BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Αντιστάθμιση στα γνωστά ιστορικά δικαιώματα η αναδιανεμητική

Εργαλείο για να αντιμετωπιστεί η κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων θα μπορούσε να αποτελέσει το καθεστώς της αναδιανεμητικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι συσσωρεύονται υψηλές μοναδιαίες αξίες δικαιωμάτων σε ιδιαίτερα μικρές εκμεταλλεύσεις οι οποίες και θα πληγούν σημαντικά.

Xaniwtis-Kap-Caravel

Γιώργος Κοντονής

31
0

Αυτή η πρόταση είναι κάτι που εξετάζεται στη χώρα μας, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη βασικό ομιλητή της ημερίδας για τη νέα ΚΑΠ την περασμένη Παρασκευή σε ξενοδοχείο της Αθήνας, που σήμανε και τη θεσμική έναρξη της διαβούλευσης για το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2021-2027.

Σύμφωνα με τον κ. Κασίμη, το ζήτημα των δικαιωμάτων είναι ένα κρίσιμο σημείο και όσον αφορά το πότε θα ισχύσει μία πλήρης εσωτερική σύγκλιση, υπάρχει και το σενάριο να έχει εφαρμογή αμέσως, από το ξεκίνημα της νέας προγραμματικής περιόδου. Παράλληλα, όσον αφορά το άλλο μεγάλο ζήτημα της εξωτερικής σύγκλισης, ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι όλα είναι ανοιχτά όσο δεν έχει κάτσει κάπου η «μπίλια» για τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ. Μάλιστα, έθεσε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία μετριοπαθή εξωτερική σύγκλιση, ως την «τελευταία γραμμή άμυνας» της χώρας μας.

Ωστόσο, όλα ακόμα φαίνεται πως είναι «ρευστά» καθώς το σχέδιο της ρουμανικής προεδρίας να υπάρξει μία γενική-μερική συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ στο Λουξεμβούργο στις 18 Ιουνίου δεν προχωράει, ανέφερε ο κ. Κασίμης, ενώ και τα κείμενα που έχουν ψηφιστεί από ομάδα εργασίας της Ευρωβουλής τον περασμένο Απρίλιο, επίσης θα πρέπει να ξαναεξεταστούν από τη νέα σύνθεση στα έδρανα των Βρυξελλών.

«Ούτε οι ίδιοι ξέρουνε ποια είναι τα άρθρα που θα εφαρμοστούν. Πόσα θα επιβιώσουν, στη διαπραγμάτευση και στο κοινοβούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υψηλόβαθμος τεχνοκράτης της DG AGRI, Τάσος Χανιώτης. Αλλά, είπε, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε και πως ό,τι και να γίνει δεν πρόκειται να φύγει από τις συζητήσεις είναι το περιβάλλον και το κλίμα. Βασικό ζήτημα εδώ, είναι να πείσει ουσιαστικά η ΚΑΠ ότι συμβάλει τα μέγιστα στους θεμελιώδεις οικονομικούς τομείς της ΕΕ, δηλαδή στα τρόφιμα και το εμπόριο. «Όταν βλέπεις ότι η γεωργία είναι το 100% των τροφίμων, τότε πρέπει να δει κανείς διαφορετικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις», τόνισε. Φυσικά, αυτό που δεν πρόκειται να φύγει και από τη συζήτηση είναι το θέμα της δικαιότερης κατανομής των ενισχύσεων ανάμεσα στα κράτη μέλη και τους αγρότες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά