BACK TO
TOP
Φορολογικά

Αναμονή για μηδενικό ΕΦΚ στο πετρέλαιο, ενώ το κόστος παραγωγής είναι ακόμη εδώ

Στο ∆ελτίο τύπου του υπουργού Οικονοµικών κ. Σταϊκούρα διαβάζουµε: «3η παρέµβαση.…2ον. Επιδοτείται στην πηγή, από τον κρατικό προϋπολογισµό, η τιµή πώλησης του πετρελαίου κίνησης (diesel) για τον Απρίλιο, ώστε το όφελος στην τελική τιµή για τον καταναλωτή να ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο.

20_9

3673
0



Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

Σηµειώνεται ότι η µείωση είναι µεγαλύτερη από αυτή που θα προέκυπτε από µείωση του Ειδικού Φόρου στα Καύσιµα, µε βάση τα θεσπισµένα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ η µείωση της τιµής, ειδικά του πετρελαίου κίνησης, είναι σηµαντική για τη συγκράτηση των τιµών στην εφοδιαστική αλυσίδα…».

«..4η Παρέµβαση. Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωµής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών από 60 σε 96 άτοκες δόσεις, µε τις µειώσεις βάσει τζίρου να ισχύουν όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί. Παραµένει η έκπτωση 15% σε περίπτωση που αυτές επιστραφούν εφάπαξ..».

«..6η Παρέµβαση. Ενισχύουµε τους αγρότες µας. Καθορίζεται, για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιµοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, µηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης ανά χιλιόλιτρο, για το χρονικό διάστηµα από 1η Ιανουαρίου έως 31η ∆εκεµβρίου 2022.

Ενώ, επίσης, καθορίζεται συντελεστής ΦΠΑ 6%, αντί του 13% που ισχύει σήµερα, για τα λιπάσµατα.

Σε αυτά τα µέτρα πρέπει να προστεθούν, µεταξύ άλλων:

  • επιδότηση των κτηνοτρόφων για το αυξηµένο κόστος των ζωοτροφών,
  • µόνιµη µείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών και
  • κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρµογής στα τιµολόγια ηλεκτρικού ρεύµατος αγροτικής χρήσης, για την περίοδο από Αύγουστο έως ∆εκέµβριο 2021…».

Επίσης, από το ∆ελτίο Τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διαβάζουµε: «…Ήδη υλοποιούνται:

  • Η επιδότηση 80% της ρήτρας αναπροσαρµογής στο ηλεκτρικό ρεύµα αφορά και τις γεωργικές – αγροτικές εκµεταλλεύσεις.
  • Η δέσµευσή µας για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο  έχει κατατεθεί στη Βουλή και ψηφίζεται σήµερα. Θα γίνει στη συνέχεια- µε υπουργική απόφαση-η εξειδίκευση των επιδοτήσεων που δικαιούται ο κάθε καλλιεργητής, ανάλογα µε τα στρέµµατα που θα δηλωθούν στην εφετινή δήλωση ΟΣ∆Ε. Το συγκεκριµένο µέτρο αφορά όλη την χρονιά αυτή από τον Ιανουάριο έως και τον ∆εκέµβριο του 2022.
  • Η µείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών, η οποία έχει συντελεστεί και υλοποιείται στο 6%.
  • Στη Βουλή βρίσκεται προς ψήφιση και η µείωση του ΦΠΑ στα λιπάσµατα επίσης στο 6%.

Τις επόµενες ηµέρες αναµένεται η ανακοίνωση της διαδικασίας, µέσω της οποία θα εισπράξουν οι κτηνοτρόφοι µας το 4% του τζίρου τους για ενίσχυση για τις ζωοτροφές.

Αναµένεται η υλοποίηση του µέτρου για το µεταφορικό ισοδύναµο στην µεταφορά ζωοτροφών που αφορά την Κρήτη, µετά από υπουργική απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Και

Αναµένεται κατά 50% αύξηση του προγράµµατος για τα µικρά νησιά του Αιγαίου, για τη µεταφορά επίσης  των ζωοτροφών…».

Επί των ανωτέρω αναγραφόµενων στα ∆ελτία Τύπου, θα ήθελα να κάνω µερικές επισηµάνσεις:

Η καλλιεργητική περίοδος 2022 έχει ήδη ξεκινήσει. Κάθε µέρα, από την έναρξη της, οι αγρότες χρειάζονται ηµερησίως 400-600 λίτρα πετρέλαιο για τις εργασίες τους. Κι αυτό για διάστηµα 10-20 ηµέρες τουλάχιστον, ανάλογα µε τα στρέµµατα που καλλιεργούνται. Τουτέστιν, Μ.Ο.: 15 x 500 = 7.500 λίτρα x 1,5 = 11.250 ευρώ, όταν πέρυσι το πετρέλαιο δεν έφτανε στο 1,00 ευρώ. Βοηθάει ο µηδενισµός του ΕΦΚ; Προφανώς. Αρκεί; Προφανώς όχι. Μήπως να δει ξανά το Οικονοµικό επιτελείο, την περίπτωση να δώσει πετρέλαιο όπως δίνει στις ναυτιλιακές;

Επιστρεπτέα προκαταβολή: εφόσον είναι άτοκη η επιµήκυνση, είναι καλή. ∆εν πρέπει να παραβλέπουµε όµως ότι η δηµιουργία οφειλών, ακόµη και όταν επιµηκύνεται ο χρόνος αποπληρωµής, παραµένει.

Προσοχή: Άµεσα να τροποποιηθεί ο τρόπος χορήγησης της φορολογικής ενηµερότητας. ∆εν γίνεται να κάνω ρύθµιση, να την τηρώ, αλλά όταν ζητώ φορολογική ενηµερότητα (όχι για µεταβίβαση ακινήτου αλλά για είσπραξη χρηµάτων) να µου µπλοκάρεις τα πάντα.

Ο πρωτογενής τοµέας, είτε το θέλετε είτε όχι, είναι αυτός εξαιτίας του οποίου λειτουργούν όλοι οι υπόλοιποι. Πρέπει αν αλλάξουν πολλά πράγµατα και το κράτος και οι πολίτες, γιατί αν συνεχίσουµε έτσι, έχουµε ηµεροµηνία λήξης ως χώρα και µάλιστα πολύ πιο σύντοµα απ’ ότι µπορεί να πιστεύει και ο πιο απαισιόδοξος.

Ηλεκτρονικά µισθωτήρια

Ανακοινώθηκε (µε δελτίο τύπου φυσικά, τι άλλο;), η αναστολή της υποχρεωτικής σύνταξης ηλεκτρονικών µισθωτηρίων για το 2022. Το πρόβληµα απλά µετατέθηκε, δεν λύθηκε. Κάτι που πρέπει να γίνει το συντοµότερο δυνατό…

Ποιoς επιβαρύνεται το κόστος εφαρµογής των ηλεκτρονικών βιβλίων;

Η εφαρµογή των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι  γεγονός, ξεκίνησαν. Αργά ή γρήγορα θα εφαρµοστούν σε καθολική µορφή (µάλλον αργά). Το κόστος εφαρµογής τους το επιβαρύνεται η επιχείρηση. Κι αυτό είναι γεγονός αδιαµφισβήτητο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία