BACK TO
TOP
Φορολογικά

Κίνητρα αντικατάστασης και αποσβέσεις μηχανολογικού εξοπλισμού αγροτών

Ο αρχαίος Έλληνας ποιητής Θεόκριτος είπε ότι «…χωρίς ελπίδα είναι µόνο οι νεκροί». Κι αφού νεκροί δεν είµαστε, έχουµε υποχρέωση να κοιτάµε πάντοτε µπροστά, να είµαστε αισιόδοξοι, διώχνοντας µακριά µας τους τοξικούς ανθρώπους, ακόµη και αν πρόκειται για συγγενείς. «Κλέβοντας» από παλαιότερο άρθρο της Αgrenda, διαβάζουµε:

22_38

6804
4



Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

«…Με δεδοµένο το γεγονός ότι ο νέος προϋπολογισµός αξιολογείται από το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης ως µια ευκαιρία επιδίωξης οικονοµικής ανάκαµψης µετά την πανδηµία, που ενισχύεται από κοινοτικά κονδύλια αλλά και ευελιξία ως προς την δηµοσιονοµική πολιτική, πάγια αιτήµατα του αγροτικού χώρου -που αποδεδειγµένα στέκεται στο ύψος των περιστάσεων όταν η συνθήκη καλεί σε ενίσχυση της παραγωγικότητας- έρχονται ξανά στο προσκήνιο και χρήζουν ευνοϊκής ρύθµισης. Ένα εκ των αιτηµάτων, είναι και η ανάγκη δηµιουργίας ειδικού αφορολόγητου αποθεµατικού από την πώληση παλαιού αγροτικού εξοπλισµού το οποίο θα συµψηφίζεται ισόποσα µε την αξία αγοράς του καινούργιου µηχανήµατος, καθώς και η αύξηση του ποσοστού απόσβεσης των γεωργικών µηχανηµάτων….» 

Σχεδόν τρία χρόνια µετά, και δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε στον τρόπο αντιµετώπισης του παγίου εξοπλισµού από το Οικονοµικό Επιτελείο.

Από το 2017 έχω επισηµάνει ότι πρέπει να πάψει η υφιστάµενη κατάσταση στην αντικατάσταση του µηχανολογικού εξοπλισµού. Κι ενώ αυτό είναι εµφανές, µέχρι στιγµής δεν είχε γίνει καµία ενέργεια της τροποποίησης του τρόπου λειτουργίας στην αγορά. Επισηµαίνω ότι οι αποσβέσεις παγίου εξοπλισµού γίνονται από οποιονδήποτε ασκεί αγροτική δραστηριότητα, είτε αγρότη του ειδικού είτε του κανονικού καθεστώτος. Οι δε επιχειρηµατίες, που έχουν και αγροτικά εισοδήµατα αντιµετωπίζονται ως αγρότες του κανονικού, αφού από την 01.01.17 υποχρεούνται πλέον να δηλώνουν ως δευτερεύουσες δραστηριότητες όλα τις αγροτικές καλλιέργειες ανεξαρτήτως τζίρου.

Έστω αγρότης, ο οποίος έχει αυξήσει τις καλλιέργειες του και αποφασίζει να αντικαταστήσει το παλιό του τρακτέρ, µε καινούργιο, µαζί µε τα παρελκόµενα αλέτρι και καλλιεργητή. Η συνολική αξία, του προς αγορά εξοπλισµού, είναι 150.000 ευρώ, θα το αποπληρώσει καταβάλλοντας µέρος του ποσού µετρητοίς και το υπόλοιπο µε δάνειο από την τράπεζα. Το παλιό του τρακτέρ, η πωλήτρια εταιρεία το κρατά για 50.000 ευρώ, αφού είναι σε εξαιρετική κατάσταση και µε λίγες ώρες εργασίας (για την ηλικία του, ενώ φορολογικά είναι πλήρως αποσβεσµένο.

Με την υφιστάµενη φορολογική κατάσταση, για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή, θα πρέπει να εκδοθούν 2 παραστατικά:

α) Τιµολόγιο πώλησης, το οποίο θα εκδώσει ο αγρότης προς την εταιρεία που θα του πάρει το παλιό του  τρακτέρ, αξίας 50.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ 12.000 ευρώ.

β) Τιµολόγιο πώλησης της προµηθεύτριας εταιρείας προς τον αγρότη, αξίας 150.000 ευρώ [χωρίς ΦΠΑ, διότι θα πάρει απαλλαγή ΦΠΑ από τη ∆.Ο.Υ.].

Έστω τέλος, ότι η συναλλαγή ολοκληρώθηκε µε ηµεροµηνία 02.01.18. Πως θα αποτυπωθούν στα βιβλία του αγρότη οι παραπάνω συναλλαγές;

α) Η αγορά: Θα καταχωρηθεί στο µητρώο παγίων η αγορά του τρακτέρ και των παρελκόµενων και για κάθε χρόνο, θα υπολογίζονται αποσβέσεις 10% [150.000 ευρώ x 10% = 15.000 ευρώ], οι οποίες θα προσαυξάνουν το κόστος παραγωγής και θα µειώνουν τα κέρδη.

β) Η πώληση: Θα καταχωρηθεί ως έσοδο από επιχειρηµατική δραστηριότητα, το ποσό των 50.000 ευρώ από την πώληση του τρακτέρ.

Προτεινόµενη λύση: Το παραστατικό πώλησης να καταγράφει το πραγµατικά οφειλόµενο ποσό (στο παράδειγµά µας 100.000 ευρώ) και επί του ποσού αυτού να διενεργούνται αποσβέσεις.

Με τον τρόπο αυτό, οι αγρότες δεν θα επιβαρύνονται µε φορολογία άσχετη µε το αγροτικό τους εισόδηµα, δεν θα κινδυνεύουν να χάσουν την ιδιότητα τους ως επαγγελµατίες αγρότες και θα αποκτήσουν κίνητρο για αντικατάσταση µηχανολογικού εξοπλισµού.

Τι συζητείται στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών; Η δηµιουργία αφορολόγητου αποθεµατικού για τα ποσά που προκύπτουν από την πώληση των παλιών τρακτέρ, αλλά και η αύξηση των συντελεστών απόσβεσης. Ελπίζω να γίνουν πράξη µε οποιονδήποτε τρόπο κριθεί σκόπιµο οι πληροφορίες αυτές.

Η αγορά χρειάζεται τόνωση κι αυτό γίνεται µε απλούς τρόπους: µείωση φορολογίας, κίνητρα αντικατάστασης εξοπλισµού, καθιστάς ασύµφορη τη φοροδιαφυγή, τέλος. Όλα τα υπόλοιπα περί απειλών, προστίµων κλπ., είναι για να έχουν λόγο ύπαρξης όσοι τα προτείνουν.

Υποχρέωση του οικονοµικού επιτελείου η ενηµέρωση των επιχειρήσεων

Κάποιοι έξυπνοι στα καφενεία λένε «…και τι θα κάνετε τώρα εσείς οι λογιστές; θα µείνετε χωρίς δουλειά λόγω της εφαρµογής των ηλεκτρονικών βιβλίων…». Εγώ ενηµερώνω ότι η εφαρµογή των ηλεκτρονικών βιβλίων δεν µπορεί να γίνει χωρίς το λογιστή. Το Οικονοµικό Επιτελείο πότε θα ενηµερώσει τις επιχειρήσεις (και τους αγρότες) γι’ αυτό που θέλει να κάνει εν αγνοία τους;

Ηλεκτρονικά βιβλία: Ενηµερώστε τον κόσµο

Tο οικονοµικό επιτελείο έχει αποφασίσει ότι πρέπει σώνει και καλά να εφαρµόσει
τα ηλεκτρονικά βιβλία στην Ελλάδα, όταν δεν εφαρµόζονται πουθενά στον κόσµο. Προσωπικά δεν έχω αντίρρηση. Το µεγάλο λάθος, κατά την άποψη µου, είναι ότι δεν κάνουν αυτό που έχουν υποχρέωση: να ενηµερώσουν τον κόσµο. 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

21-04-2022 12:30Αγροτης

Νομίζω ότι πρέπει να ακούμε και αν δε καταλαβαίνουμε να ρωτάμε δεν είναι κακό.εχει διαβάσει έχει αναλώσει και αναλώνει ώρες προς ενημερώσει του επαγγέλματος του.μονο αρλουμπες δε λέει.καλη Ανασταση

Απάντηση

20-04-2022 09:32Μακης

Ο τύπος λέει αρλουμπες.Δεν έχει καμμία διαφορά εάν κοπεί ένα τιμολόγιο που θα έχει μόνο την διαφορά ανάμεσα στην αγορά του καινούργιου και την πώληση του παλαιού τρακτέρ.Γιατι έτσι θα υπολογίζονται κάθε χρόνο σαν έξοδα το 10% τηστα 100.000 όπως λέει και όχι στα 150.000.Αρα ο αγρότης θα έχει 5.000εσοδα επιπλέον για φορολόγηση ανά έτος ....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία