BACK TO
TOP
Φορολογικά

Ακατανόητη η επιμονή της ΑΑΔΕ και του ΥπΟικ για τα ηλεκτρονικά βιβλία αγροτών

My Data Ηλεκτρονικά βιβλία ΑΑ∆Ε, είναι το πρώτο πράγµα που βλέπει κάποιος µπαίνοντας στη σελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων (https://www.aade.gr/mydata). Και διαβάζουµε παρακάτω: myDATA, δηλαδή my Digital Accounting and Tax Application. Είναι το όνοµα της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρµας, µε την οποία η ΑΑ∆Ε εισάγει τα ηλεκτρονικά βιβλία στην καθηµερινότητα των επιχειρήσεων.

24_91

188
6



Γιώργος Παπαδημητρίο
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσα

Τα Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑ∆Ε αποτελούν ένα πολύ σηµαντικό βήµα ψηφιακού µετασχηµατισµού της Φορολογικής ∆ιοίκησης και της σχέσης της µε τις επιχειρήσεις. Στόχος µας είναι πρωτίστως να εξυπηρετήσουµε τις επιχειρήσεις, παρέχοντας µια πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρµα για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, που θα οδηγήσει σε αυτοµατοποίηση της συµπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και θα τις απαλλάξει από υποχρεώσεις που έχουν σήµερα, όπως η υποβολή Καταστάσεων Πελατών – Προµηθευτών (ΜΥΦ).

Μαζί µε τη µείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων, τα ηλεκτρονικά βιβλία ΑΑ∆Ε ενισχύουν τη διαφάνεια των συναλλαγών, προσφέροντας ένα ψηφιακό περιβάλλον συνεργασίας των επιχειρήσεων για την τιµολόγηση των αγαθών και των υπηρεσιών. Επίσης, εδραιώνουν την αξιοπιστία στη σχέση της Φορολογικής ∆ιοίκησης µε τις επιχειρήσεις και λειτουργούν ως µηχανισµός οικειοθελούς συµµόρφωσης και πρόληψης της φοροδιαφυγής και του λαθρεµπορίου, αλλά και διευκόλυνσης των συνεπών επιχειρήσεων στην επιστροφή των φόρων που δικαιούνται.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι εφαρµογή της ΑΑ∆Ε. Και µπορεί το υπουργείο Οικονοµικών να έχει άµεση σχέση µε τα έσοδα, δεν έχει όµως καµία γνώση (όπως αποδεικνύεται συχνά-πυκνά) µε τον τρόπο λειτουργίας των my data. Και αφού ξεκαθαρίσουν ποιος είναι υπεύθυνος που, το υπουργείο Οικονοµικών ή/και η ΑΑ∆Ε έχουν -τουλάχιστον µία ευθύνη και µία υποχρέωση:

ΕΥΘΥΝΗ: Να εξηγήσουν τους λόγους της εµµονής τους για την εφαρµογή των ηλεκτρονικών βιβλίων. Ως ένδειξη στοιχειώδους σεβασµού, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να µην γίνει ποτέ ξανά αναφορά, ότι ο βασικός λόγος εφαρµογής των my data είναι η µείωση της φοροδιαφυγής, γιατί είναι αστείο το επιχείρηµα. ∆ηλαδή υπάρχει κάποιος στο υπουργείο Οικονοµικών που να πιστεύει αλήθεια, πως µε την εφαρµογή των ηλεκτρονικών βιβλίων όλες οι πωλήσεις θα τιµολογούνται στο 100%; Φυσικά και όχι. Όποιος πουλούσε «µαύρα» πριν τα ηλεκτρονικά βιβλία θα συνεχίσει να το κάνει και τώρα.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ: Το ΥπΟικ και η  ΑΑ∆Ε έχουν υποχρέωση να βγουν µε ανακοινώσεις και να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις για τα ηλεκτρονικά βιβλία, τον τρόπο εφαρµογής τους, τις υποχρεώσεις που έχουν και  τα πρόστιµα που απορρέουν από τη µη ορθή εφαρµογή τους. Για πολλοστή φορά επισηµαίνω ότι δεν υπάρχει η έγκριση των επιχειρήσεων που επικαλείται η ΑΑ∆Ε.

Τα Εµπορικά, Βιοτεχνικά, Βιοµηχανικά και λοιπά κατά τόπους Επιµελητήρια, δεν έλαβαν ΠΟΤΕ καµία ενηµέρωση από το Φορέα τους, την Κεντρική Ένωση Επιµελητηρίων Ελλάδος, η οποία ΚΕΕΕ δεν έλαβε ΠΟΤΕ καµία ενηµέρωση από την ΑΑ∆Ε, για τα ηλεκτρονικά βιβλία.  Άρα, πώς και από ποιον δόθηκε η έγκριση του επιχειρηµατικού κόσµου στην ΑΑ∆Ε;

Τόσο το υπουργείο Οικονοµικών, όσο και η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων, έχετε υποχρέωση:

  1. Να ενηµερώσετε τις επιχειρήσεις και όλους τους αγρότες που τηρούν βιβλία, ότι η διαδικασία των my data έχει σηµαντικό κόστος (Η/Υ, εµπορικό πρόγραµµα). Η εφαρµογή «timologio», δεν είναι εφαρµόσιµη ούτε από αυτόν που τη σκέφτηκε, πόσο µάλλον από τους επιχειρηµατίες και τους αγρότες.
  2. Να ενηµερώσετε κι εµάς για το εξής πολύ απλό: µία εφαρµογή (my data), η οποία -σύµφωνα µε εσάς- έγινε από Έλληνες Υπηρεσιακούς και απευθύνεται σε Έλληνες χρήστες, για ποιο λόγο εµφανίζει τα προβλήµατα που δηµιουργούνται µε µηνύµατα σε ακατάληπτα αγγλικά, σαν από κακή µετάφραση;

Τα κριτήρια τιµολόγησης µε υπολογιστή και εµπορικό πρόγραµµα και από τους αγρότες είναι, το 2019 ο τζίρος να είναι >50.000 ευρώ και τα συνολικά εκδοθέντα τιµολόγια να είναι παραπάνω από 50. Συνεπώς ελάχιστοι θα έχουν αυτή την υποχρέωση, όλοι όµως εντάσσονται στην υποχρεωτική υποβολή των παραστατικών τους στα ηλεκτρονικά βιβλία.

Ενηµέρωση, ενηµέρωση τώρα

Αυτοί που σκέφτηκαν τα «µαγικά» ηλεκτρονικά βιβλία και θεωρούν ότι θα λύσουν το πρόβληµα της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να προχωρήσουν πρωτίστως στην ενηµέρωση των επιχειρηµατιών και των αγροτών για όλο αυτό που στήνεται
εν αγνοία των πάντων. Και στη συνέχεια να αναλάβουν και το κόστος της µηχανογράφησης.

Συµπληρωµατικές δηλώσεις φορολογικού έτους 2019

Για τελευταία χρονιά φέτος θα πρέπει να υποβληθούν συµπληρωµατικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος για το έτος 2019. Πρόκειται για τις συνδεδεµένες και λοιπές επιδοτήσεις που αφορούν το έτος 2019 και καταβλήθηκαν το 2020, ενώ η προθεσµία υποβολής τους είναι µέχρι τις 31.12.21.

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

06-10-2021 20:16ΑΝΔΡΕΑΣ

Άξιος λογιστής!

Απάντηση

05-10-2021 15:51Πυργίω της

Δεν υπάρχουν μεγαλύτεροι φοροκλεφτες από τους αγρότες!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

05-10-2021 09:41Κώστας Π.

Καλημέρα φωνή της φωνής μας!!!! Αυτά ακούγονται μόνο από εσάς! Όλοι οι άλλοι μούγγα !! Να είσαι πάντα καλά.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία