BACK TO
TOP
Φορολογικά

Από 1η Ιανουαρίου ανάρτηση τιμολογίων πώλησης άμεσα στο MyData από αγρότες

Περιπτώσεις παραγωγών οι οποίοι πουλάνε την παραγωγή τους εκδίδοντας οι ίδιοι τιµολόγια πώλησης αναµένεται ότι θα επιβαρύνει µε νέες «µηχανογραφικές απαιτήσεις» η υποχρέωση ανάρτησης των τιµολογίων την αµέσως επόµενη ηµέρα της έκδοσης από τον Ιανουάριο του 2023.

30_8_2

Πέτρος Γκόγκος

10792
3

Μια τέτοια περίπτωση είναι οι αγρότες οι οποίοι παράγουν για παράδειγµα τριφύλλι και διαθέτουν το σύνολο της παραγωγής τους σε κτηνοτρόφους. Αντίθετα, αρκετοί αγρότες κατά την πώληση των προϊόντων τους παραλαµβάνουν τιµολόγιο το οποίο εκδίδουν για λογαριασµό τους οι έµποροι, µε τη διαδικασία της αυτοτιµολόγησης. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει κάποια ανάγκη αναπροσαρµογής από την πλευρά του αγρότη.

Επί της ουσίας, η υποχρέωση που µέχρι σήµερα έχουν όσοι αγρότες τηρούν λογιστικά βιβλία, να ενηµερώνουν δηλαδή την ΑΑ∆Ε στο τέλος κάθε τριµήνου για το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσµα τους, θα πρέπει να γίνεται τµηµατικά, κάθε φορά που κόβουν ένα τιµολόγιο. Η απαίτηση διαβίβασης σε συγκεκριµένο χρόνο των τιµολογίων, θα υποχρεώσει αρκετές αγροτικές επιχειρήσεις στο να χρησιµοποιήσουν ένα λογισµικό (software), για να τιµολογούν και να εκδίδουν αποδείξεις ή τιµολόγια. 

Η «τιµολογιέρα» έχει απευθείας σύνδεση µε την πλατφόρµα myDATA για άµεση αποστολή τιµολογίων και αποδείξεων και η τιµολόγηση θα µπορεί να γίνει από παντού, εφόσον αξιοποιούνται οι δυνατότητες των cloud εφαρµογών. Έπειτα θα πρέπει να ενηµερωθούν, (σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται αυτόµατα λόγω συµβατότητας των δύο εφαρµογών ) µόνο για τις ανάγκες ενηµέρωσης των βιβλίων, οι λογιστικές εφαρµογές που χρησιµοποιεί ο λογιστής.

Σ’ αυτή τη φάση, για όσους παραγωγούς δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη, υπάρχει µια δωρεάν κρατική τιµολογιέρα, το λογισµικό timologio. Πρόκειται για µια εφαρµογή που παρέχει χωρίς κάποια οικονοµική επιβάρυνση η ΑΑ∆Ε για την ψηφιακή έκδοση των παραστατικών της επιχείρησης και την ταυτόχρονη διαβίβασή τους στo myDATA. Είναι διαθέσιµη στο σύνδεσµο www.aade.gr/timologio. Την ίδια στιγµή, κυκλοφορούν στην αγορά αρκετά παρόµοια προϊόντα, που όµως παρέχουν και περισσότερες δυνατότητες, οι οποίες ωστόσο ενδέχεται να µην είναι απαραίτητες σε όλους τους παραγωγούς.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

21-12-2022 21:01νικος50

είναι αστείο να δίνεις 3 ευρω τη μέρα για τσιγάρα και να σκέφτεσαι να πάρεις λαπτοπ.Ο αγρότης σήμερα είναι κανονικός επιχειρηματίας

Απάντηση

15-11-2022 23:58Απόστολος Γιανκάκης

Για εμάς που παρακολουθούμε από κοντά το mydata είναι εντελώς λογικό να συμβεί και να ζητηθεί από όλους τους επαγγελματίες η τιμολόγηση και η διαβίβαση σε πραγματικό χρόνο. Τα προβλήματα των αγροτών δεν είναι αυτά αλλά η τιμή του προϊόντους σε σχέση με τα πραγματικά έξοδα.. Κλείνουν οι κτηνοτρόφοι μας οι αγρότες μας Ξυπνήστε και αφήστε της επιδοτήσεις που κατέστρεψαν τους αγρότες μειώσετε το κόστος και αυξήστε την τιμή για να έχουμε αγρότες βιώσιμους Το νοικοκυριό σε μια επιχείρηση είναι θετικό στοιχείο...

Απάντηση

15-11-2022 21:15Αγροτης

Εγώ όταν προσκόμισα στο λογιστή μου τα έξοδα και τα σχεδόν μηδενικά έσοδα του τριμήνου του είπα και το mαDato.... Τέλος του χρόνου η επιχείρηση ΚΛΕΙΝΗ...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία