BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Πρόταση μείωσης παραγωγής σε περιόδους κρίσεων μέσω ΚΟΑ

Την πρώτη δέσμη των προτάσεων της Κομισιόν για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ενέκρινε η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας 1 Απριλίου, εστιάζοντας στις ρυθμίσεις της Κοινής Οργάνωσης της Αγοράς (KOA) αγροτικών προϊόντων για μετά το 2020, με τα μέλη της επιτροπής να επικυρώνουν με 29 ψήφους υπέρ και επτά κατά, τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

andrieu

31
0

Όπως υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές, το παρόν μέτρο που εξασφαλίζει ενισχύσεις στους γαλακτοπαραγωγούς εκείνους οι οποίοι εθελοντικά μειώνουν την παραγωγή γάλακτος σε περιόδους όπου παρατηρούνται σοβαρές τάσεις αποσταθεροποίησης της αγοράς, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιηθούν οι τιμές, θα έπρεπε να επεκταθεί σε όλους τους τομείς.

Επιπλέον υπογραμμίζουν πως είναι απαραίτητη περισσότερη διαφάνεια αλλά και πιο αποτελεσματικά εργαλεία διαχείρισης των κρίσεων.  

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν ακόμα την στήριξή τους σε προτάσεις που προβλέπουν ότι οι εθνικές αρχές θα πρέπει να εμποδίσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα παράτυπες χρήσεις των Γεωγραφικών Ενδείξεων. Επέμειναν ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να επαληθεύουν τη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές της ΕΕ τόσο  σε επίπεδο διοικητικό, όσο και με την μορφή επιτόπιων ελέγχων.

Ο εισηγητής των προτάσεων Eric Andrieu, ευρωβουλευτής της σοσιαλδημοκρατικής συμμαχίας, δήλωσε ότι ενώ οι αγρότες αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα εισοδήματος που σχετίζονται με την αστάθεια των τιμών, οι προτάσεις της Κομισιόν περιλαμβάνουν πολύ περιορισμένες διοικητικές μεταρρυθμίσεις. Ο Γάλλος πολιτικός του Σοσιαλιστικού Κόμματος υποστήριξε ακόμα ότι θα ήθελε να εξασφαλίσει πως η αστάθεια των τιμών απαντάται με αποφασιστικότητα καθώς και ότι οι αγρότες μπορούν να επωφεληθούν ενός σταθερότερου εισοδήματος, που θα τους επέτρεπε στη συνέχεια να επενδύσουν περισσότερα σε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση, την οποία άλλωστε αποζητούν οι καταναλωτές.

«Όπως και η ΕΕ, η ΚΑΠ χρήζει μεταρρυθμίσεων ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις μελλοντικές προκλήσεις» κατέληξε ο ίδιος.

Σημειώνεται τέλος, πως όσα μεταρρυθμιστικά πακέτα εγκριθούν την εβδομάδα αυτήν από την επιτροπή γεωργίας, μένει να ελεγχθούν εξονυχιστικά από το Ευρωκοινοβούλιο. Η διαδικασία αυτή όμως θα ξεκινήσει μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Γενική πρόβα στην επιτροπή γεωργίας του ευρωκοινοβουλίου για την κατεύθυνση της ΚΑΠ

Ευρωβουλευτές της επιτροπής γεωργίας θα αξιολογήσουν την Τρίτη 2 Απριλίου στις Βρυξέλλες το πακέτο μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν για την ΚΑΠ της περιόδου 2020-2027, ψηφίζοντας σχετικά με τους κανονισμούς που θα διέπουν τα στρατηγικά σχέδια των κρατών μελών για το νέο τρόπο καταβολής των κοινοτικών επιδοτήσεων στον αγροτικό τομέα.
Όπως έγινε γνωστό, την επιτροπή γεωργίας αναμένεται να απασχολήσει η κατεύθυνση που θα έχει η επερχόμενη ΚΑΠ, δηλαδή το αν θα στηρίξει περισσότερο τις μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις ή τις μεγάλες αγροτικές βιομηχανίες. «Έχουμε καταστήσει σαφή την θέση μας για την μελλοντική ΚΑΠ και αναμένω ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα οδηγηθεί σε κάποια τελικά συμπεράσματα κατά την σύγκλιση της επιτροπής την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, σχετικά με το τι πιστεύουν για τις προτάσεις που κάνουμε ως Κομισιόν» είχε αναφέρει ο επίτροπος γεωργίας Φιλ Χόγκαν, συμπληρώνοντας πως αναμένει μέχρι τις 8 Απριλίου τα πρώτα αποτελέσματα της αξιολόγησης του Ευρωκοινοβουλίου.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά