BACK TO
TOP
Φορολογικά

Κι άλλα προβλήματα στη συμβολαιακή γεωργία που αναζητούν κάποια λύση

Συνεχίζουµε µε τους προβληµατισµούς που έχουν δηµιουργηθεί και συνεχίζουν να δηµιουργούνται από τη συµβολαιακή γεωργία.

24_148

1753
3

Υπενθυµίζω ότι η πλατφόρµα στην οποία υποβάλλονται οι συµβάσεις συµβολαιακής γεωργίας είναι σε λειτουργία. Στη διεύθυνση της ΑΑ∆Ε www.aade.gr/mybusinesssupport, οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να εισέρχονται µε τους κωδικούς taxis και να συµπληρώνουν τα στοιχεία που ζητά το σύστηµα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να µπορέσει κάποιος να ολοκληρώσει τη συµπλήρωση της πλατφόρµας, είναι να έχει διαθέσιµα: α) τη δήλωση καλλιέργειας (ΟΣ∆Ε) του έτους 2022 και φυσικά όλα τα τιµολόγια πώλησης του 2022.

Για το 2022 δικαιούχοι της απαλλαγής από το φόρο εισοδήµατος κατά 50%, σύµφωνα µε το άρθρο 15 του ν.4935/2022, είναι οι κατ’ επάγγελµα [επαγγελµατίες] αγρότες.

Για το 2023 θα ασχοληθούµε προσεχώς µε περισσότερες λεπτοµέρειες.

Να επισηµάνουµε ότι: α) η µείωση του φόρου κατά 50% ισχύει εις το διηνεκές για τους επαγγελµατίες αγρότες και β) η µείωση του φόρου κατά 30% για τους καλλιεργητές παράλληλα απασχολούµενους αγρότες, ισχύει για εννιά (9) έτη.

Μπορεί για το 2022 να µην απαιτείται, όµως από το 2023 και µετά, θα πρέπει να καταχωρούνται στην πλατφόρµα MyBusinessSupport τα στοιχεία της σύµβασης συµβολαιακής γεωργίας, προκαταβολικά.

Σύµφωνα µε το άρθρο 4:  «Τύπος και περιεχόµενο των συµβάσεων συµβολαιακής γεωργίας»:

  1. Οι συµβάσεις συµβολαιακής γεωργίας που συνάπτονται σύµφωνα µε το άρθρο 16 του ν. 4935/2022 είναι έγγραφα ιδιωτικά συµφωνητικά µεταξύ του παραγωγού και συγκεκριµένων επιχειρήσεων - αγοραστών (νοµικών προσώπων ή οντοτήτων ή ατοµικών επιχειρήσεων), είτε µε τη συνεργασία πιστωτικού ιδρύµατος είτε όχι, µε την οποία ο παραγωγός δεσµεύεται για την πώληση προϊόντων του
  2. Στα συµφωνητικά της παρ. 1 αναφέρονται κατ’ ελάχιστον τα εξής: α) το ονοµατεπώνυµο και το πατρώνυµο ή η επωνυµία, κατά περίπτωση, και ο ΑΦΜ των συµβαλλοµένων, β) το είδος των προϊόντων, γ) η έκταση των αγροτεµαχίων, όπου παράγονται τα προϊόντα της περ. β, όπως δηλώνονται στη δήλωση ΟΣ∆Ε του οικείου έτους. Εάν πρόκειται για κτηνοτροφική εκµετάλλευση, αντί της έκτασης αναγράφεται ο αριθµός του ζωικού κεφαλαίου από το οποίο παράγονται τα προϊόντα της περ. β, δ) η ποσότητα των προϊόντων, ε) η χρονική διάρκεια του συµφωνητικού, η οποία δεν µπορεί να είναι µικρότερη του έτους, στ) η τιµή των προϊόντων και ζ) ο χρόνος παράδοσης.

Με λίγα λόγια: Καλλιεργώ για το 2023 βαµβάκι. Γίνεται η συλλογή το Σεπτέµβρη και πάω να το παραδώσω στο εκκοκκιστήριο. Πριν την παράδοση θα πρέπει να συνταχθεί ανάµεσα σε µένα τον παραγωγό και το εκκοκκιστήριο, σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας στην οποία να περιγράφονται προκαταβολικά τα αναφερόµενα στην παραπάνω παράγραφο χαρακτηριστικά.

Να γράψω και να υπογράψω δηλαδή προκαταβολικά ότι θα παράξω τόσους τόνους βαµβάκι και ο έµπορος θα το αγοράσει µε τόσα λεπτά το κιλό.

Υπάρχουν ήδη πάρα πολλοί αγρότες, οι οποίοι συνειδητά αποφεύγουν την υπογραφή σύµβασης, διότι φοβούνται ότι αν υπογράψουν µε µία x τιµή, οι αγοραστές-έµποροι  δεν θα τους δώσουν το επιπλέον ποσό που µπορεί να προκύψει στην αγορά [σσ. υπάρχουν παραδείγµατα που οι παραγωγοί υπέγραψαν σύµβαση µε τιµή πώλησης π.χ. 0,50 ευρώ το κιλό και όταν ήρθε η ώρα της διάθεσης, το προϊόν πουλιόταν µε 0,80 ευρώ το κιλό αλλά ο έµπορος δεν έδωσε ούτε 0,01 ευρλω το κιλό παραπάνω επικαλούµενος τη σύµβαση].

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ή/και ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:
Πολλοί αγρότες που έχουν ενταχθεί σε προγράµµατα, δικαιούνται επιπλέον µοριοδότησης εάν έχουν καταχωρηθεί οι συµβάσεις συµβολαιακής γεωργίας στο Taxis.

Προσέξτε τι λέτε στους αγρότες: οι συµβάσεις συµβολαιακής γεωργίας για τη µοριοδότηση των προγραµµάτων, αναρτάται  στο taxisnet στις 3µηνιαίες καταστάσεις του άρθρου 8. Αντίθετα, οι συµβάσεις  συµβολαιακής γεωργίας για την µείωση του φόρου κατά 50%, αναρτάται στην πλατφόρµα MyBusinessSupport. Καµία σχέση το ένα µε το άλλο.

 

το πρόβλημα με το ιδιωτικό συμφωνητικό της συμβολαιακής

Έχει υπάρξει σύµβαση στην οποία «πάτησε» ο αγοραστής και δεν έδωσε στον παραγωγό, την επιπλέον τιµή που προέκυψε στην αγορά. 

Η ∆ιοίκηση θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάργηση της υποχρέωσης υπογραφής προκαταβολικά, διαφορετικά υπάρχουν πολλοί και σοβαροί λόγοι, ένας παραγωγός να επιλέξει να µην υπογράψει συµβολαιακή, ρισκάροντας να πληρώσει παραπάνω φόρο, από το να έχει υπογράψει και να κινδυνεύσει να µην λάβει την επιπλέον τιµή για τα προϊόντα του.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

21-04-2023 10:01Αλέξανδρος

Θα μπορούσε κάλλιστα να προστεθεί μια παράγραφος στην σύμβαση που να λέει ενδεικτικά πως: "Οι οριστικές ποσότητες και τιμές θα διαμορφωθούν μετά το πέρας της συγκομιδής του παραγωγού, και εφόσον εκδοθούν τα φορολογικά παραστατικά (Τιμολόγια). " Έτσι κάπως θα προστατεύονται οι αγρότες (αλλά και οι έμποροι στην αντίθετη περίπτωση) με το θέμα των τιμών

Απάντηση

19-04-2023 23:46Βαγγέλης

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ , ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΚΙΛΑ.

Απάντηση

19-04-2023 23:42Νικος

Άμα κάνουμε σύμβαση πριν παραδοσουνε το προϊόν και ξέρουνε ποσά κιλά θα βγάλουμε από πριν μαζέψουμε και ποσό θα πουλήσουμε , τότε να παίξουνε χρηματιστήριο καλύτερα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία