BACK TO
TOP
Φορολογικά

Αναμονή για τη λειτουργία της πλατφόρμας διαβίβασης των στοιχείων πώλησης

Ξεκινώ µε το άρθρο του Πέτρου Γκόγκου στο agronews.gr: Στις 15 Νοεµβρίου ανοίγει η πλατφόρµα στην ΑΑ∆Ε στην οποία θα κατατίθενται συµβάσεις συµβολαιακής γεωργίας ώστε να υπολογιστεί η έκπτωση φόρου 50% στα αγροτικά εισοδήµατα για όσους αγρότες διέθεσαν ή σκοπεύουν να διαθέσουν τη φετινή τους παραγωγή, βάσει των διατάξεων που έφερε ο πρόσφατος νόµος.

24_125

1139
0




Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας


Βάσει του υφιστάµενου σχεδιασµού, η πλατφόρµα θα παραµείνει ανοιχτή µέχρι και τις 31 ∆εκεµβρίου, ωστόσο ήδη από κύκλους φοροτεχνικών αναπτύσσονται πιέσεις ώστε να παραταθεί η λειτουργία της βάσης για τουλάχιστον ένα µήνα µέσα στο 2023, προκειµένου να υπάρξει µια εξοικείωση µε το νέο µοντέλο αλλά και για να γίνει η απαιτούµενη προετοιµασία από τις εµπλεκόµενες πλευρές.

Άλλωστε η φόρµα που θα συµπληρώσουν οι αγρότες και οι αγοραστές της παραγωγής τους δεν έχει ετοιµαστεί ακόµα. Οι πληροφορίες θέλουν τις ηµέρες αυτές να οριστικοποιούνται οι λεπτοµέρειες και οι απαιτήσεις που θα πρέπει να πληρούνται κατά τη συµπλήρωση αυτής, µαζί µε τα κριτήρια που θα προσδιορίζουν τον έλεγχο της παραγωγής, δηλαδή τον τρόπο βάσει του οποίου θα διαπιστώνεται ότι η εκάστοτε σύµβαση συµβολαιακής καλύπτει πράγµατι το 75% της παραγωγής του αγρότη…».

Το άρθρο 16 του ν.4935 γράφει:

«Η µελλοντική πώληση αγροτικών προϊόντων µεταξύ παραγωγών και αγοραστών δύναται να συµφωνείται µε ιδιωτικές έγγραφες συµβάσεις βεβαίας χρονολογίας. Οι συµβάσεις, που καταρτίζονται, καταχωρούνται από τα συµβαλλόµενα µέρη ηλεκτρονικά µέσω της εφαρµογής της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων (Α.Α.∆.Ε.) «my AADE», σύµφωνα µε την παρ. 16 του άρθρου 8 του ν. 1882/1990 (Α’ 43).

Στις συµβάσεις του πρώτου εδαφίου, για την εφαρµογή άρθρου 15, περιλαµβάνονται:

α) το είδος, η καλλιεργούµενη έκταση και η ποσότητα των προς πώληση αγροτικών προϊόντων,

β) η ελάχιστη χρονική διάρκεια ισχύος της σύµβασης, η οποία δεν µπορεί να είναι µικρότερη από ένα (1) έτος, και

γ) η τιµή του προϊόντος..».

Ας δούµε τι µπορούµε να διευκρινίσουµε και τι όχι

Σε κάθε περίπτωση, όλα όσα γράφω είναι βασισµένα στο τι υπάρχει αυτή τη στιγµή, µε την επιφύλαξη δε για το τι µπορεί να γραφεί σε επόµενες διατάξεις.

Οι απορίες και οι προβληµατισµοί προκύπτουν µε βάση ερωτήµατα παραγωγών, συναδέλφων λογιστών, συνεταιρισµών και οµάδων παραγωγών, οι οποίοι -όπως κι εγώ- δεν αντιλαµβανόµαστε κάποια πράγµατα.

Θεωρείται δεδοµένη η έκδοση νέας διευκρινιστικής απόφασης, καθώς η αρχική [Αριθµ. 127754 ΕΞ 2022], δηµιουργεί αρκετές απορίες, ενώ παράλληλα αφήνει αναπάντητα ερωτήµατα επί των άρθρων 15 και 16 του νόµου, τα οποία είχε σκοπό να διευκρινίσει.

Ερώτηση: Μπορεί ο κτηνοτρόφος που πούλησε το γάλα πριν από τη δηµοσίευση του νόµου να τύχει της έκπτωσης του φόρου;

Απάντηση: σύµφωνα την απόφαση 127754 ΕΞ 2022, στο άρθρο 6 Μεταβατικές και λοιπές διατάξεις, ορίζεται ότι: 1. Η παρούσα εφαρµόζεται για κέρδη που προκύπτουν από το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής.  Συνεπώς, ναι, λαµβάνονται υπόψη τα κέρδη που θα προκύψουν από τις πωλήσεις καθ’  όλη τη διάρκεια του 2022.

Ερώτηση: Το εισόδηµα από φωτοβολταϊκά πάρκα θα τύχει της µείωσης του φόρου;

Απάντηση: Σύµφωνα µε τα µέχρι τώρα γραφόµενα στις διατάξεις, όχι. Πολλοί µπερδεύουν το γεγονός ότι  θεωρούνται αγροτικό εισόδηµα. ∆ιευκρινίζουµε ότι ο τζίρος από τα αγροτικά φ/β θεωρείται αγροτικό εισόδηµα για τις ανάγκες της φορολογίας εισοδήµατος. Επιπλέον στην ανωτέρω απόφαση στο άρθρο 1 §2 ορίζεται: Η απαλλαγή χορηγείται σε αγρότες της παρ. 1 οι οποίοι παράγουν προϊόντα της περ. ζ της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3874/2010 (Α’ 151), µε εξαίρεση τα προϊόντα αλιείας (θαλάσσιας αλιείας, σπογγαλιείας, οστρακαλιείας, αλιείας εσωτερικών υδάτων)…»..

Σύµφωνα µε την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν.3874/2010: «Αγροτικά προϊόντα είναι τα προϊόντα του εδάφους, της κτηνοτροφίας, της θαλάσσιας αλιείας, της σπογγαλιείας, της οστρακαλιείας, της αλιείας εσωτερικών υδάτων, της υδατοκαλλιέργειας, της δασοπονίας, της θηραµατοπονίας και των κάθε είδους εκτροφών και τα προϊόντα που προέρχονται από το πρώτο στάδιο επεξεργασίας ή µεταποίησης αυτών, καθώς και κάθε άλλο προϊόν που προέρχεται από την αγροτική εν γένει δραστηριότητα.

Με βάση τα παραπάνω, το εισόδηµα από φ/β δεν συµπεριλαµβάνεται στο σύνολο των εισοδηµάτων, τα καθαρά κέρδη των οποίων θα τύχουν της έκπτωσης φόρου.

Γρήγορες διευκρινίσεις

Υπάρχουν παραγωγές που έχουν πωληθεί στις αρχές του έτους, παραγωγές που ετοιµάζονται να πωληθούν το προσεχές διάστηµα, ενώ οι αγοράστριες εταιρείες συνάπτουν συµφωνητικά µε τους αγρότες χωρίς να γνωρίζουµε τι θα γίνει τελικά. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βγουν έστω κάποιες διευκρινίσεις, γιατί οι παραγωγοί κάθονται σε αναµµένα κάρβουνα.

Σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας – χρόνος διαβίβασης

Αυτό που ξέρουµε αυτή τη στιγµή είναι ότι: 

Η πλατφόρµα αναµένεται να είναι έτοιµη έως τις 15 Νοεµβρίου. Αυτό ορίζεται στην απόφαση, στην οποία ορίζονται επίσης και τα ελάχιστα υποχρεωτικά πεδία, που θα πρέπει να συµπληρωθούν.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία