BACK TO
TOP
Φορολογικά

Τιμολόγια παροχής υπηρεσιών για τις αγροτικές εργασίες

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι και οι αγρότες είναι επιχείρηση, αντιµετωπίζονται ως επιχείρηση, λειτουργούν ως επιχείρηση και οι έλεγχοι θα τους αντιµετωπίσουν ως επιχείρηση.

24_127

19307
15




Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας


∆εν αλλάζει τίποτε απολύτως αν κάποιος έχει ή όχι βιβλία. Η διαφορά είναι πως όσοι έχουν βιβλία, οι πιθανότητες ελέγχου γι’ αυτούς, είναι αυξηµένες σε σχέση µε τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

Οι αγροτικές εργασίες βρίσκονται στα τελειώµατα, σε πολλές περιπτώσεις η συλλογή έχει ολοκληρωθεί και ο διαρκής αγώνας του αγρότη συνεχίζεται για µία ακόµη χρονιά, ευελπιστώντας στο τελείωµα της, οι καρποί της παραγωγής που θα συλλέξει να είναι ανάλογοι των κόπων του.

Με εξαίρεση τις πιπεριές και τις ελιές, η συλλογή των οποίων γίνεται µε το χέρι (για τις ελιές έχω δει µηχάνηµα που τις µαζεύει, αλλά δεν το έχω δει µε τα µάτια µου στην πράξη), η συλλογή των υπολοίπων καλλιεργειών γίνεται µε µηχανήµατα. Π.χ., η θεριζοαλωνιστική – µε την οποία συλλέγεις σιτάρι, καλαµπόκι, βίκο, τριφύλλι [τουλάχιστον], µετά το θερισµό του σιταριού αράζει στην αυλή του «κοµπινιέρη», βγάζουν το µαχαίρι, αλλάζουν τις ρίγες στο λαιµό, τα κόσκινα, ελέγχουν τα ανεβατόρ, ρυθµίζουν τα κουζνέτα στα άλογα και κουµπώνουν  τον «καλαµποκά», για να είναι έτοιµοι για τον αραβόσιτο.

Η συντήρηση φυσικά γίνεται σε όλα τα µηχανήµατα, ώστε να είναι έτοιµα για την περίοδο της συλλογής. Και βέβαια αφορά τους ιδιοκτήτες αγροτικών µηχανηµάτων. Γιατί δεν είναι όλοι. Οι υπόλοιποι καλλιεργητές που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, συνεννοούνται, προγραµµατίζουν και κανονίζουν τη σειρά µε την οποία θα έρθει το µηχάνηµα να συλλέξει την παραγωγή τους.

Η συµφωνία γνωστή:  «τα λεφτά στη ρόδα», «χωρίς τιµολόγιο, διαφορετικά δεν έρχοµαι να σου το µαζέψω» κλπ.

Αν εσείς κύριοι της φορολογικής ∆ιοίκησης, είχατε ένα χωράφι και δεν είχατε δικά σας µηχανήµατα. Μου ζητούσατε να έρθω να αλωνίσω το σιτάρι, το καλαµπόκι, να κόψω το τριφύλλι, ή να ψεκάσω (γιατί δεν είχατε ψεκαστικό), να σπείρω γιατί δεν είχατε σπαρτική µηχανή κλπ) και σας έλεγα «..µάγκες, 20 ευρώ / στρέµµα, αλλά δεν έχει τιµολόγιο, διαφορετικά δεν έρχοµαι καθόλου..», τι θα κάνατε;

∆εν θα µε αφήνατε να έρθω; ή θα µου λέγατε «έλα», θα ολοκλήρωνα τη συλλογή της παραγωγής σας και στη συνέχεια θα ψάχνατε να βρείτε άλλα έξοδα για να καλύψετε τα χρήµατα που εν τω µεταξύ µου δώσατε µαύρα; Προφανώς θα επιλέγατε το δεύτερο, όχι γιατί θέλετε να είστ,ε παράνοµοι, αλλά δυστυχώς γιατί αυτό κάνουν από ανάγκη χρόνια τώρα όλοι οι παραγωγοί οι οποίοι δεν έχουν δικά τους µηχανήµατα.

Κανείς δεν είναι κατά των ελέγχων. Όλοι όµως είµαστε κατά του υπερβάλλοντος ζήλου που επιδεικνύουν κάποιοι εκ των ελεγκτών. Και καλό είναι, αντί να τιµωρήσετε τους λήπτες της υπηρεσίας, να αναζητήσετε και να τιµωρήσετε τους παρέχοντες την υπηρεσία, για άρνηση έκδοσης τιµολογίου παροχής.

Κάνετε κι εδώ το ίδιο λάθος που κάνουν στο Υπουργείο Εργασίας µε τα εργόσηµα: δεν τιµωρούν τον εργάτη που, ενώ πληρώνεται κανονικά, αρνείται να δεχθεί την ασφάλιση µέσω εργόσηµου. Απειλεί τον παραγωγό λέγοντας του […ή θα µου δώσεις τα λεφτά στο χέρι, ή αλλιώς δεν έρχοµαι,  δεν θα χάσω εγώ τα επιδόµατα εξαιτίας σου…» Αν είναι δυνατόν.!!!

Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει λοιπόν αγαπητοί φίλοι αγρότες. Οι γνωστοποιήσεις ελέγχου συνεχίζουν να στέλνονται, οι «δικαιούχοι» τα έχετε παραλάβει και όταν θα έρθει η ώρα, θα ενηµερωθείτε από τον έλεγχο να προσκοµίσετε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα χρειαστούν, προκειµένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες.

Παρεµπιπτόντως, θέλω να ενηµερώσω όλους τους αγρότες ότι  τον έλεγχο δεν υπάρχει κανέναν λόγος να τον φοβάστε. Ο έλεγχος γίνεται µε βάση µια σειρά από κριτήρια. Σε καµία περίπτωση δεν ξεκινά µε σκοπό να πάρει κανενός το κεφάλι, αλλά για να ελεγχθεί εάν τηρούνται οι διατάξεις.

Συνεπώς, φροντίστε φέτος, να έχετε τιµολόγια παροχής για όλες τις αγροτικές εργασίες που σας παρείχαν οι ιδιοκτήτες αγροτικών µηχανηµάτων, προκειµένου να µην βρεθείτε προ εκπλήξεων. Μην ξεχνάτε ότι όποια ευθύνη έχει όποιος δεν εκδίδει, την ίδια ευθύνη έχει και όποιος δεν λαµβάνει τιµολόγιο.

Η παρωδία υποχρέωσης υποβολής πίνακα προσωπικού εργατών γης

Παραµένει σε ισχύ, µία αστεία διάταξη του Υπουργείου Εργασίας σύµφωνα µε την οποία, ο αγρότης που απασχολεί εργάτες γης θα πρέπει να προσκοµίσει χειρόγραφο πίνακα προσωπικού στην τοπική Επιθεώρηση Εργασίας. Κανείς εκ των... φωστήρων του Υπουργείου δεν µας λέει τι να γράψουµε στις ώρες-µέρες απασχόλησης. Πως στην ευχή θα δηλώσουµε έναν εργαζόµενο ότι θα πάει ∆ευτέρα µε Παρασκευή 07:00 – 15:00 να µαζέψει µήλα, καπνό, ελιές κλπ., ενώ µπορεί την επόµενη ηµέρα [ή και την ίδια] να πιάσει βροχή και να πάµε το απόγευµα στο χωράφι να συνεχίσουµε τη συλλογή.

Παραµένει η υποχρέωση του πίνακα, για να βεβαιώνονται πρόστιµα

Το γεγονός ότι δεν καταργείται η υποχρέωση υποβολής πίνακα προσωπικού για τους αγρότες, µόνο εκ του δολίου µπορεί να πει κανείς ότι διατηρείται: Σκοπός η επιβολή προστίµων. Γιατί όταν ζητάνε πίνακα και δεν υπάρχει (γιατί δεν µπορεί να υποβληθεί), σου καταλογίζουν πρόστιµο 10.500 ευρώ για αδήλωτη εργασία και ψάξε εσύ ταλαίπωρε αγρότη να βρεις την άκρη.

 

Σχόλια (15)
Προσθήκη σχολίου

10-11-2022 18:14Ωχοχοοο

Πολλές χιλιάδες ευρώ , στα μαύρα , βγάζουν οι κόμπινιεριδες κ όσοι κάνουν γεωργικές σε άλλους . Είναι πολλά τα λεφτά . Παραοικονομία !!! Το κράτος χάνει εκατομμύρια που πάνε στις τσέπες λίγων

Απάντηση

10-11-2022 15:52Ιωαννης

Ξέρετε καθε πότε πληρώνεται ο αγρότης ξέρετε ότι η περισσότερες εργασίες γίνονται με το θα σε πληρώσω όταν πληρωθώ γιατί δεν πιέζεται να παίρνει και ο αγρότης τα χρήματα με την παράδοση του προϊόντος του ώστε μετά να έρθουμε σε αυτό που λέτε δυστυχώς η περισσότεροι νομίζουν ότι ο αγρότης είναι δημόσιος υπάλληλος και τέλος του μηνός θα μπουν τα χρήματα πόσο βαθιά νυχτωμενοι είστε πάω το παιδί μου στο παιδίατρο μου λέει 30 με απόδειξη 20 χωρίς εγώ ο μαλακας για να το παίξω σωστός λέω με απόδειξη να μην τα πολύ λίγο εμασα 300 σε ιατρικές αποδείξεις πάω να κάνω φορολογική μου λέει ο λογιστής για να προσμετρηθούν οι αποδείξεις σου πρέπει να έχεις το 10%τιυ μισθού σου δηλ 1300 άρα λέει το έξυπνο το κράτος από τον παιδίατρο δεν θέλουμε να κόβεις αποδείξει γιατί αν κόβεις ο παιδίατρος στο τέλος θα έχει ισοδημα καμία 150000 και αυτόν δεν θέλει να τον φορολογισει γιατί η μισοί στο κοινοβούλιο είναι γιατροι αυτό είναι το μπουρδέλο το κράτος

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

10-11-2022 09:46ΝΙΚ. θηβα

Εγώ λέω, αφού οι αγρότες είναι επιχείρηση ν αγοράσουν όλοι, ο καθένας δηλαδή μια θεριζοαλωνιστική μηχανή, και να κάνουν μόνοι τους την δουλειά. και έτσι ούτε ΜΑΥΡΑ ούτε ΑΣΠΡΑ. Και εσύ κύριε ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ εάν θέλεις να εφαρμοστούν αυτά που λες βγάλε μια θεριζοαλωνιστική και ξεκίνα τον αγώνα < της κάθαρσης.> να σε δω πόσο θα αντέξεις. Κάνε έστω και μια μέρα αυτή την δουλεία ........

Απάντηση

09-11-2022 17:28Αποστόλης

Εγώ έχω μια απορία τους εργάτες που περνούμε και τα λεφτά τα περνουν μαύρα με αυτό τι γίνεται πως μπορώ να το κάνω να φανούν σαν έξοδα

Απάντηση

09-11-2022 16:34Γιωργος

Δεν ειναι μονο αυτα που αναφερεις κυριε παπαδημητριου αλλα και αλλες απατες που γινονται.για παραδειγμα,ειναι ενας εξαγωγεας στο Αργος που ονομαζεται Μπαλακανακης και εκβιαζει τους παραγωγους οτι αν δεν δεχτουν υπερτιμολογηση ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ και προκειμενου ο καθε παραγωγος να βλεπει τα προιοντα του να σαπιζουν και και να καιγονται πανω στο δεντρο η στο κλημμα,δεχεται να κοπουν πλασματικα τιμολογια εις βαρος του εμφανιζοντας παραπανω τζιρο απο αυτον που εισοδεψε,μονο και μονο για να "περασει" παραπανω εξοδα ο εξαγωγεας.ο πλουσιος πλουσιοτερος δηλαδη και ο φτωχος φτωχοτερος.ολοι εις βαρος του παραγωγου.

Απάντηση

09-11-2022 11:43Βill

Αφού γράφεται άρθρο για το συγκεκριμένο θέμα ενημερώστε μας πόσο είναι η επιπλέον φορολογία στο τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών κ που θα φτάσει η τελική τιμή σε μια εποχή με 2.20 πετρέλαιο κ 100 κιλα ανα στρεμμα αποδοσεις... πιστεύω ότι δεν θα αλωνισουμε κανεις ... θα διώχνουμε μόνοι μας τις μηχανές... το κράτος αρνείται πεισματικά την πραγματικότητα...

Απάντηση

08-11-2022 21:22Λεωνιδας

Ouno bortelo

Απάντηση

08-11-2022 17:25Fotis

Η μόνη εργασία που πληρώνω να μου κάνουν είναι το αλώνισμα στα σιταρια γιατί δεν έχω αλωνιστικη. Παρόλο που επιμένω να μου κόψουν ολόκληρο τιμολόγιο με όλο το ΦΠΑ και να πληρωθεί την ίδια μέρα κιόλας με μεταφορά από e-banking , δυστυχώς κανένας μηχανατορας δεν δέχεται να το κάνει. Όλοι κόβουν στο μισό περίπου απ' όσο παίρνουν. Άμα δεν σε συμφέρει φίλε μην δουλεύεις ξένα. Και εγώ έχω συλλεκτική αλλά μόνο για πάρτη μου. Ξένα ούτε στρέμμα.

Απάντηση

08-11-2022 15:16Αγανακτησμενος

Μόνο μαύρα παιδιά, αλλιώς δεν βάζω μπροστά τις κουμπινες.Αν είναι να δουλεύω για το κράτος,δεν κάθομαι στο καφενείο;Μπορεί να πάρω και κάνα κι σαν τους λάθρο και τους δηθεν ανέργους που ενώ ΘΕΛΟΥΝ δεν βρίσκουν δουλειά....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

08-11-2022 12:46Γεώργιος

Όλοι ξέρουμε αγρότες και απλοί πολίτες φορολογούμενοι,ότι η λήψη τιμολογίου παροχής υπηρεσιών από επαγγελματίες είναι μια δυσκολη υπόθεση, απλα δεν θέλουν να κόψουν τιμολόγια

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία