BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Η σύγχυση επί της ΚΑΠ ανανεώνεται για ακόμα ένα εξάμηνο, με τις ελπίδες στους Φιλανδούς

Καμία απόφαση πάνω σε φλέγοντα ζητήματα όπως είναι το μέλλον των άμεσων πληρωμών, η εξωτερική σύγκλιση, η τύχη των συνδεδεμένων ενισχύσεων και οι γενικότερες περικοπές στην μελλοντική ΚΑΠ, δεν πάρθηκε στο Συμβούλιο Γεωργίας που έγινε την Τρίτη 18 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

daea_and_jari

Πέτρος Γκόγκος

15
0

 Ήταν το τελευταίο Συμβούλιο υπό την ρουμανική προεδρία, όπου σε δημόσια συνεδρίαση, το Συμβούλιο συζήτησε σχετικά με την έκθεση προόδου της προεδρίας στο βαθμό που αφορά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σε αυτό και σε συνάρτηση με όλες τις προτάσεις της Επιτροπής για τη δέσμη μεταρρύθμισης της ΚΑΠ που περιλαμβάνει κανονισμούς για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ, τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της ΚΑΠ.

Η αβεβαιότητα του Brexit, το τι μέλλει γενέσθαι με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είναι αυτά που δυσκόλεψαν την ρουμανική προεδρία, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς, κάνοντας έναν απολογισμό των επιδόσεων του Βουκουρεστίου. Μάλιστα, έπειτα από την παραίτηση της Τερέσα Μέη, παραμένει το ερωτηματικό για τα 39 δις ευρώ που θα πλήρωνε το Λονδίνο ως το 2020.

Την σκυτάλη τώρα αναλαμβάνει η Φιλανδία, ώστε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της επερχόμενης ΚΑΠ. Η Φιλανδία είχε δεσμευτεί ήδη από την άνοιξη, να δώσει σίγουρες απαντήσεις στους Ευρωπαίους αγρότες σχετικά με το περιεχόμενο της μελλοντικής ΚΑΠ. Ας σημειωθεί πως η χώρα του ευρωπαϊκού βορρά δείχνει ιδιαίτερη επιμονή στην προστασία του δεύτερου πυλώνα, σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει ο Φιλανδός υπουργός γεωργίας Γιάρι Λεππέ, στο Βερολίνο νωρίτερα φέτος. Κατά πάσα πιθανότητα η Φιλανδία θα επανεκκινήσει τις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ και να εξασφαλίσει μια υψηλή χρηματοδότηση.

Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν πως το παιχνίδι θα γίνει στο γήπεδο της Γερμανίας, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ σε ένα χρόνο από τώρα ως το τέλος του 2020. Οι υπουργοί των δυο χωρών δείχνουν αποφασισμένοι να δώσουν το δικό τους γραφικό χαρακτήρα στην επερχόμενη ΚΑΠ, όπως είχε γραφτεί και στις αρχές του έτους, όταν συναντήθηκαν στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας του Βερολίνου. 

Πάντως, αν δεν υπάρξει  κάποια σημαντική πρόοδος και μέχρι το τέλος του 2019, τουλάχιστον πάνω σε βασικά ζητήματα, ελλοχεύει ο κίνδυνος, ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ, να ξεφύγει από το χρονοδιάγραμμα του 2021 αλλά και οι αγροτικές επιδοτήσεις απειλούνται παράλληλα από διακοπές μετά το 2020.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά