BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Με περιθώρια βελτίωσης στην ΚΑΠ την σκυτάλη παίρνει η Ρουμανία

Υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης για την μεταρρύθμιση στην ΚΑΠ μετά το 2020, υποστηρίζουν στην πλειοψηφία τους τα κράτη-μέλη, αν και στο σύνολό τους τίθενται υπέρ της μετάβασης σε ένα καινούριο μοντέλο που στηρίζεται στις επιδόσεις. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της συνόδου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ το απόγευμα της Δευτέρας, στην συνάντηση του Συμβουλίου Γεωργίας της ΕΕ, το τελευταίο υπό την αυστριακή προεδρία, και το οποίο κλείνει τις εργασίες του την Τρίτη με την ρουμανική προεδρεία να αναλαμβάνει την σκυτάλη από 1ης Ιανουαρίου του 2019.

brusselis_agri_NEW

Πέτρος Γκόγκος

11
0

Σε δημόσια διαβούλευση το Συμβούλιο συζήτησε πάνω στις τελευταίες εξελίξεις της έκθεσης προόδου της Προεδρίας της ΕΕ αναφορικά με τις προτάσεις της Κομισιόν για το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα αφορά την ΚΑΠ μετά το 2020, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις πάνω στον στρατηγικό σχεδιασμό, την χρηματοδότηση, την διαχείριση και την παρακολούθηση της ΚΑΠ, καθώς και την κοινή οργάνωση των αγροτικών προϊόντων.

“Η αυστριακή προεδρία εργάστηκε σκληρά για να ολοκληρώσει μια πρώτη ανάλυση των προτάσεων μεταρρύθμισης της ΚΑΠ. Σήμερα δώσαμε στο έργο μας την τελευταία πινελιά και είμαστε στην ευχάριστη θέση να αφήσουμε τους διαδόχους μας με μια σαφή εικόνα για το πού βρίσκεται το Συμβούλιο, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν το μομέντουμ και να επιτύχουν όσο το δυνατόν περισσότερη πρόοδο τους επόμενους 6 μήνες. Ευχόμαστε καλή τύχη” ανέφερε από την πλευρά της η Ελίζαμπεθ Κόστινγκερ, Αυστρικακή υπουργός Γεωργίας, και Προεδρεύουσα του Συμβουλίου.

Σε δεύτερη δημόσια συνεδρίαση, το Συμβούλιο αντάλλαξε απόψεις σχετικά με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η γεωργία και η δασοκομία στην επικαιροποιημένη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοοικονομία. Στις παρεμβάσεις τους, οι υπουργοί επικεντρώθηκαν ειδικότερα στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εξαντλήσουν τις δυνατότητες της βιοοικονομίας, να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές και να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τους αγρότες.

Σημειώνεται πως η βιοοικονομία περιλαμβάνει εκείνα τα τμήματα της οικονομίας που χρησιμοποιούν ανανεώσιμους βιολογικούς πόρους από τη ξηρά και τη θάλασσα για να παράγουν προϊόντα προστιθέμενης αξίας όπως τρόφιμα, ζωοτροφές, υλικά και ενέργεια.

Άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλάμβαναν την ενημέρωση των υπουργών για τους τροποποιημένους κανόνες σχετικά με τις άμεσες ενισχύσεις και την αγροτική ανάπτυξη για το διάστημα 2019-2020, καθώς και ενημέρωση σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ευρώπη το καλοκαίρι που πέρασε, ενώ τέλος συζητήθηκε και η κατάσταση στην αγορά χοιρινού κρέατος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά