BACK TO
TOP
Φορολογικά

Ποιος θα υλοποιήσει τη διαβίβαση αποθεμάτων;

∆ήλωση αποθεµάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίµων, βάσει του ΦΕΚ Β’ 1549/04-04-2022, αποφασίζουµε:

24_7

755
1



Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

Την εξειδίκευση των ειδών, των υπόχρεων, των αρµόδιων αρχών, των κυρώσεων και της διαδικασίας υποβολής δήλωσης αποθεµάτων σε α) πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασµάτων, β) λιπάσµατα, γ) ζωοτροφές, δ) ωµά δηµητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σµιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώµη, καλαµπόκι, εδώδιµο φαγόπυρο, ε) άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σµιγαδιού και αλεύρια δηµητριακών, στ) ηλίανθο, και ζ) φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο. Η καταγραφή των προαναφερθέντων ειδών αποσκοπεί αφενός στην εποπτεία της αγοράς ως προς την επάρκεια των εν λόγω γεωργικών προϊόντων και τροφίµων και αφετέρου στην παρακολούθηση των αποθεµάτων σε συνδυασµό µε την τιµή πώλησής τους, ώστε να αποφευχθούν φαινόµενα αισχροκέρδειας και αθέµιτων εµπορικών πρακτικών.

Άρθρο 1

Εξειδίκευση των ειδών για τα οποία δηµιουργείται υποχρέωση δήλωσης

α) Πρώτες ύλες λιπασµάτων και ειδικά:

β) Λιπάσµατα σε υγρή και στερεά µορφή και ειδικά:

γ) Ζωοτροφές και ειδικότερα:

γα) πρώτες ύλες ζωοτροφών: 

γα1) αραβόσιτος και προϊόντα αυτού

γα2) σιτάρι και προϊόντα αυτού

γα3) κριθάρι και προϊόντα αυτού

γα4) βρώµη και προϊόντα αυτής

γα5) σόγια και προϊόντα αυτής

γα6) ηλιόσπορος και προϊόντα αυτού

γα7) ζάχαρη ως πρώτη ύλη παρασκευής µελισσοτροφών

γβ) σύνθετες ζωοτροφές που περιέχουν φυτική πρώτη ύλη και συγκεκριµένα αραβόσιτο, ή/και σιτάρι, ή/και κριθάρι, ή/και βρώµη, ή/και σόγια, ή/και ηλιόσπορο ή/ και προϊόντα αυτών σε ποσοστό άνω του 50% του συνολικού µίγµατος.

γγ) παρασκευασµένες µελισσοτροφές που περιέχουν ως πρώτη ύλη ζάχαρη σε ποσοστό άνω του 50%

δ) ∆ηµητριακά που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και ειδικότερα:

δα) Σιτάρι και σµιγάδι,

δβ) σίκαλη,

δγ) κριθάρι,

δδ) καλαµπόκι,

δε) βρώµη,

Άρθρο 2

Υπόχρεοι δήλωσης αποθεµάτων

  1. Υπόχρεοι δήλωσης αποθεµάτων σε οποιαδήποτε µορφή είναι όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εισαγωγή, εµπορία, χονδρική και λιανική πώληση, µεσιτεία, διακίνηση, διανοµή και αποθήκευση των ειδών του άρθρου 1 εφόσον:

α) για κάθε είδος των περ. α’ και β’ του άρθρου 1 το απόθεµα υπερβαίνει τα πέντε χιλιάδες (5.000) κιλά, αν το απόθεµα διατηρείται σε στερεά κατάσταση ή τα χίλια (1.000) λίτρα, αν το απόθεµα διατηρείται σε υγρή κατάσταση,

β) για κάθε είδος των περ. γ’ και δ’ του άρθρου 1 το απόθεµα υπερβαίνει τα δέκα χιλιάδες (10.000) κιλά,

γ) για κάθε είδος της περ. ε’ του άρθρου 1 το απόθεµα υπερβαίνει τα διακόσια (200) κιλά,

δ) για κάθε είδος της περ. στ’ του άρθρου 1 το απόθεµα υπερβαίνει τα εκατό (100) λίτρα.

Άρθρο 4

∆ιαδικασία δήλωσης αποθεµάτων

  1. Οι υπόχρεοι του άρθρου 2 µπορούν να εισέλθουν στην ειδικά διαµορφωµένη πλατφόρµα για τους σκοπούς της παρούσας είτε απευθείας, µέσω του συνδέσµου https://supplies.businessportal.gr, είτε µέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (http://www.mindev.gov.gr/), στην οποία µπορούν να επιλέξουν τον σύνδεσµο: «∆ήλωση Αποθεµάτων».

Συµπερασµατικά γιατί σε κανέναν δεν αρέσει να διαβάζει άρθρα, διατάξεις, παραγράφους:

  • Η απόφαση δηµοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4 Απριλίου.
  • Η πλατφόρµα άνοιξε την ίδια µέρα.
  • Η προθεσµία ανάρτησης των αποθεµάτων στην πλατφόρµα έληξε δύο (2) µέρες µετά, στις 6 Απριλίου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κκ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

  • Οι αγρότες κκ υπουργοί, συµπεριλαµβάνονται στους υπόχρεους ή όχι; Όπως το διαβάζω, ΝΑΙ.
  • Ποιος θα τους ενηµερώσει για την υποχρέωση;
  • Πώς ακριβώς θεωρούν, όσοι πρότειναν την εφαρµογή αυτής της υποχρέωσης, ότι είναι δυνατή η διαβίβαση κάθε πέντε µέρες των αποθεµάτων τους;
  • Ποιος θα διαβιβάσει στην πλατφόρµα τα αποθέµατα των προϊόντων και εµπορευµάτων;

ΚΚ. Υπουργοί, θα πρέπει να ξαναδείτε την εν λόγω διάταξη, όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά διότι, τα όποια χρήµατα δόθηκαν στους αγρότες µε τις επιστρεπτέες, προβλέπω να εξαφανίζονται µε τη µορφή προστίµων. Απ’ ότι παρατηρώ στο άρθρο 8 τη εν λόγω απόφασης, τα χιλιάρικα «πηγαίνουν γόνα» (πολύ γαλαντόµοι στάθηκαν όσοι τα πρότειναν).

Τέλος να τονίσω ότι οι λογιστές δεν έχουν καµία εµπλοκή µε το εν λόγω θέµα. Θα πρέπει να βρείτε κάποιο τρόπο να ενηµερώσετε τους αγρότες αλλά και τις επιχειρήσεις, γιατί τους λογιστές ξεχάστε τους.

∆ιαβίβασης αποθεµάτων συνέχεια…

Καταργήθηκε σχεδόν από όλες τις Υπηρεσίες, η δυνατότητα να προσέρχεται ο πολίτης µε φυσική παρουσία. Η υποτιθέµενη δυνατότητα που έχει «παρακαλώ να κλείσετε ραντεβού ηλεκτρονικά», τον αναγκάζει να τσακώνεται µε κάθε ευκαιρία. Αλήθεια, οι φωστήρες που τα προτείνουν αυτά, είναι Υπηρεσιακοί παράγοντες; Και αν ναι, έχουν δει πόσοι από τους εργαζοµένους στις ∆ηµόσιες Υπηρεσίες έχουν τις γνώσεις που απαιτούν να γνωρίζουν οι πολίτες; Λίγη σοβαρότητα....

∆ιαβίβασης αποθεµάτων συνέχεια…

Το γεγονός ότι η δήλωση αποθεµάτων γίνεται µε τους κωδικούς taxis είναι άσχετο. Κι αυτό πρέπει να το κατανοήσετε εκεί στα υπουργεία. Θεωρείτε ότι, επειδή ανοίγετε µία πλατφόρµα και τη συνδέετε µε τους κωδικούς taxis, θα υλοποιηθεί κιόλας; Ζητάτε από τους πολίτες να τα κάνουν µόνοι τους, χωρίς να γνωρίζετε ποια είναι η δυνατότητα υλοποίησης από µέρους τους όλων των σχετικών µε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-04-2022 15:18Μαντάμ οτερο

Θα σπουδάσω λογιστικά

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία