BACK TO
TOP
Φορολογικά

Eπισημάνσεις και θέματα που χρήζουν προσοχής στη συμβολαιακή γεωργία

Η συµπλήρωση στην πλατφόρµα της σύµβασης συµβολαιακής γεωργίας, πρέπει να γίνει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

24_141

3375
8



Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος. Πρόκειται για διαδικασία η οποία εφαρµόζεται πρώτη φορά, αλλά όχι και τελευταία. Επιπλέον έχουµε µία διαφοροποίηση: για το 2022 τα δεδοµένα καταχωρούνται απολογιστικά (σσ. έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της συλλογής των προϊόντων), αλλά για το 2023 θα χρειαστεί διπλή καταχώρηση, τόσο πριν την πρώτη πώληση όσο και στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου.

Η πλατφόρµα στην οποία υποβάλλονται οι συµβάσεις συµβολαιακής γεωργίας είναι σε λειτουργία. Στη διεύθυνση της ΑΑ∆Ε www.aade.gr/mybusinesssupport, οι ενδιαφερόµενοι εισέρχονται µε τους κωδικούς taxis για να συµπληρώσουν τα στοιχεία που ζητά το σύστηµα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να µπορέσει κάποιος να ολοκληρώσει τη διαδικασία είναι να έχει διαθέσιµα: α) τη δήλωση καλλιέργειας (ΟΣ∆Ε) του έτους 2022 και φυσικά όλα τα τιµολόγια πώλησης του 2022.

∆ικαιούχοι της απαλλαγής από το φόρο εισοδήµατος κατά 50%, σύµφωνα µε το άρθρο 15 του ν.4935/2022:

«1. Τα φυσικά πρόσωπα, κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, …..τα κέρδη των οποίων προκύπτουν από την άσκηση ατοµικής αγροτικής επιχειρηµατικής δραστηριότητας, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) είναι αγρότες µέλη νοµικών προσώπων και ενώσεων προσώπων εγγεγραµµένων στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισµών και άλλων συλλογικών φορέων του άρθρου 22 του ν. 4673/2020 (Α’ 52) και προµηθεύουν το νοµικό πρόσωπο ή τη νοµική οντότητα µε ποσότητες προϊόντων ίσες µε το 75% τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όµοιων ή παρεµφερών προϊόντων παραγωγής τους, ή

β) είναι αγρότες που έχουν συνάψει σύµβαση µε συγκεκριµένη επιχείρηση αγοραστή, µε αντικείµενο τη συµβολαιακή γεωργία, σύµφωνα µε το άρθρο 16, µε την οποία δεσµεύονται για την εισφορά ποσοτήτων προϊόντων ίσων µε 75% τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όµοιων ή παρεµφερών προϊόντων της παραγωγής τους.

  1. Η παρ. 1 εφαρµόζεται για κέρδη που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής.

Απαιτείται να υπάρχει σύµβαση για όλα τα παραχθέντα προϊόντα, διαφορετικά δεν θα λάβουν το ευεργέτηµα της µείωσης του φόρου. Π.χ. έχω 8.000 κιλά καλαµπόκι και 2.000 κιλά σιτάρι. Το καλαµπόκι υπερβαίνει το 75% της συνολικής µου παραγωγής. Αν κάνω σύµβαση µόνο για το καλαµπόκι και δεν κάνω για το σιτάρι. Τότε δεν θα τύχω καµίας απαλλαγής για κανένα ποσό από τις διατεθείσες ποσότητες.

Η απόφαση, στο άρθρο 1 §2β ορίζει ότι «…απαιτείται η σύναψη σύµβασης ανά προϊόν µε την οποία ο παραγωγός δεσµεύεται για την πώληση ποσοτήτων ίση µε το 75% τουλάχιστον των προϊόντων παραγωγής του…».

Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι για ό,τι έχετε πουλήσει µέσα στο 2022, θα πρέπει να έχετε στα χέρια σας υπογεγραµµένη σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας µε τον έµπορο που αγόρασε την παραγωγή σας.

Αν την ίδια παραγωγή τη διαθέσατε σε πάνω από έναν εµπόρους, θα πρέπει να έχετε σύµβαση µε όλους και όχι µόνο µε έναν. Ή τουλάχιστον µε όσους έχουν παραλάβει το 75% τουλάχιστον της παραγωγής σας.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Μέχρι τώρα συνηθιζόταν, τις συµβάσεις να τις συντάσσουν οι αγοράστριες εταιρείες (εκκοκκιστήρια, έµποροι, βιοµηχανίες κλπ), λόγω του όγκου των συναλλαγών µε παραγωγούς και της καλύτερης οργάνωσης τους. Αυτό θα συνεχίσει να γίνεται, ωστόσο πλέον θα πρέπει να καταχωρούνται στοιχεία από τη σύµβαση αυτή, στην πλατφόρµα της ΑΑ∆Ε.

Επαγγελµατίες αγρότες είναι και του ειδικού (χωρίς βιβλία) και του κανονικού καθεστώτος (µε βιβλία). Οι του ειδικού µπορεί να µη βγαίνει να πληρώσουν µεγάλο φόρο, όµως θα πρέπει να προσέξουν και αυτοί να µην χάσουν το δικαίωµα στην έκπτωση του φόρου.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2: Οι εταιρείες που αγόρασαν την παραγωγή του 2022, δεν έχουν κανένα λόγο να αρνηθούν να υπογράψουν τη σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας. Το µόνο που θα καταφέρουν είναι να κάνουν ζηµιά στον παραγωγό µε τον οποίο συνεργάστηκαν.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 3: Σύµφωνα µε το άρθρο 1 §3α της απόφασης: «…δεν παρέχεται η απαλλαγή στο εισόδηµα που προκύπτει από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά...». Όταν προσκοµίζετε τα τιµολόγια στο λογιστή σας συνεπώς, θα πρέπει να ξεχωρίζετε τα έξοδα των φωτοβολταϊκών από τα έξοδα της αγροτικής παραγωγής.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 4: ∆εν έχουν υποχρέωση να υπογράψουν σύµβαση και να την καταχωρήσουν στην πλατφόρµα, όσοι αγρότες διαθέτουν την παραγωγή τους µέσω Οµάδων και Συνεταιρισµών, των οποίων είναι µέλη. 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 5: Προσέξτε όταν υπογράφετε τις συµβάσεις, το σύνολο των στρεµµάτων που δηλώνετε. Έχουν παρατηρηθεί πολλές αναντιστοιχίες, δηλαδή: άλλα στρέµµατα να καλλιεργούνται σύµφωνα µε το ΟΣ∆Ε και άλλα στρέµµατα να αναγράφονται στις συµβάσεις. 

∆ικαιούχοι το 2022 και το 2023

Το 2022 δικαιούνται την έκπτωση του φόρου κατά 50%, µόνο οι επαγγελµατίες αγρότες φυσικά πρόσωπα και κανείς άλλος. Οι κάτοχοι αγροτικής εκµετάλλευσης ετεροεπαγγελµατίες, συνταξιούχοι, ιδιωτικοί και δηµόσιοι υπάλληλοι µη επαγγελµατίες αγρότες), θα τύχουν της ευνοϊκής µεταχείρισης της µείωσης του φόρου, για το 2023. Άρα τα αποτελέσµατα θα είναι ορατά το 2024, όταν θα συντάσσουµε
τις φορολογικές δηλώσεις για το 2023.

Σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας και χρόνος διαβίβασης

Η καταχώρηση των στοιχείων στην πλατφόρµα θα γίνει έως 28/02/2023  και θα πρέπει να γίνει αποδοχή από τον αντισυµβαλλόµενο έµπορο-αγοραστή έως τις 31/03/2023.


Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

28-07-2023 12:57ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ, ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ/ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΟΥ 2023 (ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΟΥ 2023);; ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ 2023;; ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

Απάντηση

21-02-2023 17:21Γεωργια

Οι συμβασεις κυριως βαμβακιου αναγραφουν διαρκεια συμβασης απο την ημερομηνια συνταξης της συμβασης (1/9/2022 εως 31/12/2022 ) ομως η συμβαση πρεπει να εχει διαρκεια τουλαχιστον 1 ετος σε επικοινωνια με τα εκκοκκιστηρια μας απαντουν εσεις βαλτε απο 1/1/22 εως 31/12/22 η απο 1/9/22 εως 31/8/22 ειναι νομιμο αυτο ; αλλες ημερομηνιες διαρκειας να αναγραφονται στη συμβαση και αλλες να ανεβαζουμε στην ααδε

Απάντηση

17-02-2023 18:46Δημητρης

ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΕΙΔΟΥΣ.ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ ΙΣΩΣ ΕΧΕΤΕ ΜΕΛΛΟΝ.ΑΥΞΗΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΕΚΕΙ.ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΟΛΟΙ(ΜΕΣΙΤΕΣ,ΕΜΠΟΡΟΙ,ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΚΤΛ) ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ.ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΛΥΠΟΥΝΤΑΙ ΕΝΩ ΑΥΤΟΙ ΟΛΟΙ ΚΟΝΟΜΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΧΘΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ!ΨΑΞΤΕ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΓΥΡΟ ΣΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΙ ΜΟΝΙΜΩΣ,ΕΝΩ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΜΕ ΚΟΠΟ ΤΑ ΦΕΡΝΕΤΕ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΕΡΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ.ΜΟΝΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΛΟΙΠΟΝ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟΥΣ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ,ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

Απάντηση

16-02-2023 22:30ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΜΟΥΛΑΣ

90 τονους βαμβακι σε ενα εργοστασιο 480τονους ντοματα στην οργανωση και σε ενα εργοστασιο μηδικη1ο μαχαιρι σε δυο κτηνοτροφους 2ο σε δυο 3ο μαχαιρι σε ενα κτηνοτροφο.Εαν δεν εχω συμβολαια με τους κτηνοτροφους τα χανουμε ολα;;;

Απάντηση

15-02-2023 16:11Σαρρής Γίώργος

Το σιτάρι και το καλαμπόκι βάση της κατηγοριοποίησης που γίνεται στο άρθρο 3 της 127754 ΕΞ 2022 και στη συνέχεια της 185340 που την τροποποίησε αποτελούν παρεμφερή προϊόντα και μάλιστα ανήκουν στην κατηγορία των σιτηρών/ δημητριακών που υπάρχει και στην πλατφόρμα. Επομένως εφόσον είναι παρεμφερή και το καλαμπόκι υπερβαίνει το 75% εάν τα δίνω σε δύο διαφορετικούς αγοραστές γιατί να συνάψω συμβολαιακή με αυτόν που αγοράζει το σιτάρι. Δεν καλύπτομαι μόνο με το καλαμπόκι καθώς αποτελεί το 80% της παραγωγής παρεμφερών προϊόντων; Μήπως θα έπρεπε να κάνω άλλη μία συμβολαιακή εάν οι 2 τόνοι σιτάρι ήταν 2 τόνοι πατάτες για παράδειγμα που δεν είναι παρεμφερές με το καλαμπόκι; Ευχαριστώ!

Απάντηση

14-02-2023 02:21Σισμάνη Αναστασία

Λέτε ότι πρέπει να κάνουμε σύμβαση για όλα τα παραχθέντα προϊόντα αλλά λίγο πιο κάτω λέτε...ή τουλάχιστον με όσους έχουν παραλάβει το 75% των παραχθέντων προϊόντων. Τελικά ποιό από τα δύο ισχύει; Μπορείτε να μας διαφωτίσετε; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία