BACK TO
TOP
Φορολογικά

Παράταση στην καταβολή ΕΦΚ και ΦΠΑ για αλκοολούχα ποτά

Παρατείνεται με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών έως τις 25 Ιουνίου και 25 Ιουλίου 2020 αντίστοιχα η είσπραξη από τις τελωνειακές αρχές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α) και των λοιπών επιβαρύνσεων, που αναλογούν σε έτοιμα προς κατανάλωση αλκοολούχα ποτά και άλλα αλκοολούχα προϊόντα που εξήλθαν από καθεστώς αναστολής τον μήνα Μάρτιο και τον μήνα Απρίλιο του 2020 και βεβαιώνονται σύμφωνα με τις οριζόμενες διατάξεις.

wine-exhibition

25
0

Η  εν  λόγω ρύθμιση προτείνεται στο  πλαίσιο των   αναγκαίων μέτρων που  λαμβάνοντας προκειμένου να στηριχθούν η επιχειρηματικότητα και η ομαλή λειτουργία της  αγοράς, λαμβανομένων υπόψη των  ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν λόγω της  πανδημίας της  νόσου COVID-19.

Στην αιτιολογική Έκθεση της τροπολογίας  του άρθρου 4 ,που αφορά την συγκεκριμένη ρύθμιση αναφέρεται :

Με  την   προτεινόμενη  ρύθμιση  παρατείνεται  η  προθεσμία  της   παρ.  2  του   άρθρου  110   του   Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα  (ν. 2960/2001, Α' 265)  για  την  είσπραξη από τις  τελωνειακές αρχές του  Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, του  Φόρου Προστιθέμενης Αξίας,  των  ποσών υπέρ του  Ειδικού Ταμείου Ελέγχου Παραγωγής και   Ποιότητας  Αλκοόλης και   Αλκοολούχων  Ποτών  (Ε.Τ.Ε.Π.Π.Α.Α.) και   των   λοιπών  επιβαρύνσεων,  που συνεισπράττονται σύμφωνα με τις  διατάξεις του  ίδιου νόμου για  τα  έτοιμα προς κατανάλωση αλκοολούχα ποτά και  άλλα  αλκοολούχα προϊόντα. Ειδικότερα, προβλέπεται δίμηνη παράταση, ήτοι μέχρι τις  25 Ιουνίου 2020  για  τα  αλκοολούχα ποτά και  τα  άλλα  αλκοολούχα προϊόντα που εξήλθαν του  καθεστώτος αναστολής και  τέθηκαν σε ανάλωση τον  μήνα Μάρτιο 2020  (βεβαίωση επιβαρύνσεων έως  25 Απριλίου 2020)  και  μέχρι τις  25  Ιουλίου 2020   για  τα  ανωτέρω προϊόντα που εξήλθαν του   καθεστώτος αναστολής και  τέθηκαν σε ανάλωση τον  μήνα Απρίλιο 2020  (βεβαίωση επιβαρύνσεων έως  25 Μαΐου 2020).  Επιπλέον, προβλέπεται ότι στην περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των  οφειλόμενων επιβαρύνσεων, εφαρμόζεται η παράγραφος 4 του  άρθρου 110 του  ν. 2960/2001.

Η  εν  λόγω ρύθμιση προτείνεται στο  πλαίσιο των   αναγκαίων μέτρων που  λαμβάνοντας προκειμένου να στηριχθούν η επιχειρηματικότητα και η ομαλή λειτουργία της  αγοράς, λαμβανομένων υπόψη των  ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν λόγω της  πανδημίας της  νόσου COVID-19.

Η σχετική ρύθμιση για την παράταση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ που κανονικά θα καταβαλλόταν στα κατά τόπους Τελωνεία ,στις 25/4/2020 και στις 25/5/2020 για τους μήνες Μάρτιο 2020 και Απρίλιο 2020 ,έχει ως εξής :

Άρθρο 4

Παράταση προθεσμιών  είσπραξης  ειδικού  φόρου  κατανάλωσης, φόρου  προστιθέμενης  αξίας και λοιπών επιβαρύνσεων

Παρατείνονται  έως   τις   25   Ιουνίου  2020   η   είσπραξη  από  τις   τελωνειακές  αρχές  του   ειδικού φόρου κατανάλωσης  (Ε.Φ.Κ.),  του    φόρου  προστιθέμενης  αξίας  (Φ.Π.Α)  και   των    λοιπών  επιβαρύνσεων,  που αναλογούν σε έτοιμα προς κατανάλωση αλκοολούχα ποτά και άλλα  αλκοολούχα προϊόντα, τα οποία εξήλθαν από καθεστώς αναστολής τον  μήνα Μάρτιο του  2020  και  έως  τις  25 Ιουλίου 2020  η είσπραξη των  ανωτέρω επιβαρύνσεων που αναλογούν στα  εν λόγω προϊόντα, τα οποία εξήλθαν από καθεστώς αναστολής τον  μήνα Απρίλιο του  2020.  Τα ανωτέρω ποσά βεβαιώνονται σύμφωνα με την  παρ. 2 του  άρθρου 110  και  την  παρ. 5 του   άρθρου 109  του   ν.  2960/2001 (Α' 265).  Σε  περίπτωση μη  εμπρόθεσμης καταβολής των  οφειλόμενων επιβαρύνσεων για  τις  περιπτώσεις των  προηγούμενων εδαφίων, εφαρμόζεται η παρ. 4 του  άρθρου 110  του ν. 2960/2001.

Διευκρινήσεις ζητά ο ΣΕΟ

Στο μεταξύ, διευκρινήσεις αναφορικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά την παράταση είσπραξης από τις τελωνειακές αρχές του ΕΦΚ και ΦΠΑ αλκοολούχων ποτών και αλκοολούχων προϊόντων ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, καθώς δεν απαντάται αν συμπεριλαμβάνει τον οίνο ο όρος «άλλα αλκοολούχα ποτά».

Όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου «πάγιο αίτημα του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι η πλήρης ένταξη των οινοποιητικών επιχειρήσεων στις διατάξεις περί αναστολής βεβαιωμένων οφειλών, ώστε να καλυφθεί και η περίπτωση των οινοποιείων με φορολογική αποθήκη και για τα οποία ο ΦΠΑ εισπράττεται από τα τελωνεία. Ζητάμε ωστόσο να διευκρινιστεί ωστόσο, είτε με αλλαγή της διατύπωσης είτε με μεταγενέστερη διευκρινιστική διάταξη, αν ο όρος «άλλα αλκοολούχα προϊόντα», ο οποίος δεν απαντάται στον Τελωνειακό Κώδικα καλύπτει όλα τα προϊόντα του άρθρου 79 του Τελωνειακού Κώδικα, συμπεριλαμβανομένου του οίνου.», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

ΘΕΜΑ: Καταβολή βεβαιωμένων οφειλών των οινοποιείων στα τελωνεία

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Κατ΄αρχάς ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και καλή Υγεία σε εσάς και τους οικείους σας.

Πληροφορηθήκαμε το σχέδιο κύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 30.03.2020, το οποίο ορίζει στο άρθρο 4:

«Παρατείνονται έως τις 25 Ιουνίου 2020 η είσπραξη από τις τελωνειακές αρχές του ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), του φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α) και των λοιπών επιβαρύνσεων, που αναλογούν σε έτοιμα προς κατανάλωση αλκοολούχα ποτά και άλλα αλκοολούχα προϊόντα, τα οποία εξήλθαν από καθεστώς αναστολής τον μήνα Μάρτιο του 2020 και έως τις 25 Ιουλίου 2020 η είσπραξη των ανωτέρω επιβαρύνσεων που αναλογούν στα εν λόγω προϊόντα, τα οποία εξήλθαν από καθεστώς αναστολής τον μήνα Απρίλιο του 2020. Τα ανωτέρω ποσά βεβαιώνονται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 110 και την παρ. 5 του άρθρου 109 του ν. 2960/2001 (Α' 265) ».

Το εν λόγω σχέδιο κινείται βεβαίως στην σωστή κατεύθυνση. Όπως γνωρίζετε και από προηγούμενες επιστολές μας, πάγιο αίτημα του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι η πλήρης ένταξη των οινοποιητικών επιχειρήσεων στις διατάξεις περί αναστολής βεβαιωμένων οφειλών, ώστε να καλυφθεί και η περίπτωση των οινοποιείων με φορολογική αποθήκη και για τα οποία ο ΦΠΑ εισπράττεται από τα τελωνεία

Ζητάμε ωστόσο να διευκρινιστεί ωστόσο, είτε με αλλαγή της διατύπωσης είτε με μεταγενέστερη διευκρινιστική διάταξη, αν ο όρος «άλλα αλκοολούχα προϊόντα», ο οποίος δεν απαντάται στον Τελωνειακό Κώδικα καλύπτει όλα τα προϊόντα του άρθρου 79 του Τελωνειακού Κώδικα, συμπεριλαμβανομένου του οίνου.  Θα ήταν φυσικά άδικο να αποκλειστούν τα οινοποιεία από την νέα αυτή διάταξη και επιδιώκουμε την ξεκάθαρη ρύθμιση του ζητήματος. Αναμένουμε την απάντηση σας προκειμένου να ενημερώσουμε τα οινοποιεία της Χώρας. 

Με τιμή,

Σκούρας             Τριαντατφυλλοπούλου              Γεωργόπουλος

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία