BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ενός έτους τσεκ το κόστος της πλήρους εξωτερικής σύγκλισης ενισχύσεων για την Ελλάδα

Το λιγότερο 150 εκατ. ευρώ θα μειωθούν οι άμεσες ενισχύσεις στη χώρα μας εφόσον τελικά περάσει η πρόταση της Ελλάδας για μερική και όχι πλήρη εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων η οποία δεν έχει ακόμα αποφευχθεί, καθώς το συγκεκριμένο καθεστώς βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με πλήρη σύγκλιση, οι Έλληνες αγρότες θα βρεθούν με μείον 750 εκατ. ευρώ στη νέα προγραμματική περίοδο.

kap_7

Γιώργος Κοντονής

15
0

Οι σχετικές εκτιμήσεις έχουν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα μας να αποφευχθεί η πλήρης εξωτερική σύγκλιση, με τα νούμερα αυτά να έρχεται να επιβεβαιώσει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου με συνέντευξή του στο ΑΠΕ. Το ζήτημα αυτό είναι που «καίει» πιο πολύ αυτή την περίοδο και ενόψη ευρωεκλογών, ενώ σήμερα, Τρίτη 14 Μαΐου, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στο νέο μοντέλο παράδοσης της ΚΑΠ, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου.

 

Συγκεκριμένα, μετα το πακέτο μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2020 σε δημόσια συνεδρίαση το Συμβούλιο θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τις προτάσεις της Επιτροπής που περιλαμβάνονται στη δέσμη μεταρρυθμίσεων της ΚΑΠ:

 

  • κανονισμό για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ (9645/18 + ADD 1)
  • κανονισμός για τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της ΚΑΠ (9634/18 + ADD 1)
  • κανονισμό για την κοινή οργάνωση της αγοράς γεωργικών προϊόντων (9556/18)

 

Η συζήτηση θα βασιστεί σε έγγραφο ιστορικού της Προεδρίας (8933/19), καλώντας τους υπουργούς να απαντήσουν στις ακόλουθες ερωτήσεις:

 

-σχετικά με την αναφορά των ορόσημων και την αναθεώρηση των επιδόσεων: Θεωρείτε ότι θα πρέπει να θεσπιστεί μία ετήσια επισκόπηση των επιδόσεων και ετήσια ορόσημα για διετή, που θα επιτρέψουν την εφαρμογή της συμφωνημένης προοδευτικής προσέγγισης και ανοχής όπως ορίζεται στο νέο άρθρο 121α, επιτρέποντας την έγκαιρη αντιμετώπιση των ενδεχόμενων αδυναμιών στην πρόοδο των κρατών μελών όσον αφορά την εφαρμογή της πολιτικής;

-σχετικά με τη θέσπιση μοναδιαίων ποσών για παρεμβάσεις που δεν βασίζονται σε έκταση / ζώα: Θεωρείτε ότι είναι αναγκαίο να προβλεφθεί στον κανονισμό κάποια ευελιξία όσον αφορά τον καθορισμό των ετήσιων μοναδιαίων ποσών για τις παρεμβάσεις που δεν αφορούν την έκταση / τα ζώα (π.χ. επιλεγμένες λειτουργίες) χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία των βασικών στοιχείων του νέου μοντέλου παράδοσης, όπως η ετήσια εκκαθάριση απόδοσης;

 

Βασικά ζητήματα του νέου μοντέλου παράδοσης

 

Για την ΚΑΠ μετά το 2020, η Επιτροπή πρότεινε τη μετάβαση σε μια πολιτική βασιζόμενη στις επιδόσεις στην παραγωγή και τα αποτελέσματα (το «νέο μοντέλο παράδοσης»). Αυτή η αρχή υποστηρίχθηκε γενικά από τα κράτη μέλη. Το κλειδί που συνιστά στοιχεία του πλαισίου απόδοσης του «νέου μοντέλου παράδοσης» είναι το σύστημα διακυβέρνησης, η ετήσια έκθεση απόδοσης και η αναθεώρηση των επιδόσεων. Η αντιστοίχιση των δαπανών με τα αναφερόμενα αποτελέσματα (μοναδιαίο ποσό), η αξιολόγηση των συστημάτων διακυβέρνησης, καθώς και η παρακολούθηση της εφαρμογής μέσω της αναθεώρησης της προόδου προς την επίτευξη των ετήσιων ορόσημων που βασίζονται στους δείκτες αποτελεσμάτων αποτελούν επίσης βασικά στοιχεία.

 

Οι προτάσεις της Επιτροπής

 

Οι προτάσεις της Επιτροπής για μεταρρύθμιση της ΚΑΠ αξίας 365 δισεκατομμυρίων ευρώ εισάγουν ένα νέο μοντέλο παράδοσης με το οποίο τα κράτη μέλη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τον τρόπο χρησιμοποίησης των κεφαλαίων τους και θα είναι σε θέση να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους. Στο επίπεδο της ΕΕ θα προσδιοριστεί ένα ενιαίο σύνολο 9 οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών στόχων σε επίπεδο ΕΕ και κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να καταρτίσει ένα στρατηγικό σχέδιο που θα καλύπτει ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού και θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να επιτύχει αυτούς τους στόχους, τις άμεσες πληρωμές και την αγροτική ανάπτυξη. 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά