BACK TO
TOP
Φορολογικά

Για πρώτη φορά μοιάζει να αξίζει τον κόπο η σύσταση και λειτουργία Ομάδων Παραγωγών

Σε συνέχεια από το άρθρο της προηγούµενης εβδοµάδας (για όσους δεν το διάβασαν µπορούν να το αναζητήσουν στο Αgronews.gr), θα ασχοληθώ και πάλι µε το νέο νοµοσχέδιο που αφορά τις αφορά οµάδες παραγωγών.

22_41

3367
1



Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας


Να δούµε περιγραφικά τα πλεονεκτήµατα των άρθρων 15 & 16:

Άρθρο 15: Οι επαγγελµατίες αγρότες (φυσικά πρόσωπα), οι οποίοι είναι µέλη Αγροτικών Συνεταιρισµών, Αναγκαστικών Συνεταιρισµών, οµάδων Παραγωγών και γενικότερα εγγεγραµµένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισµών και άλλων συλλογικών φορέων του άρθρου 22 του ν. 4673/2020 (Α΄ 52), θα έχουν µείωση φόρου 50% επί των καθαρών κερδών τους, εφόσον πουλούν τουλάχιστον το 75% της παραγωγής τους στη συλλογικότητα που είναι εγγεγραµµένη.

Το πλεονέκτηµα το έχουν οι επαγγελµατίες αγρότες οι οποίοι ασκούν ατοµική δραστηριότητα.

Την ίδια µείωση έχουν και όσοι αγρότες έχουν συνάψει σύµβαση µε συγκεκριµένη επιχείρηση - αγοραστή, µε αντικείµενο τη συµβολαιακή γεωργία, σύµφωνα µε όσα ορίζονται στο άρθρο 16, µε την οποία δεσµεύονται για την εισφορά ποσοτήτων προϊόντων ίσων µε εβδοµήντα πέντε τοις εκατό (75%) τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όµοιων ή παρεµφερών προϊόντων της παραγωγής τους. 2. Η παρ. 1 εφαρµόζεται για κέρδη που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής.

Άρθρο 16 Συµβολαιακή γεωργία

Η µελλοντική πώληση αγροτικών προϊόντων µεταξύ παραγωγών και αγοραστών δύναται να συµφωνείται µε ιδιωτικές έγγραφες συµβάσεις βεβαίας χρονολογίας. Οι συµβάσεις, που καταρτίζονται, καταχωρούνται από τα συµβαλλόµενα µέρη ηλεκτρονικά µέσω της εφαρµογής της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων (Α.Α.∆.Ε.) «my AADE», σύµφωνα µε την παρ. 16 του άρθρου 8 του ν. 1882/1990 (Α΄ 43). Στις συµβάσεις του πρώτου εδαφίου, για την εφαρµογή άρθρου 15, περιλαµβάνονται: α) το είδος, η καλλιεργούµενη έκταση και η ποσότητα των προς πώληση αγροτικών προϊόντων, β) η ελάχιστη χρονική διάρκεια ισχύος της σύµβασης, η οποία δεν µπορεί να είναι µικρότερη από ένα (1) έτος, και γ) η τιµή του προϊόντος.

Το άρθρο 17 αναφέρεται στις εξουσιοδοτικές διατάξεις, για τις οποίες θα µιλήσουµε πιο κάτω.

Ας δούµε µε παράδειγµα το άρθρο 15 και πως µπορεί να λειτουργήσει (τα νούµερα είναι ενδεικτικά και στρογγυλοποιηµένα για την ευκολία της κατανόησης).

Έστω (5) αγρότες οι οποίοι έχουν όλοι τα καθαρά κέρδη (30.000 ευρώ). Στα καθαρά αυτά κέρδη ο φόρος (κύριος χωρίς προκαταβολή) είναι 5.483 ευρώ. Εφόσον γίνει µέλος σε εταιρικό σχήµα, ο φόρος του θα µειωθεί κατά 50%, ήτοι θα καταβάλλει 2.741,50 ευρώ. Η διαφορά φυσικά είναι µεγάλη.

Ένας αγρότης ο οποίος έχει 20.000 ευρώ, αντί για 2.483 ευρώ θα καταβάλλει 1.241,50, ενώ µε 40.000 ευρώ καθαρά κέρδη αντί για 9.283 ευρώ θα καταβάλλει 4.641,50 ευρώ. Καταλαβαίνουµε όλοι πόσο σηµαντική είναι η µείωση αυτή.

Με το δεδοµένο αυτό, οι αγρότες έχουν πολύ σοβαρό κίνητρο να προχωρήσουν στο σχηµατισµό οµάδων παραγωγών, γιατί η µείωση το φόρου κατά 50%, κάθε άλλο παρά αµελητέα παράµετρος θεωρείται.

Επιπλέον, απαλλάσσονται από τον προβληµατισµό πώς να τιµολογήσουν τα προϊόντα τους προς τους Συνεταιρισµούς και τις οµάδες παραγωγών που συµµετάσχουν, ώστε να µεταφερθεί το καθαρό προς φορολόγηση ποσό στο εταιρικό σχήµα, κινδυνεύοντας ανά πάσα στιγµή από τον κάθε έλεγχο.

Πλέον, θα έχουν κάθε λόγο να τιµολογούν την παραγωγή τους στο συνεταιρισµό ή την αναγνωρισµένη οµάδα παραγωγών που συµµετάσχουν, δίνοντας έτσι αξία στο σχήµα αυτό αφενός, αλλά αποκτώντας και επιπλέον κίνητρο να σκεφθούν -και γιατί όχι- να προχωρήσουν και σε επενδυτικές κινήσεις τύπου συσκευαστήριο-τυποποιητήριο, κάνοντας ένα επιπλέον βήµα για τη δηµιουργία υπεραξίας και επιπλέον κέρδους.

Πρέπει να εκδοθούν άµεσα οι κοινές υπουργικές αποφάσεις µε τις λεπτοµέρειες των άρθρων για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύστασης και αναγνώρισης των οµάδων. Οι εξουσιαστικές διατάξεις του άρθρου 17, το λένε ξεκάθαρα: οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών πρέπει να ξεκινήσουν άµεσα να δώσουν τις λεπτοµέρειες, ώστε οι αγρότες να ξεκινήσουν να δηµιουργούν οµάδες παραγωγών. Σε λίγο καιρό ξεκινά η πώληση της πρώτης παραγωγής της φετινής καλλιεργητικής περιόδου και θα είναι κρίµα να χάσουν τη δυνατότητα να πουλήσουν µε τα νέα δεδοµένα.

Πιο εύκολος ο έλεγχος µε τιµολόγιο

Προτιµάτε να ζητάτε και να λαµβάνετε τιµολόγιο αντί για αποδείξεις, ακόµη και για µικροποσά. Οι περισσότερες επιχειρήσεις θα καταχωρίσουν τα στοιχεία σας µία φορά στο πρόγραµµα και στη συνέχεια µπορούν να εκδίδουν το τιµολόγιο ανά πάσα στιγµή. Στο τιµολόγιο αναγράφονται τα είδη που αγοράζετε και είναι πιο εύκολο να τεκµηριώσετε στον έλεγχο το έξοδο για την επιχείρηση σας, σε αντίθεση µε την απόδειξη της ταµειακής µηχανής.

∆ηµιουργία οµάδων παραγωγών

Να ευλογήσουµε τα γένια µας και λίγο. Μέχρι τώρα, δεν είχα ασχοληθεί µε οµάδες παραγωγών γιατί ο µόνος λόγος δηµιουργίας τους ήταν η συµµετοχή τους σε σχέδια βελτίωσης, άρα είχαν ηµεροµηνία λήξης.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

07-07-2022 19:14Xrist

Αγαπητέ κύριε παπαδημητριου το άρθρο 15 είναι απλώς αντισυνταγματικό . Διαβάστε την 5 παράγραφο του 4 άρθρου του Συντάγματος .

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία