BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ευέλικτο πρόγραμμα δάσωσης 10 στρεμμάτων ανακοίνωσε ο Χόγκαν

Μια πρωτοβουλία που προτείνει την επιβράβευση των αγροτών με πληρωμές για τη δάσωση 10 στρεμμάτων, ανακοίνωσε την Πέμπτη 25 Απριλίου ο επίτροπος γεωργίας, Φιλ Χόγκαν στη διάσκεψη «Τα δάση μας, το μέλλον μας», παρουσιάζοντάς την ως μια πιθανή πρωτοβουλία για να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους περιβαλλοντικής πολιτικής που υπάρχουν στις προτάσεις της επερχόμενης ΚΑΠ.

HOGAN_2

Πέτρος Γκόγκος

14
0

Ειδικότερα, στην κύρια ομιλία του, ο επίτροπος Χόγκαν, ανακοίνωσε την ιδέα μιας «πρωτοβουλίας 1 εκταρίου», η οποία θα υποστηριχθεί μέσω της ΚΑΠ. Στο πλαίσιο λοιπόν των μελλοντικών στρατηγικών τους σχεδίων για την ΚΑΠ, τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να επιβραβεύουν τους γεωργούς με πληρωμές ανά αγρόκτημα για τη δάσωση δέκα στρεμμάτων. Αυτή η αναδάσωση πρέπει να γίνεται με φιλικό προς τη βιοποικιλότητα τρόπο, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων για το κλίμα και το περιβάλλον. Μάλιστα, προκειμένου να περιοριστεί ο διοικητικός φόρτος για τους δικαιούχους και τις δημόσιες αρχές, θα μπορούσε να παρασχεθεί εφάπαξ πληρωμή ανά έτος και ανά εκτάριο σε κάθε συμμετέχοντα γεωργό κατά την επόμενη δημοσιονομική περίοδο. Ας αναφερθεί πως κάτι αντίστοιχο προβλεπόταν και στις προτάσεις της ΚΑΠ της τρέχουσας περιόδου, με την διαφορά αυτή τη φορά να έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα, με συγκεκριμένο αριθμό στρεμμάτων.

Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να δρομολογηθεί και να χρηματοδοτηθεί μέσω του ταμείου για την Ανάπτυξη της Υπαίθρου και θα μπορούσε να βοηθήσει τα κράτη μέλη να επιτύχουν τους στόχους τους για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν. «Θα ήταν άλλο ένα απτό παράδειγμα αγροτών που προσφέρουν στο κοινό καλό με κοινοτική υποστήριξη», υποστήριξε ο κ. Χόγκαν.

Μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην κατακράτηση νερού και στον έλεγχο πλημμύρων ή της διάβρωσης του εδάφους. Θα παρέχει επίσης σημαντικά οφέλη για τη βιοποικιλότητα. Ο επίτροπος Χόγκαν ενθάρρυνε τα κράτη μέλη να αναλάβουν αυτή την πρωτοβουλία, καθώς θα συμβάλουν στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και θα βοηθήσουν στην προστασία των δασών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά