάβουν οι κολονακιωτες πως δουλεύουμε και πόσο υποφέρουμε;

Απάντηση

08-04-2020 08:48Αγγελαινας δημητριος

Μητσοτάκη μάζεψε τον Άδωνη από τα κανάλια λέει αρλουμπες.Γιατι θα πάτε εκεί που πήγαν και οι πριν.Συναδελφοι παραγωγοί ανεβείτε όλοι Αθήνα να νοικιάσουμε σπίτι.Ολοι μεζονέτες .Μαζέψτε τους ρεεεεεεεε

Απάντηση

08-04-2020 08:37Αγγελαινας δημητριος

Εμείς οι υπόλοιποι λαικατζηδες παραγωγοί,που δεν έχουμε σπίτι στην Αθήνα τι θα κάνουμε;Ρε παρτάλια της κυβέρνησης ,τι είναι αυτά που λέτε;Μπείτε σε ΚΑΔ εσείς και δώστε τα οκτώ χιλιάρικα στους ΑΓΡΟΤΕΣ.

Απάντηση

08-04-2020 00:49κωνσταντίνος

....το "έχασες" Κυριάκο το ...."παιχνίδι" με τους αγρότες! Σε περιμένουν στην γωνία αν δεν αλλάξεις τροπάριο. Κυριάκος ακούει;;;;;;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

07-04-2020 08:34Fanis

Πριν λιγες μερες οΕλγα εστειλε πορισματα απο ζημιες που εγιναν σε σταφυλια στις 20 Σεμπτεμβρη πανω στην συγκομιδη απο βροχοπτωση και χαλαζοπτωση σε περιοχη τις Κορινθιας .ΠΟΣΟΣΤΟ ΖΗΜΙΑΣ Ο%.Τι θα συμψηφισουν το μηδεν με τα χιλιαρικα Ευρω που εχουν βεβαιωση να πληρωσουμε ασφαλιστικες εισφορες;ΥΣ.Οταν εχεις ενα ατυχημα με το αυτοκινητο σου λεει η ασφαλ εταιρια οτι θα πρεπει να εχει καταστραφει ολοσχερως να αποζημιωση την πορτα οπως κανει το Ελγα;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία