BACK TO
TOP
Φορολογικά

Υπονομεύει την εγχώρια αγροτική παραγωγή το έλλειμμα αγρεργατών

Κάθε µήνα ανακοινώνονται τα στατιστικά στοιχεία από τον ΟΑΕ∆, σχετικά µε τους ανέργους στη χώρα µας. Εύλογα δηµιουργούνται πολλά ερωτήµατα / διαπιστώσεις, µε τις οποίες δε νοµίζω να διαφωνήσει κανείς.

24_5_2

1111
4



Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

Τα νούµερα, δεδοµένα δεν είναι πραγµατικά. Υπάρχουν πολλοί που απασχολούνται, απαιτώντας να µην ασφαλιστούν, για να µπορούν να καρπούνται τα όποια επιδόµατα κατά καιρούς υπάρχουν.

Με 1.000.000 ανέργους, πως είναι δυνατόν να µην µπορούν να βρεθούν εργατικά χέρια για τον πρωτογενή τοµέα;

Στην Κεντρική και ∆υτική Μακεδονία κάνουν αγώνα χρόνια τώρα να βρουν εργατικά χέρια για τη συλλογή της παραγωγής. Γιατί; 28.829 ανέργους καταγράφει η κατάσταση ∆εκεµβρίου του ΟΑΕ∆….

Στη Θεσσαλία τα τελευταία δύο έτη, µειώνεται δραµατικά η καλλιέργεια πιπεριάς και καπνού διότι δεν υπάρχουν εργατικά χέρια και δεν ρισκάρουν να µείνει η παραγωγή στο χωράφι. Γιατί; 68.230 ανέργους καταγράφει η κατάσταση ∆εκεµβρίου του ΟΑΕ∆… (από την αντίστοιχη του Ιουλίου αύξηση κατά 1.800 ανέργους)…

Για να µην αναφερθώ στις κοινές επιχειρήσεις οι οποίες σταµατούν το delivery διότι δεν υπάρχει κανείς να απασχοληθεί…

Μα τότε, που είναι οι άνεργοι οι περιγράφονται στις καταστάσεις του ΟΑΕ∆; Έχουµε φτάσει στο σηµείο, να παρακαλάνε οι παραγωγοί τον άνεργο να πάει για δουλειά και ο άνεργος να µη δέχεται. Προφανώς και δεν είναι όλοι τεµπέληδες. Μα τότε γιατί αρνούνται να εργαστούν; ∆ιότι για την απασχόληση απαιτείται ασφάλιση, που σηµαίνει ότι καταργείται η κάρτα ανεργίας και σταµατά το επίδοµα.

Και καλά στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η απασχόληση θα είναι µόνιµη, αξίζει τον κόπο.

Τι γίνεται όµως όταν απασχολείται κάποιος ο οποίος κόβει την κάρτα ανεργίας πολλών µηνών ελπίζοντας σε µία µόνιµη εργασία και στην πράξη µετά από µερικές µέρες διαπιστώνει ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει να εργάζεται; Χάνεται η κάρτα ανεργίας και µαζί της τα όποια επιδόµατα.

Με το άρθρο 30 του νόµου 4691/2020: «Ρυθµίσεις αρµοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναβάθµιση και τον εκσυγχρονισµό του αγροτικού τοµέα και άλλες διατάξεις». προστέθηκε 2η παράγραφος στο άρθρο 92 του ν. 4461/2017 (Α’ 38) ως εξής:

Άρθρο 92 Περιστασιακή εργασία εγγεγραµµένων ανέργων:

  1. Άνεργοι εγγεγραµµένοι στα µητρώα του Ο.Α.Ε.∆., που πραγµατοποίησαν ως και 70 ηµεροµίσθια ανά δωδεκάµηνο, µπορούν µε αίτησή τους προς τον Ο.Α.Ε.∆. να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο ανεργίας, εκτός του ως άνω χρόνου εργασίας τους και κάθε χρονικού διαστήµατος κατά το οποίο δεν ήταν εγγεγραµµένοι άνεργοι.
  2. Η ως άνω απασχόληση αν πραγµατοποιείται σε αγροτικές εργασίες δεν αποτελεί λόγο διακοπής της καταβολής της επιδότησης ανεργίας στους δικαιούχους».

Τα 70 ηµεροµίσθια που δίνονται περιθώριο στον άνεργο να υλοποιήσει, χωρίς να απωλέσει την κάρτα ή το ταµείο ανεργίας, ευελπιστώ ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να δουν επιτέλους εργατικά ηµεδαπά χέρια στα χωράφια τους, αλλά και στους άνεργους να µπορέσουν να κάνουν κάποια µεροκάµατα χωρίς το φόβο της απώλειας τω όποιων ευεργετηµάτων του ΟΑΕ∆.

Ελπίζω, κάποια στιγµή, να σταµατήσουν να διοικούν άνθρωποι που είναι άσχετοι µε τον πρωτογενή τοµέα, επειδή τους έστειλε ο πατέρας τους στα εξωτερικά. Γιατί νοµίζουν ότι επειδή πήραν master και MBA θα τα κάνουν όλα ρόιδο.

Το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται στο δικό του κόσµο

Λένε ότι το ψάρι κεφάλι βρωµάει από το κεφάλι, όµως θα διαφωνήσω. Έχετε παρατηρήσει φαντάζοµαι ότι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται, όµως οι γραµµατείς και οι φαρισαίοι παραµένουν στη θέση τους. Αυτοί είναι που διοικούν στην πραγµατικότητα. Η παραδοχή από επικεφαλής αιρετό ο οποίος δήλωσε «..τους πάµε µε το µαλακό (τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας) για να βρει η δουλειά, καταδεικνύει την ανικανότητα των αιρετών....

Υπουργείο Εργασίας, συνέχεια

Πόσα χρόνια φωνάζουµε για την αδυναµία ύπαρξης εργατικού δυναµικού. Και το µόνο που βρέθηκε ως λύση, ήταν εισαγωγή εργατικού δυναµικού, έστω και παράνοµου. Αλλά οι εντός Ελλάδας άνεργοι παραµένουν στα ψηλότερα ποσοστά τα τελευταία χρόνια. Αν αυτό δεν είναι αδυναµία του υπουργείου, ποιου είναι; Απόφαση της διοίκησης του ΟΑΕ∆ κρίνει οι πολίτες να µην έχουν επαφή µε τους υπαλλήλους του σε όλη την Ελλάδα, λες και έχουν χολέρα...


Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

01-03-2022 13:45Ζωή

Οι αλλοδαποί και οι ημεδαποί συμπολίτες μας δουλεύοντας στα χωράφια, όταν εμφανίζουν τα εισοδήματά τους κινδυνεύουν να χάσουν: 1ο Επίδομα ανεργίας 2ο Επίδομα ενοικίου 3ο Επίδομα παιδιών 4ο Επίδομα διατροφής. Επομένως προτιμούν ή να μην γίνονται εργάτες γης ή αν γίνονται συνεννοούνται με τον αγρότη στον οποίο δουλεύουν στα χωράφια του να μην φαίνεται η εργασία τους, δηλαδή να δουλεύουν παράνομα, μαύρη εργασία. Αφού εκτός των επιδομάτων που δεν θα κινδυνέψουν να χάσουν αφού θα δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, δεν θα πληρώνουν και φόρους στο ελληνικό κράτος.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

28-02-2022 19:08Σακης

Αυτή την στιγμή στα σπαράγγια οι εργαζόμενοι λαμβάνουν 31*35=1085€ το μήνα με δωρεάν καταλύματα και πληρωμένη ασφάλεια,και συν τα έξοδα παράβολα που είναι περίπου 200€ για να προσκαλέσουμε έναν αλλοδαπό και πάλι δυσκολεύονται τα πράγματα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία