BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Πλήρης εξωτερική σύγκλιση δικαιωμάτων με κυβερνητική συναίνεση;

Τροπολογία με την οποία η χώρα μας, μέσω της Ευρωομάδας του κυβερνώντος κόμματος φαίνεται να συναινεί στην πλήρη εξίσωση των στρεμματικών ενισχύσεων την προγραμματική περίοδο 2021-2027, φέρνει στο φως η τομεάρχης αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή ανατρέποντας τις μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για σθεναρή αντίδραση σε μία τέτοια καταστροφική για τους Έλληνες αγρότες προοπτική. Κανένας ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, απαντά ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, δεν συνυπογράφει την εν λόγω τροπολογία. «Η εν λόγω συμβιβαστική τροπολογία έχει κατατεθεί από 22/3/2019, μετά από σειρά συζητήσεων για τη νέα Κ.Α.Π., τις οποίες οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν παρακολουθούν είτε δεν κατανοούν είτε γιατί συμφωνούν.», ανταπαντά η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή.

dims

Μαρία Γιουρουκέλη

14
1

Συγκεκριμένα, το σχετικό απόσπασμα της τροπολογίας αναφέρει ότι «η κατανομή των ενισχύσεων μεταξύ των κρατών μελών πρέπει να γίνει έτσι ώστε να επιτευχθεί πλήρης εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου».

Μια τέτοια προοπτική για σύγκλιση βασισμένη μόνο στις άμεσες ενισχύσεις ανά εκτάριο, καθιστά ένα πολύ μεγάλο αριθμό, κυρίως μικρών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα και σε άλλα Κράτη Μέλη, μη βιώσιμο, καθώς μέχρι τώρα η χώρα μας απολαμβάνει την μεγαλύτερη στρεμματική ενίσχυση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Αντίθετα, ευνοεί χώρες όπως η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία και η Εσθονία, που πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα στην Ελλάδα το γεωργικό εισόδημα είναι το 54,9% του μέσου εισοδήματος ενώ στη Λιθουανία είναι το 61,5%, στη Βουλγαρία το 78,9%, στη Σλοβακία το 88% και στην Εσθονία το 138%. Συνεπώς είναι προφανές ότι σε πολλές από τις χώρες που πιέζουν για «εξωτερική σύγκλιση» με βάση τις ενισχύσεις ανά εκτάριο, η αναλογία του γεωργικού σε σχέση με το μέσο εισόδημα  είναι ευνοϊκότερη για το γεωργικό εισόδημα από αυτήν της Ελλάδος.

Επιπλέον, η Ελλάδα έχει μια ιδιαίτερη διάρθρωση στη γεωργία της. Οι περισσότερες από τις γεωργικές της εκμεταλλεύσεις είναι μικρές ή πολύ μικρές σε μέγεθος και αυτό εξηγεί το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των άμεσων ενισχύσεων κατευθύνεται σε τέτοιου είδους εκμεταλλεύσεις. Το 80,7% των άμεσων ενισχύσεων πηγαίνει σε εκμεταλλεύσεις μικρότερες των 50 εκταρίων, δηλαδή μικρότερες σε μέγεθος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η μέση δε στήριξη ανά εκμετάλλευση είναι μόλις 3000 ευρώ η οποία αντιστοιχεί μόλις στο 49% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τοποθετεί την Ελλάδα σε μία από τις τελευταίες θέσεις του Πίνακα των ενισχύσεων ανά εκμετάλλευση.

Με αφορμή την επίμαχη τροπολογία η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, κάνει λόγο για «Σοκ για τους αγρότες και το μέλλον της ελληνικής υπαίθρου η τροπολογία της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Με την τροπολογία αυτή οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με την απόλυτη εξίσωση των στρεμματικών ενισχύσεων, βλάπτοντας κατάφωρα τα ελληνικά συμφέροντα». 

Άμεση ήταν η αντίδραση του Αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος δήλωσε τα εξής:

 «Καταγγέλλουμε την παραγωγή των fake news που ακολουθεί η ΝΔ και την οποία η κα Αραμπατζή συνεχίζει σε αυτό τον κατήφορο. Μια τροπολογία που δεν συνυπογράφει κανένας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει καν συζητηθεί στην επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου και την οποία συνυπογράφουν οι Πράσινοι και ένας Ιρλανδός ευρωβουλευτής της GUE/NGL, γίνεται ξαφνικά πρώτη είδηση. Στο ίδιο έγγραφο που επικαλείται η ΝΔ, αποδεικνύεται ότι κανένας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υπογράψει αυτή την τροπολογία.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την εθνική γραμμή της χώρας μας, η οποία ζητά ένα αντικειμενικό επαναϋπολογισμό των άμεσων ενισχύσεων ανά κράτος-μέλος, λαμβάνοντας υπόψη ένα ευρύ φάσμα παραμέτρων, όπως η αναλογία γεωργικού εισοδήματος από άλλες οικονομικές δραστηριότητες, τα είδη των καλλιεργειών, το μέγεθος και η ανταγωνιστικότητα των εκμεταλλεύσεων, το επίπεδο στήριξης ανά εκμετάλλευση, το κόστος των εισροών και τα ποσά που μεταφέρθηκαν από τον 1ο στον 2ο Πυλώνα με ευθύνη του κράτους μέλους.

Υπενθυμίζουμε στη κα Αραμπατζή και τη ΝΔ ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν στηρίζουμε όπως συκοφαντικά αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ, αλλά είμαστε και ριζικά αντίθετοι σε αυτό που επικαλείται, γιατί αντιστρατεύεται πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας και των Ελλήνων αγροτών».

Πανικό βλέπει η Αραμπατζή στις ανακοινώσεις Παπαδημούλη για την τροπολογία περί σύγκλισης ενισχύσεων

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Απαντώντας στα περί δήθεν “fake news”, τα οποία μας καταλογίζει ως Νέα Δημοκρατία ο πανικόβλητος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλης, τον ενημερώνουμε ότι ο ίδιος και το Κόμμα του όφειλαν να γνωρίζουν ότι:

1.Η εν λόγω τροπολογία αποτελεί όχι μεμονωμένη, αλλά συμβιβαστική τροπολογία, τμήμα δηλαδή ενός πακέτου συμβιβαστικών τροπολογιών, που έχει συμφωνηθεί και κατατεθεί επισήμως τόσο από την πολιτική ομάδα, στην οποία ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ, την GUE/NGL, όσο και από τους Πράσινους. Αποτέλεσε, δηλαδή, προϊόν εκτενών συζητήσεων και αποτελεί θέση της Πολιτικής του Ομάδας. Λυπούμαστε αλλά όφειλαν να γνωρίζουν τί συζητά και πού καταλήγει η Πολιτική τους Ομάδα και αν διαφωνούσαν να διαφοροποιούνταν.

2.Η εν λόγω συμβιβαστική τροπολογία έχει κατατεθεί από 22/3/2019, μετά από σειρά συζητήσεων για τη νέα Κ.Α.Π., τις οποίες οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν παρακολουθούν είτε δεν κατανοούν είτε γιατί συμφωνούν.

3.Λυπούμαστε που ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα στις 29/3/2019, δηλαδή μετά από τουλάχιστον 8 ημέρες, έμαθε τι εισηγείται το κόμμα του και αυτό από τη Νέα Δημοκρατία, για το μείζον θέμα της νέας Κ.Α.Π. και της εξωτερικής σύγκλισης!

4.Βεβαίως θα ήταν πραγματικά πιο ενδιαφέρον η διάψευση να προερχόταν επισήμως από την πολιτική ομάδα της GUE/NGL και όχι από το πολιτικό γραφείο του κ. Παπαδημούλη.

5.Τέλος, θα συνιστούσαμε στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντί να αναλώνεται σε θεωρίες περί “fake news”, να κατανοήσει επιτέλους την εγκληματική επίπτωση της πλήρους εξωτερικής σύγκλισης για την ελληνική γεωργία και να μας πει πότε επιτέλους σκοπεύει να ασχοληθεί σοβαρά με το μείζον θέμα της Νέας Κ.Α.Π., πότε θα κάνει ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες για να λάβει κεφαλαιώδεις αποφάσεις για το εθνικό στρατηγικό σχέδιο της χώρας μας, που πρέπει να κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους!».

 


Δείτε εδώ την σχετική τροπολογία όπως κατατέθηκε στην αγγλική γλώσσα

Η τροπολογία που κατέθεσαν οι Greens - EFA, GUE - NGL μεταφρασμένη στα ελληνικά:

Τροπολογία CA7

Υποβάλλεται από Πράσινους-EFA, GUE-NGL

Άρθρο 79

Κατανομή κονδυλίων ΕΓΤΑΑ και ΕΓΤΕ

1. Ο οικονομικός φάκελος για το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων για την περίοδο 2021-2027 θα είναι 286.143 εκατ. ευρώ σε τιμές 2018 (EUR 332.511 εκατ. σε τρέχουσες τιμές)

Μέσα στον οικονομικό φάκελο και εκτός των διατάξεων του Κεφαλαίου Ι του Τίτλου ΙΙ της [ΚΑΠ οριζόντιος κανονισμός], το ΕΓΤΕ θα χρηματοδοτεί τους τύπους παρεμβάσεων που σχετίζονται με:

(a) άμεσες ενισχύσεις που καθορίζονται στο άρθρο 14·

(b) τομεακές παρεμβάσεις που καθορίζονται στο κεφάλαιο III του τίτλου III. 2. Το ΕΓΤΑΑ χρηματοδοτεί τους τύπους παρεμβάσεων που αναφέρονται στο κεφάλαιο IV του τίτλου III.

2. Ο οικονομικός φάκελος του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2021-2027 θα είναι 96.712 εκατ. ευρώ σε τιμές 2018 (EUR 109.000 εκατ. σε τρέχουσες τιμές)

Το ΕΓΤΑΑ θα χρηματοδοτεί τους τύπους παρέμβασης που αναφέρονται στο Κεφάλαιο IV του Τίτλου III, τεχνική βοήθεια στα κράτη-μέλη όπως αναφέρεται στο Άρθρο 112 και τεχνική βοήθεια στην Κομισιόν όπως αναφέρεται στο Άρθρο 83 (2).

2.a (νέο) η κατανομή των ενισχύσεων μεταξύ των κρατών μελών πρέπει να γίνει έτσι ώστε να επιτευχθεί πλήρης εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου.


Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση της Φωτεινής Αραμπατζή

«Λίγες ημέρες πριν την ψήφιση των Στρατηγικών Σχεδίων της Νέας ΚΑΠ 2021-2027 από την αρμόδια Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει στην πλήρη στρεμματική εξίσωση (εξωτερική σύγκλιση) των ενισχύσεων, δηλαδή σε ένα σενάριο καταστροφικό για την Ελλάδα.

Τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δήθεν διαβεβαιώνει για τη αντίρρηση της χώρας σε αυτό το επικίνδυνο σενάριο, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία με την οποία συντάσσονται ευθέως με τις θέσεις των χωρών Visegrad. Η στάση αυτή, όμως, των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είτε οφείλεται σε επικίνδυνη άγνοια, είτε αποτελεί άλλη μια εκδήλωση της συνειδητής καταδίωξης του πρωτογενούς τομέα, λειτουργεί εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

Μάλιστα είχε προηγηθεί, τον Οκτώβριο του 2017 στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, η επί της αρχής συμφωνία της Ελληνικής Αντιπροσωπείας με τη θέση των χωρών Visegrad για πλήρη εναρμόνιση (εξωτερική σύγκλιση) των κοινοτικών επιδοτήσεων. Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει αμέσως την κατάπτυστη αυτή τροπολογία».

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

29-03-2019 18:11ΝΙΚΟΣ

ποιον να πιστεψω ???

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά