BACK TO
TOP
Φορολογικά

Πώς θα λειτουργήσει η νέα πλατφόρμα για την επιδότηση των λιπασμάτων;

«Μόλις εκδοθεί η ΚΥΑ θα ανοίξει στην ΑΑ∆Ε και η ειδική πλατφόρµα στην οποία θα αναρτήσουν οι παραγωγοί ή οι λογιστές τους τα τιµολόγια αγοράς λιπασµάτων που αφορούν αγορές της προηγούµενης καλλιεργητικής περιόδου. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των παραστατικών στην ΑΑ∆Ε και γίνουν οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι, τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία πίστωσης των ποσών ενίσχυσης, όσο πιο σύντοµα γίνεται».

24_126

13816
27




Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας


Περί αυτού φέρεται να διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, στελέχη της αγοράς λιπασµάτων που συνάντησε το µεσηµέρι της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου κατά την παρουσία του στην 29η έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, ο υπουργός διευκρίνισε στο Αgronews ότι στόχος είναι να γίνει η πληρωµή µέσα στο Νοέµβριο.

Οι λεπτοµέρειες αναφορικά µε τον τρόπο κατανοµής των 60 εκατ. ευρώ στους 250.000 περίπου κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, θα οριστικοποιηθούν στην ΚΥΑ που διαµορφώνεται αυτές τις ηµέρες από τη νοµική οµάδα του υφυπουργού Οικονοµικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, σε συνδυασµό µε τις υποδείξεις της ηγεσίας του Αγροτικής Ανάπτυξης. Λογικά το κείµενο θα είναι έτοιµο για υπογραφή και δηµοσίευση στο ΦΕΚ από την ερχόµενη εβδοµάδα, προκειµένου να τσουλήσει οµαλά η διαδικασία των δηλώσεων…».

Τα παραπάνω αποτελούν µέρος άρθρου του Agronews στις 21 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια δηλαδή της Agrotica.

∆εν αµφισβητεί κανείς τη διάθεση να δοθούν χρήµατα στους παραγωγούς. Το πρόβληµα είναι στον τρόπο µε τον οποίο θα γίνει αυτό.

Θα ξεκινήσω και πάλι µε την φράση «..θα αναρτήσουν οι παραγωγοί ή οι λογιστές τους…..». ∆εν µπορώ να γνωρίζω αν τη φράση αυτή τη χρησιµοποίησε όντως ο υπουργός ή στελέχη των εταιρειών λιπασµάτων. Σίγουρα όµως αποτελεί στενάχωρη διαπίστωση όταν για κάθε τι, ακούς δύο λέξεις: πλατφόρµα και λογιστής.

Υποτίθεται ότι θέλετε κ. υπουργέ να ενισχύσετε τους παραγωγούς µε επιδότηση επί της αγοράς των λιπασµάτων. Η διανοµή των 60 εκατ. ευρώ στους 250.000 επαγγελµατίες αγρότες δίνει έναν µέσο όσο ενίσχυσης 240 ευρώ ανά παραγωγό.

Πώς ακριβώς φαντάζεστε ότι θα γίνει η καταχώρηση των τιµολογίων στην πλατφόρµα κ. υπουργέ; ∆ωρεάν; ∆ε νοµίζω. Έχετε αναλογιστεί το κόστος που θα υπάρξει για την καταχώρηση στην πλατφόρµα; Και ξαφνικά, τα 240 ευρώ µειώνονται ως ωφέλεια του παραγωγού στα πόσα; Στα 200 ευρώ; Στα 150 ευρώ; Στα 100 ευρώ; Ανάλογα µε τα τιµολόγια που θα έχει.

Ας αφήσουµε όµως το κόστος της καταχώρησης και ας δούµε την ίδια την καταχώρηση. Η ΚΥΑ θα περιγράφει τις λεπτοµέρειες για τη χορήγηση της ενίσχυσης στους επαγγελµατίες αγρότες. Επαγγελµατίες αγρότες όµως δεν είναι µόνο όσοι έχουν βιβλία [κανονικού καθεστώτος], αλλά και του ειδικού καθεστώτος.

Και οι αγρότες του κανονικού και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, τα τιµολόγια του 2021 τα έχουν στο σπίτι τους, οι µεν του κανονικού µε όλα τα λοιπά στοιχεία του κάθε 3µήνου, οι δε του ειδικού καθεστώτος µε όλα τα δικαιολογητικά της φορολογικής τους δήλωσης.

Θα πρέπει συνεπώς να βρουν τα τιµολόγια αγοράς λιπασµάτων του 2021 και να τα καταχωρήσουν στην πλατφόρµα που θα φτιάξετε σε λίγες ηµέρες. Προσέξτε: λέω να καταχωρήσουν, ότι να καταχωρήσουµε οι λογιστές.

Ερώτηση: ποιος θα καταχωρήσει για λογαριασµό τους τα τιµολόγια  υπουργέ µου; Εσείς ανακοινώνετε την έναρξη της διαδικασίας και που εύκολα ακούγεται το «…οι παραγωγοί ή οι λογιστές τους…», χωρίς να µας ρωτήσετε.

Νοµίζω ότι το πιο σωστό είναι, όταν αναφέρεστε σε χορήγηση ενίσχυσης µέσω πλατφορµών, να συνυπολογίζετε και το κόστος υλοποίησης αυτής της ενέργειας. Εφόσον θέλετε να υλοποιήσουν τις ενέργειες αυτές οι λογιστές, φροντίστε να έχετε και ένα κονδύλι για την αµοιβή των λογιστών, ώστε να µην χρειάζεται να ερχόµαστε σε αντιπαράθεση µε τους αγρότες ή τους παραγωγούς. Γιατί, δεν φαντάζοµαι να πιστεύετε αλήθεια ότι θα υλοποιήσουµε την εφαρµογή αυτή δωρεάν, έτσι δεν είναι; Μέχρι όµως να «κόψετε» κονδύλι, εµείς είµαστε υποχρεωµένοι να αποφασίσουµε τις χρεώσεις µας, όπως επίσης και να ενηµερώσουµε τον κόσµο ότι η καταχώρηση των τιµολογίων λιπασµάτων στην αναµενόµενη πλατφόρµα δεν είναι δωρεάν. Για όσους φυσικά επιθυµούν να συµµετάσχουν, γιατί είναι βέβαιο ότι δεν θα συµµετάσχουν όλοι οι λογιστές.

Γρήγορες διευκρινίσεις

Υπάρχουν παραγωγές που έχουν πωληθεί στις αρχές του έτους, παραγωγές που ετοιµάζονται να πωληθούν το προσεχές διάστηµα, ενώ οι αγοράστριες εταιρείες συνάπτουν συµφωνητικά µε τους αγρότες χωρίς να γνωρίζουµε τι θα γίνει τελικά. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βγουν έστω κάποιες διευκρινίσεις, γιατί οι παραγωγοί κάθονται σε αναµµένα κάρβουνα.

Σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας και ο χρόνος διαβίβασης

Αυτό που ξέρουµε αυτή τη στιγµή είναι ότι η πλατφόρµα αναµένεται να είναι έτοιµη έως τις 15 Νοεµβρίου. Αυτό ορίζεται στην απόφαση, στην οποία ορίζονται επίσης και τα ελάχιστα υποχρεωτικά πεδία που θα πρέπει να συµπληρωθούν.

Σχόλια (27)
Προσθήκη σχολίου

06-11-2022 03:36Δημήτρης

Έχω πάρει επιστρεπτεα 1000ε με κράτησαν από κοροενισχησει 1000ε και μου βεβεωσαν αλλά 500, Έλεος

Απάντηση

04-11-2022 19:24ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Πολύ εύστοχο άρθρο και δείχνει τι προβλήματα δημιουργούν αυτές οι συνεχείς χαοτικές πλατφόρμες και η ηλεκτρονική γραφειοκρατεία εικά για μικρο ποσά! Οι λογιστές φυσικά και πρέπει και θα πληρωθούν εξτρα όπως έγινε με αιτήσεις επιστρεπτέων κλπ. Αν είναι δυνατόν να λέει κάποιος λογιστής με Χ ποσό τα κάνω όλα ειδικά στην εποχή που ανοίγει μια πλατφόρμα κάθε εβδομάδα με 200 σελίδες νομοθεσία και οδηγίες και με τρελές κυρώσεις. Προσοχή σε όλους σας γιατί τα ίδια λέγανε με τις επιστρεπτέες και από χθες κάποιοι κλαίνε γιατί θα επιστρέψουν όλο το ποσό. Θα έπρεπε οι αγρότες και οι πολίτες να διαμαρτυρυθούν και να μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις στα ΚΕΠ. Από την στιγμή που δεν συμβαίνει αυτό μη περιμένετε το τζάμπα από ανθρώπους που κυριολεκτικά εχουν διαλυθεί 3 χρόνια. Όποιος δεν θέλει να πληρώσει ας κάνει μόνος του την αίτηση αναλαμβάνοντας και το κόστος του λάθους.

Απάντηση

03-11-2022 14:25ΣΤΕΛΙΟΣ

Ρε ΞΕΝΟΦΩΝ όταν κάνουμε μια συμφωνία σε μια ετήσια τιμή όσες πλατφόρμες και αν χρειαστούν τις καλύπτει. Ο λογιστής και ο αγρότης συμφωνούν σε ετήσια αμοιβή η οποία καλύπτει όλες τις υπηρεσίες και η οποία τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει και ληστρική αμοιβή υπερ του λογιστή. Άντε τώρα να μην αρχίσουμε να μιλάμε για τα μαύρα που ζητάνε όλοι οι λογιστές, για το ότι βάζουνε τους αγρότες να πληρώνουν και την παρακράτηση!!!!!!! Εδώ όπως λέει και άλλος φίλος μια φωτοτυπία τους ζητάς και αυτοί στην χρεώνουν!!!!!! Φτάνει με την αισχροκέρδεια.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

01-11-2022 23:02νικος

Αυτος προσπαθει να κανει την δουλεια του...οτι ολο και παραπανω πρεπει να βγαζουν οι λογιστες και μια φωτοτυπια να παρεις απο τον λογιστη να την πληρωσεις εξτρα κτλ κλτ...λογιστης ειναι και προωθει το επαγγελμα του με σκοπο το χρημα...ολοι απο τους αγροτες θα βγαλουν λεφτα...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

01-11-2022 21:45Γιώργος Λαρισα

Δεν υπάρχει σχόλιο σας που να μην ΤΡΟΜΑΖΕΤΕ ότι θα δουλέψετε λίγο παραπάνω (σε επίπεδο εξυπηρέτησης) για κάποιο θέμα που προκύπτει στους αγρότες πελάτες σας.Αν σας κουραζει τόσο πολύ η διώξτε τους η πάτε στο δημόσιο. Και αιτήσεις κάνουν όλοι οι λογιστές και τις πλατφόρμες επισκέπτονται χωρίς να πληρώνουμε extra.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

01-11-2022 17:22ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ

Όλα αυτά γίνονται ,διότι τους καλλιεργιτές τους χώρισαν στους κατά επάγγελμα και στους ετεροεπαγγελματίες ,αν δεν το κατανοήσουμε μόνοι μας η εκμετάλευση από τους κάθε κυβερνόντες θα θριαμβεύει ,και από τη μία οι μισοί θα κλαίνε και από την άλλη οι μισοί θα γελάνε <<ΔΙΑΙΡΩ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΩ>>

Απάντηση

01-11-2022 17:10Kαρτερος

Τελικά οι ειδικού καθεστώτος θα πάρουν επιδότηση στα λιπάσματα ή όχι: γιατί κάτι τέτοιοι αγρότες καλώς ή κακώς ανεβαζουν τον πήχη πολύ ψηλά σε ότι αφορά την ποιότητα και με επιστροφή φόρου στα τάρταρα,!όλα σχεδόν από το μισθό μας

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

01-11-2022 16:20Takis

Η αγρότες ειδικού καθεστώτος αγοράζουν τα λιπάσματα δωρεάν.αρε ξύλο που θέλετε κοπρόσκυλα.....

Απάντηση

01-11-2022 15:01Αγρότης

Σιγά μην το κάνουν τζάμπα οι λογιστές χωρίς απόδειξη

Απάντηση

01-11-2022 09:04ΣΤΕΛΙΟΣ

Μη χάσετε αμέσως να χρεωσετε τους παραγωγούς για μια απλή καταχώρηση. Για ποιο λόγο; Η ετήσια αμοιβή των λογιστών καλύπτει όλες τις ετήσιες υποχρεώσεις του αγρότη. Η καταχώρηση ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΩΡΕΑΝ για τους αγρότες…

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία