BACK TO
TOP
Φορολογικά

Σταυρόλεξο το θέμα της επιστρεπτέας, το μόνο σίγουρο είναι το πολύ κακό timing

Πολύ κακό το timing της βεβαίωσης των ποσών που πρέπει να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις. Για κάποιο λόγο είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι τελικά δεν θα επιστρέψουν τίποτα.

24_114

Γιώργος Παπαδημητρίου

1448
0


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας


Σε διευκρινίσεις προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ µε ανακοίνωση του την περασµένη Πέµπτη 14 Ιουλίου, όσον αφορά τις ενισχύσεις που δόθηκαν σε δικαιούχους µε το προσωρινό πλαίσιο στήριξης, σε σχέση µε τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Πιο συγκεκριµένα, «…Η µείωση του ποσού κρατικής ενίσχυσης αφορά στο µη επιστρεπτέο της τµήµα και δεν σχετίζεται µε το ποσό της επιστρεπτέας που πρέπει να επιστραφεί..». 

Στο εν λόγω θεσµικό πλαίσιο
αναφέρεται ρητώς ότι:

«…Από το τελικό ύψος της ενίσχυσης κάθε παραγωγού, όπως προσδιορίζεται στις παρ. 1-4 του παρόντος, αφαιρείται το άθροισµα των µη επιστρεπτέων ποσών που έχει λάβει ως επιστρεπτέα προκαταβολή, [….] Έως ότου καθορισθεί το άθροισµα των µη επιστρεπτέων ποσών, η ενίσχυση καταβάλλεται µε παρακράτηση του 50% του συνολικού ποσού της επιστρεπτέας που έχει λάβει ο κάθε παραγωγός µέσω όλων των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Μετά την ολοκλήρωση καθορισµού του αθροίσµατος των µη επιστρεπτέων ποσών, εάν το άθροισµα αυτών ξεπερνά το ποσό που έχει παρακρατηθεί για κάθε παραγωγό, τότε για το υπερβάλλον ποσό κινείται διαδικασία ανάκτησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως αχρεωστήτως καταβληθέν. Οι ενισχύσεις που καθορίζονται από την παρούσα απόφαση δεν συµψηφίζονται µε άλλες ενισχύσεις του ΕΓΤΕ οι οποίες καταβάλλονται από ενωσιακές πιστώσεις. Κατ’ εξαίρεση ειδικά για πυρόπληκτες περιοχές, όπου ορίζεται ως µη επιστρεπτέο ποσό το σύνολο της επιστρεπτέας που έχει λάβει κάθε παραγωγός, για τον υπολογισµό της τελικής ενίσχυσης θα αφαιρείται το 50% του συνολικού ποσού που έλαβε ως ενίσχυση από τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Οι πυρόπληκτες περιοχές γνωστοποιούνται στον ΟΠΕΚΕΠΕ µε έγγραφο του ΥΠΑΑΤ σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και σε επίπεδο ∆ηµοτικού ∆ιαµερίσµατος.

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναµένει στοιχεία από την Α.Α.∆.Ε. προκειµένου να εκκινήσει τη διαδικασία αναζήτησης  τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών σε µη πυρόπληκτους δικαιούχους κρατικής ενίσχυσης εφόσον διαπιστωθεί ότι τους έχει προσδιοριστεί πως το µη επιστρεπτέο ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι µεγαλύτερο του 50%».

Από τότε που θυµάµαι τον εαυτό µου ως επαγγελµατία, το µεγαλύτερο πρόβληµα σε αυτή τη χώρα ήταν -και παραµένει- η αδυναµία σύνταξης µιας επιστολής της προκοπής από οποιαδήποτε Υπηρεσία του ∆ηµοσίου. Ίσως θεωρείται τεµπελιά να σκεφτεί κάποιος από µόνος του να γράψει κάτι. Άλλος ίσως θα µπορούσε να το χαρακτηρίσει ανικανότητα, ενώ κάποιος τρίτος άνεση που προέρχεται από την ασφάλεια του ∆ηµοσίου και από το γεγονός πως «…ό,τι και να κάνω δεν µπορεί να µε απολύσει κανείς».

Αυτή η ανακοίνωση θα µπορούσε (πιο συγκροτηµένα και πολύ πιο σαφέστατα) να είχε εκδοθεί το 2020 κατά την περίοδο του κορωνοϊού, τότε που καταβάλλονταν οι ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τότε που οι δικαιούχοι αγρότες ψάχνονταν να καταλάβουν γιατί µπαίνουν στους λογαριασµούς τους µικρότερα ποσά από αυτά που τους ενηµέρωσαν ότι δικαιούνται.

Τότε που δεν πήραν ποτέ καµία απάντηση από κανέναν αρµόδιο. Τότε που πηγαινοέρχονταν στα γραφεία µας των λογιστών και προσπαθούσαν απεγνωσµένα να εκµαιεύσουν απάντηση για τις µειωµένες ενισχύσεις και οι λογιστές µάταια παλεύαµε να βγάλουµε γραµµή.

Και φτάνουµε σχεδόν δύο χρόνια µετά, όπου το υπουργείο Οικονοµικών αποφάσισε να ζητήσει τις επιστρεπτέες προκαταβολές πίσω. Πολύ κακός συγχρονισµός αν µε ρωτάτε, ό,τι χειρότερο. 

Να δούµε µε παράδειγµα τι συµβαίνει:

Έστω ότι ήµουν δικαιούχος ενίσχυσης βιοµηχανικής ντοµάτας για ποσό 4.000 ευρώ.

Την ίδια χρονική στιγµή µου είχε εγκριθεί µε την επιστρεπτέα 4 ποσό 1.000 ευρώ, από το οποίο θα επέστρεφα το 50%, δηλαδή 500 ευρώ.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πριν µου καταβάλει το ποσό των 4.000 ευρώ, ήλεγξε µέσω ΑΑ∆Ε ότι µου έχει εγκριθεί από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και, το ποσό που δεν είχα υποχρέωση να επιστρέψω (σύµφωνα µε την απόφαση της συγκεκριµένης επιστρεπτέας) το αφαιρούσε και µου κατέβαλε το υπόλοιπο της ενίσχυσης.

∆ηλαδή στο παράδειγµα µας, 4.000-500 = 3.500 ευρώ.

Σήµερα που βεβαιώθηκαν το ποσό της συγκεκριµένης επιστρεπτέας προκαταβολής που πρέπει να δώσω πίσω (500 ευρώ), δικαιολογηµένα ο δικαιούχος αγρότης αισθάνεται ότι επιστρέψει όλο το ποσό που -δύο χρόνια πριν- του δόθηκε

 Η φωτιά µηδένισε τις επιστρεπτέες, ο Ιανός όχι

Το ιδανικό θα ήταν να µην υπάρχουν ζηµιές και το κράτος να διαθέσει σε ουσιώδες ενέργειες τα χρήµατα. Στις πυρόπληκτες περιοχές οι επιχειρήσεις δε θα επιστρέψουν όσα έλαβαν µέσω των επιστρεπτέων. Αυτό δηµιούργησε την πεποίθηση ότι θα συµβεί το ίδιο και στις περιοχές που υπέστησαν ζηµιά από το Ιανό. Κάτι που δυστυχώς δε συνέβη. Σωστή ή λάθος η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας; Θα φανεί...

 

 Κακό timing η βεβαίωση
της επιστρεπτέας προκαταβολής
Πολύ κακό το timing της βεβαίωσης των ποσών που πρέπει να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις. Για κάποιο λόγο είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι τελικά δεν θα επιστρέψουν τίποτα. Βλέπετε πάντα θα υπάρχει τουλάχιστον  ένας Γκρούεζας σε κάθε κόµµα και θα λέει αυτό που θέλει να ακούσει ο κόσµος. Μόνο που, όταν έρθει η ώρα του λογαριασµού, την πληρώνει η επιχείρηση και ο κάθε Γκρούεζας επιπλέει..

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία