BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Λιγοστεύουν τα κονδύλια της ΚΑΠ, στους κατ' επάγγελμα αγρότες το τσεκ

Όλο και πιο ανοικτά διατυπώνεται στη χώρα µας η άποψη ότι οι ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ θα πρέπει να στραφούν προς τους επαγγελµατίες αγρότες και να πάψουν να χρησιµοποιούνται ως επιδόµατα, χωρίς παραγωγικό αποτέλεσµα, µόνο για να τονώνεται η περιφερειακή σύγκλιση.

2-Kasimis-Papadopoulos

Μαρία Γιουρουκέλη

14
0

Από τη στιγµή µάλιστα, που οι Βρυξέλλες έχουν «κληρώσει» πως εθνικός φάκελος, των κρατών-µελών, θα υποστεί µειώσεις, η προοπτική αυτή δείχνει να εµπεδώνεται στις τάξεις των αγροτών προκειµένου να ενσωµατωθεί και στις τελικές θέσεις της χώρας µας, οι οποίες θα σχηµατοποιηθούν µέσα από το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ που θα υποβληθεί ως το τέλος του έτους στην Κοµισιόν, εφόσον δεν υπάρξουν µεταβολές λόγω ευρωεκλογών και άλλων παραµέτρων που ακούν στο όνοµα «µικροπολιτική».

Ευκαιρία, πάντως, για να ακουστούν τέτοιου είδους απόψεις, που επί της ουσίας σπάνε τα «ταµπού» για την µέχρι τώρα κατεύθυνση του τσεκ, αποτέλεσε η πρόσφατη Αgrothessaly και η ηµερίδα της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, στην οποία παρευρέθηκε και ο γενικός γραµµατέας Αγροτικής Πολιτικής Χαράλαµπος Κασίµης, παραθέτοντας και τις ανησυχίες του για το νέο µοντέλο παράδοσης σχετικά µε: την αυξηµένη επικουρικότητα, τους δείκτες αξιολόγησης επιδόσεων, την ενισχυµένη αιρεσιµότητα, τη δυνατότητα κατάργησης των δικαιωµάτων, τη µείωση του β’ Πυλώνα κλπ. Κατά τον ίδιο, το βασικό πρόβληµα, που πρέπει να αποφευχθεί είναι η εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων, ενώ πρέπει να βρεθεί συµφωνία για το πως θα επιτευχθεί η εσωτερική σύγκλιση, διαφορετικά θα υπάρξει ακόµα πιο βίαιη προσαρµογή στη χώρα σε σχέση µε τη µοναδιαία αξία των δικαιωµάτων.

Ο κ. Κασίµης προέκρινε την ανάγκη για προσεκτικό σχεδιασµό στο πλαίσιο της νέας περιόδου 2021-2027, ώστε οι πεπερασµένοι πόροι της επικείµενης ΚΑΠ να κατευθυνθούν σε παραγωγικά και αναπτυξιακά σχήµατα, προκειµένου να στηρίξουν την υγιή επιχειρηµατικότητα του αγροτικού τοµέα, µε βοήθεια και από τα νέα χρηµατοδοτικά εργαλεία που θα τρέξουν το επόµενο διάστηµα. Επ’ αυτού, υπογράµµισε τις θετικές ενέργειες της διοίκησης για την αύξηση της ρευστότητας της αγροτικής επιχειρηµατικότητας µε την έγκριση δύο νέων χρηµατοδοτικών εργαλείων, αυτό των µικροδανείων και εγγύησης χαρτοφυλακίου, αλλά και τις εν εξελίξει ενέργειες για τη δυνατότητα διευκόλυνσης της δανειοδότησης γεωργικών και µεταποιητικών επιχειρήσεων που υλοποιούν επενδύσεις µέσα από τα αντίστοιχα µέτρα του ΠΑΑ 2014-2020.

 

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί στα περίπτερα εκτάκτως την Παρασκευή 8 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Fresher

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά