BACK TO
TOP
Φορολογικά

Ανεπαρκές το χρονικό διάστημα για τη διαβίβαση των τιμολογίων λιπασμάτων

«Μόλις εκδοθεί η ΚΥΑ θα ανοίξει στην ΑΑ∆Ε η ειδική πλατφόρµα στην οποία θα αναρτήσουν οι παραγωγοί ή οι λογιστές τους τα τιµολόγια αγοράς λιπασµάτων που αφορούν αγορές της προηγούµενης καλλιεργητικής περιόδου. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των παραστατικών στην ΑΑ∆Ε και γίνουν και οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, θα ξεκινήσει η διαδικασία πίστωσης των ποσών ενίσχυσης, όσο πιο σύντοµα γίνεται».

24_128

6825
11




Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας


Πάµε να δούµε τι λέει η απόφαση:

Άρθρο 1

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

1.Για τη λήψη της ενίσχυσης του άρθρου 95 του ν. 4982/2022 σε επιχειρήσεις γεωργικών εκµεταλλεύσεων που επλήγησαν οικονοµικά λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους των λιπασµάτων, υποβάλλεται από τις δικαιούχους επιχειρήσεις εκδήλωση ενδιαφέροντος.

2.∆ικαιούχοι της ενίσχυσης είναι επιχειρήσεις, φυσικά και νοµικά πρόσωπα ή νοµικές οντότητες, γεωργικών εκµεταλλεύσεων που δραστηριοποιούνται στον τοµέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα οι οποίες:

α) Σε περίπτωση φυσικών προσώπων, είναι επαγγελµατίες αγρότες εγγεγραµµένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το 2021 είτε για το 2022 έως τις 25.11.2022,

β) σε περίπτωση νοµικών προσώπων ή νοµικών οντοτήτων, έχουν ενεργό Κωδικό Αριθµό ∆ραστηριότητας στο Φορολογικό Μητρώο, κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας, κύριο ή δευτερεύοντα, έναν από τους αναφερόµενους στο Παράρτηµα,

γ) έχουν πραγµατοποιήσει αγορές λιπασµάτων και τα σχετικά παραστατικά έχουν εκδοθεί από 1/10/2021 έως και 30/9/2022 και

δ) δεν εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί παράνοµη και ασυµβίβαστη µε βάση προηγούµενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του ∆.Ε.Ε κατά τα οριζόµενα στην περ. 4 της υποπαρ. Β10 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013.

Άρθρο 2

∆ιαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος

1.Οι ενδιαφερόµενες επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, σύµφωνα µε το άρθρο 1, υποβάλλουν από την 15η Νοεµβρίου 2022 έως και την 25η Νοεµβρίου 2022 αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση της ενίσχυσης στην ηλεκτρονική πλατφόρµα «myBusinessSupport» της ΑΑ∆Ε (https://www.aade.gr/ mybusinesssupport), µε τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων του TAXISnet της ΑΑ∆Ε.

5.Η µορφή της ενίσχυσης, η ενωσιακή νοµική βάση χορήγησής της, η µεθοδολογία προσδιορισµού του ύψους της, οι όροι, οι ειδικότερες προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησής της, ο τρόπος καταβολής της, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, οι διαδικασίες ελέγχου, ανάκτησης, βεβαίωσης και είσπραξης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και κάθε άλλο συναφές ζήτηµα θα καθοριστούν µε όµοια απόφαση η οποία θα εκδοθεί µετά την παρέλευση της προθεσµίας υποβολής των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος της παρούσας.

Ας δούµε πως µεταφράζονται τα παραπάνω:

  • Έχουν δικαίωµα να υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όλοι όσοι είναι επαγγελµατίες αγρότες φυσικά πρόσωπα.
  • Έχουν δικαίωµα να υποβάλλουν αίτηση και τα νοµικά πρόσωπα τα οποία δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τοµέα, αρκεί να έχουν έναν από τους ΚΑ∆ που περιγράφονται στην απόφαση.
  • Το γεγονός ότι δεν αναφέρεται ΚΑ∆ για τα φυσικά πρόσωπα, σηµαίνει ότι το δικαίωµα της ενίσχυσης το έχουν και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος.
  • Ο χρόνος υποβολής, µόλις ανοίξει η πλατφόρµα, θα είναι από τις 15.11 έως τις 25.11. το διάστηµα αυτό είναι σίγουρα ανεπαρκές για την υλοποίηση της απόφασης αυτής και θα πρέπει να το δουν λίγο πιο προσεκτικά.
  • Το δεύτερο µεγάλο πρόβληµα είναι η έλλειψη ενηµέρωσης, ειδικά των αγροτών του ειδικού καθεστώτος.
  • Το πρώτο και µεγαλύτερο πρόβληµα όµως είναι αυτό που περιγράφεται στην §5 του άρθρου 2: θα κριθεί µετά την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αν και ποιοι θα εισπράξουν την ενίσχυση. ∆ηλαδή, µπορεί να κάνει κάποιος την αίτηση και τελικά να µην επιδοτηθεί;

Νοµίζω ότι η βιασύνη δεν είναι ο καλύτερος οδηγός στην προκειµένη περίπτωση, αλλά και γενικότερα. Ας το δουν µε µεγαλύτερη προσοχή  στο Υπουργείο, για να αποφευχθούν ταλαιπωρία και κόστος [σε χρόνο και χρήµα]. από όλους τους εµπλεκόµενους.

Σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας και χρόνος διαβίβασης

Αυτό που ξέρουµε αυτή τη στιγµή είναι ότι η πλατφόρµα αναµένεται να είναι έτοιµη έως 15 Νοεµβρίου, σύµφωνα µε την απόφαση, στην οποία ορίζονται και τα υποχρεωτικά πεδία που θα πρέπει να συµπληρωθούν.

Γρήγορες διευκρινίσεις

Υπάρχουν παραγωγές που έχουν πωληθεί στις αρχές του έτους, παραγωγές που ετοιµάζονται να πωληθούν το προσεχές διάστηµα, ενώ οι αγοράστριες εταιρείες συνάπτουν συµφωνητικά µε τους αγρότες χωρίς να γνωρίζουµε τι θα γίνει τελικά. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βγουν έστω κάποιες διευκρινίσεις, γιατί οι παραγωγοί κάθονται σε αναµµένα κάρβουνα.

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

19-11-2022 07:37Γιωργος

Μετά την αίτηση σε ποιο mail σκαναρουμε κ στέλνουμε τα τιμολόγια που αφορούν λιπάσματα;;

Απάντηση

18-11-2022 10:28Kostas

Κύριε Γιώργο στο πεδίο 3 εμφανίζονται όλα τα παραστατικά αγοράς μέσα και ξεχωρίζουμε την καθαρή αξία αγορας λιπασμάτων . Στο πεδίο 5 στο Γ καθαρή αξία παραστατικών εκτός ηλεκτρονικών βιβλίων τί πρέπει να βάλουμε εδώ ποια είναι τα παραστατικά έκτος ηλεκτρονικών βιβλίων?

Απάντηση

16-11-2022 11:25ΓΙΩΡΓΟΣ

ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΟΣΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΑ ΜΥ DATA. ΓΙΑΤΙ???? ΔΕΝ ΣΕ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΑΛΛΑ ΤΙΛΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ 4. ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΕ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ. ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΑ MYDATA ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΗΤΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΣΑΝ ΕΣΟΔΟ ΤΟΥ??

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

15-11-2022 11:31Μιχάλης

Η ενίσχυση αφορά μόνο τα κοκκώδη λιπάσματα ή και τα διαφυλλικά και υδατοδιαλυτά?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

15-11-2022 11:22Μιχάλης

Η ενίσχυση αφορά μόνο τα κοκκώδη λιπάσματα ή και τα διαφυλλικά και υδατοδιαλυτά?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

14-11-2022 18:37Γιώργος

Κ Γιώργο τα τιμολόγια (κίτρινα) και τα απαλλακτικα μέχρι πόσο τα κρατάμε; Πήρανε τα παιδιά το μπλοκ με τα τιμολόγια και απλός τα ξεκόλλησαν (τα ίδη κομμένα τα κίτρινα δηλαδή)πειράζει;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία