BACK TO
TOP
Φορολογικά

Ξεκινούν άμεσοι φορο-έλεγχοι στην έδρα των επιχειρήσεων

Εξπρές φορο-ελέγχους σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με κοινοποίηση σε πραγματικό χρόνο των αποτελεσμάτων του ελέγχου και των προστίμων για φορολογικές παραβάσεις, θα διενεργούν από τις επόμενες μέρες οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ.

Στιγμιοτυπο_οθονης_2023-05-18_105318

156
0

Ο μηχανισμός με τα τάμπλετ ανά χείρας και τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή ΕΛΕΓΧΟΣLive που ενεργοποιείται τις προσεχείς ημέρες, θα σαρώσει τα καταστήματα λιανικής, κυρίως εστίασης, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπολογίζεται ότι εντός του 2023 θα πραγματοποιηθούν περί τους 49.000 επιτόπιους ελέγχους σε καταστήματα και επιχειρήσεις.

Μέσω του προγράμματος, οι ελεγκτές την ώρα που θα πραγματοποιούν τον φορολογικό έλεγχο θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν το οικονομικό προφίλ και το φορολογικό παρελθόν του επαγγελματία ή της επιχείρησης, να προχωρούν επί τόπου σε διασταυρώσεις στοιχείων, να ελέγχουν τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές, να εκδίδουν φύλλα και αναφορές για τα αποτελέσματα του ελέγχου και να επιβάλουν πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις. Συγκεκριμένα θα ελέγχουν:

- Με αυτόματες διαδικασίες τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners),

- εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA και

- θα διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων.

Μετά τον έλεγχο, θα εκδίδεται σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις, όπως μη έκδοση αποδείξεων ή μη διαβίβαση δεδομένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA, θα επιβάλλονται πρόστιμα, ενώ θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης από 48 ώρες έως και 10 ημέρες. Ειδικότερα:

- Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης ή ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή η αποκρυβείσα αξία επ' αυτών που εκδόθηκαν, αντίστοιχα, υπερβαίνει τα 500 ευρώ, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ, πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

- Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, από τον ίδιο έλεγχο, είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

- Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου από τον ίδιο έλεγχο, είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία