BACK TO
TOP
Φορολογικά

Προβλήματα στη συμβολαιακή που θέλουν λύση

Η πλατφόρµα στην οποία υποβάλλονται οι συµβάσεις συµβολαιακής γεωργίας είναι σε λειτουργία. Στη διεύθυνση της ΑΑ∆Ε www.aade.gr/mybusinesssupport, οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να εισέρχονται µε τους κωδικούς taxis και να συµπληρώνουν τα στοιχεία που ζητά το σύστηµα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να µπορέσει κάποιος να ολοκληρώσει τη συµπλήρωση της πλατφόρµας, είναι να έχει διαθέσιµα: α) τη δήλωση καλλιέργειας (ΟΣ∆Ε) του 2022 και φυσικά όλα τα τιµολόγια πώλησης του 2022.

24_147

1054
3


Γιώργος Παπαδημητρίο
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσα

Για το 2022 δικαιούχοι της απαλλαγής από το φόρο εισοδήµατος κατά 50%, σύµφωνα µε το άρθρο 15 του ν.4935/2022, είναι οι κατ’ επάγγελµα [επαγγελµατίες] αγρότες.

Ο νόµος όπως γράφτηκε, έχει κάποια κενά τα οποία πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα για να µην υπάρξει ενδεχοµένως η αδυναµία να τα καλύψουν οι αποφάσεις.

Για παράδειγµα, όταν ένας αγρότης κάνει εξαγωγή, είτε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε σε τρίτη χώρα, ο ΑΦΜ του αγοραστή εξωτερικού δεν αναγνωρίζεται στην πλατφόρµα.

Το ότι ο αγρότης έκανε εξαγωγή δεν αλλάζει το είδος του εισοδήµατός του, το οποίο εξακολουθεί να είναι αγροτικό. Άρα δικαιούται µείωση φόρου. Αυτή η δυσλειτουργία αποτελεί τεχνικό πρόβληµα και πρέπει να λυθεί.

Άλλη περίπτωση: Αγρότης παραγωγός κηπευτικών και διαθέτει εξ ολοκλήρου την παραγωγή του στις λαϊκές. Αυτός δεν µπορεί να κάνει σύµβαση συµβολαιακής µε τους ιδιώτες πολίτες. Το γεγονός όµως παραµένει το ίδιο: τα έσοδα του αποτελούν τζίρο από αγροτική δραστηριότητα, άρα δικαιούται την έκπτωση φόρου.

Ο νόµος και κατ’ επέκταση η απόφαση µε τις όποιες τροποποιήσεις, µιλάει για µείωση φόρου στις περιπτώσεις συµβάσεων, δηλαδή για χονδρικές πωλήσεις. Η συµµετοχή δε των αγροτών σε συνεταιριστικά σχήµατα και οµάδες παραγωγών τους απαλλάσσει από την υποχρέωση υπογραφής σύµβασης µε οποιονδήποτε. Άλλο όµως η προσπάθεια καθοδήγησης των παραγωγών προς τη συλλογικότητα και άλλο να δηµιουργηθούν δύο κατηγορίες αγροτών.

Να πάµε λίγο σε κάποιες απορίες και σχόλια αναγνωστών αγροτών στο Αgronews.gr. Σε κάθε περίπτωση, όπως και αν γραφεί ένα σχόλιο, είναι φανερό ότι προκύπτει από την αγωνία και την ανασφάλεια που τις περισσότερες φορές δηµιουργείται από την πολυνοµία ή τις ξαφνικές αποφάσεις που βγαίνουν χωρίς συζήτηση.

Τοποθέτηση αναγνώστη: «Το πρόβληµα µε µάς τους αγρότες είναι ότι κράζουµε πριν µάθουµε η διαβάσουµε. Είναι καλό µέτρο(1) και εύκολο(2), εγώ είχα 4 παραγωγές και σε 5 λεπτά έκανα σύµβαση. Πουλάς πρώτα(3) εκεί που θέλεις και µετά σου κάνει ο έµπορος αγοραστής σύµβαση(4) [ξέρουν αυτοί] και εσύ το πας απλά στο λογιστή(5)».

Εδώ χρειάζονται κάποιες διορθώσεις – επισηµάνσεις:

Είναι καλό το µέτρο; Προφανώς. Μιλάµε για µείωση φόρου κατά 50%. Αντί να πληρώσεις 10.000 ευρώ πληρώνεις 5.000 ευρώ, αρκεί να πληροίς τα κριτήρια.

Είναι εύκολο; Σε καµία περίπτωση. Σήµερα συζητάµε για το 2022, οι παραγωγές έχουν πουληθεί, γνωρίζουµε τις ακριβείς τιµές, ο νόµος µας επιτρέπει να κάνουµε συµβάσεις σα να βρισκόµαστε στις αρχές του 01/01/2022. Αυτό  δεν θα ισχύει τις επόµενες χρονιές.

Πουλάς πρώτα: δεν ισχύει αυτό. Η διάταξη απαιτεί να κάνεις προκαταβολικά σύµβαση, πριν την πώληση δηλαδή. Και αυτό από µόνο του αποτελεί  ένα τεράστιο πρόβληµα, στα όρια να καταστήσει το άρθρο της έκπτωσης του φόρου ανενεργό.

Μετά σου κάνει τη σύµβαση ο έµπορος..: ∆εν ισχύει. Η σύµβαση απαιτείται προκαταβολικά.

Το πας απλά στον λογιστή..: η έκφραση δεν στέκει ούτε γι’ αστείο. Άντε και το πήγες στο λογιστή, τι φαντάζεσαι ότι θα συµβεί; Θα κάνουµε ένα κλικ και τελειώσαµε; Προφανώς και όχι: απαιτείται η αναλυτική δήλωση ΟΣ∆Ε, οι συµβάσεις και τα τιµολόγια πώλησης της χρονιάς, για να συµπληρωθεί ορθά η πλατφόρµα.

Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να συγκεντρώσουν οι επαγγελµατίες αγρότες τις συµβάσεις τους, να µην ακούνε αριστερά και δεξιά τι λέει ο κάθε άσχετος, αλλά και επικίνδυνος και σε συνεννόηση µε τα γραφεία που συνεργάζονται να προχωρήσουν µε προσεκτικές κινήσεις, για να µην πάει χαµένη για κανέναν αυτή η δηµιουργία ρευστότητας µε την µείωση του φόρου.

Το πρόβληµα µε το ιδιωτικό συµφωνητικό της συµβολαιακής

Η συµφωνία προκαταβολικά µε τον αγοραστή, από µόνη της δηµιουργεί τεράστια προβλήµατα. Έχει υπάρξει σύµβαση στο παρελθόν στην οποία «πάτησε» ο αγοραστής και δεν έδωσε στον παραγωγό, την επιπλέον τιµή που προέκυψε στην αγορά. Αυτό θα πρέπει η ∆ιοίκηση να το δει µε διαφορετικό µάτι: την κατάργηση της υποχρέωσης υπογραφής προκαταβολικά. ∆ιαφορετικά υπάρχουν πολλοί και σοβαροί λόγοι, ένας παραγωγός να επιλέξει να µην υπογράψει συµβολαιακή, ρισκάροντας να πληρώσει παραπάνω φόρο, από το να έχει υπογράψει συµβολαιακή και να κινδυνεύσει να µην λάβει την επιπλέον τιµή για τα προϊόντα του.

Σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας και χρόνος διαβίβασης

Η καταχώρηση των στοιχείων στην πλατφόρµα θα γίνει έως 31/05/2023 και θα πρέπει να γίνει αποδοχή από τον αντισυµβαλλόµενο έµπορο-αγοραστή έως τις 30/06/2023. 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

11-04-2023 08:50Πανος

Εδω δεν εχουν ξεκαθαρισει ακομη ,πως και που , θα κανουν αποδοχη της συμβασης ο εμπορος .

Απάντηση

10-04-2023 14:50Σοφία

ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΔΟΧΗ Ο ΕΜΠΟΡΟΣ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία