BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Κατάργηση ιστορικών δικαιωμάτων με λιγότερα κονδύλια ΚΑΠ

∆ιαφορετικά θα φανεί η αποτύπωση της περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στις άµεσες ενισχύσεις αν µείνει το σύστηµα ως έχει, και µε άλλο τρόπο, πολιτικά πιο «ήπιο», θα γίνει η διαχείριση της υπόθεσης εφόσον ανακατευθεί όλη η ιστορία µε την κατάργηση των ιστορικών δικαιωµάτων.

4-5_2

Γιώργος Κοντονής

13
1

Αυτό έχουν ξεκινήσει να αντιλαµβάνονται και οι Εθνικές Αρχές, µε τις ευλογίες του Επίτροπου για τη Γεωργία Φιλ Χόγκαν, καθώς σε περίπτωση αλλαγής ολόκληρου του συστήµατος και µάλιστα µε κοινοτική ευθύνη, τα λιγότερα χρήµατα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, θα κρυφτούν πίσω από τη γενική αναθεώρηση που δεν αφήνει περιθώρια ιστορικού προηγούµενου προς σύγκριση για τους δικαιούχους.

«∆είτε τι θα κάνετε τώρα που θα έχετε λιγότερα χρήµατα κάτι που πρέπει να θεωρείται δεδοµένο», διεµήνυσε προ ολίγων ηµερών ο Αλεξάντερ Μπάρτοβιτς προϊστάµενος για την Ελλάδα της DG AGRI, προς τον γενικό γραµµατέα Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαµπο Κασίµη. «Συγγνώµη πρέπει να σας το πω αυτό» είπε ο κ. Μπάρτοβιτς κατά τη διάρκεια της 6ης Επιτροπής Παρακολούθησης των Προγραµµάτων, την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγµατεύσεις εντός ΕΕ για την υποχρεωτική κατάργηση των δικαιωµάτων. Ο ίδιος, ωστόσο, τόνισε πως δεν µπορεί να προβλέψει ακριβώς τι θα γίνει, αλλά δεν τίθεται αµφιβολία ότι τα χρήµατα θα είναι λιγότερα, µε τα οποία θα πρέπει µάλιστα να γίνουν περισσότερα.

Από την τρέχουσα περίοδο πρέπει να θέσουµε τη βάση για να µην χαθεί τίποτα τη νέα περίοδο γιατί η ΚΑΠ συνδέει στόχους µε επιδόσεις που επηρεάζουν τις χρηµατοδοτήσεις, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Κασίµης, συµπληρώνοντας πως προφανώς ολα αυτά συνεπάγονται και µε µία ανασύνταξη της δηµόσιας διοίκησης για τις νέες πολιτικές. «Έχουµε ξεκινήσει τη διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ. ∆ιοργανώνουµε εκδηλώσεις για να αναδείξουµε τα βασικά της χαρακτηριστικά µε τους εµπλεκόµενους φορείς πάντα µε βάση τις προτάσεις και των σχεδίων της ίδιας της ΕΕ. Έχουµε ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια και στόχος µας είναι να αναπτύξουµε την απαιτούµενη σχέση µετά τις διαπραγµατεύσεις εντός της ΕΕ και να αναπτύξουµε το στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα συναποτελείται από τον 1ο και 2ο πυλώνα», σηµείωσε ο γενικός γραµµατέας.

Στην ουρά η ΚΑΠ 

Τα παραπονά του παράλληλα εξέφρασε ο κ. Κασίµης προς τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονοµίας Ιωάννη Φίρµπα

για το γεγονός πως συχνά αγνοείται η αγροτική πολιτική σε όρους διευκόλυνσης των προκηρύξεων. «Θεωρούµε ότι πρέπει να αναγνωριστεί ότι είµαστε σηµαντικός εταίρος άρα πρέπει και η τεχνική και θεσµική υποστήριξη

να είναι ανάλογη. ∆ίνετε προτεραιότητα σε µικρότερα µέτρα όταν περιµένουν στην ουρά άλλα σηµαντικότερα. ∆εν γίνεται να είναι στην ουρά προκηρύξεις 300 εκατ. ευρώ», σηµείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

27-12-2018 15:41Δημήτριος Μουτουδης

Κ εμεις που αγορασαμε δικαιώματα τι θα γινει αγαπητοι κυριοι

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά