BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Στο τέλος, αν δεν χάσουμε,  θα πούμε κι ευχαριστώ ΚΑΠ

Με τα πρωτοβρόχια έρχονται έντονες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες

Untitled_8

Πέτρος Γκόγκος

18
0

∆ιαφωνίες και συµφωνίες, Brexit και ανάγκη ανακατανοµής πόρων άλλοτε δίνουν και άλλοτε κόβουν τα φτερά σε όσους ελπίζουν σε µια αύξηση της χρηµατοδότησης της ΚΑΠ. Η ιστορία ωστόσο δείχνει πως τελικά η µπίλια θα καθίσει κάπου πολύ κοντά σε αυτό που είχε ανακοινωθεί τότε. Έτσι, όσο πλησιάζει η ηµεροµηνία επανεκκίνησης των συνοµιλιών επί του επόµενου Πολυετούς ∆ηµοσιονοµικού Πλαισίου, η Κοµισιόν δείχνει να σοβαρεύει.

Οι αόριστες υποσχέσεις για έναν µεγαλύτερο προϋπολογισµό της ΚΑΠ από αυτόν που ανακοινώθηκε την άνοιξη του 2018, µε τη µείωση 5% σε τρέχουσες τιµές, εφόσον τα κράτη µέλη «αριστεύσουν» στα περιβαλλοντικά, διατυπώνονται όλο και µε µεγαλύτερη προσοχή, ενώ πλέον οι Ευρωπαίοι αξιωµατούχοι προειδοποιούν τους ευρωβουλευτές ότι θα πρέπει να επιστρέψουν τον Σεπτέµβριο µε πολύ πειστικά επιχειρήµατα απέναντι στην Κοµισιόν αναφορικά µε τη διατήρηση του υφιστάµενου προτεινόµενου προϋπολογισµού.

Το κλίµα που έχει αλλάξει επιχείρησε να µεταφέρει ο νυν επίτροπος γεωργίας Φιλ Χόγκαν, ο οποίος είτε κρατήσει είτε όχι τη θέση του, ενηµέρωσε τα νέα µέλη της Επιτροπής Γεωργίας της Ευρωβουλής, πως αφενός έχουν µείνει πολύ πίσω στις µεταξύ τους διαπραγµατεύσεις, αφετέρου θα πρέπει να φέρουν ισχυρά επιχειρήµατα στην Κοµισιόν, όχι για να αυξηθεί ο προϋπολογισµός της ΚΑΠ, αλλά για να διατηρηθεί στα επίπεδα που ανακοινώθηκαν πέρυσι.

Κατά την αρχική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Ιρλανδός πολιτικός εστίασε σε τέσσερεις θεµατικές: Την επερχόµενη  ΚΑΠ µέσα από το πρίσµα των συνοµιλιών για το νέο πολυετές και τη θέση της Ευρωβουλής, τη συµφωνία µε τις χώρες Μερκοσούρ, µια αναµενόµενη συµφωνία µε το Βιετνάµ και το κλίµα στον Παγκόσµιο Οργανισµό Εµπορίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όταν οι συζητήσεις για το Π∆Π µπουν στα τελικά στάδια, ελπίζουµε ότι αυτό θα γίνει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα θέλουν να µάθουν ποια είναι η αιτιολόγηση για οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση του προϋπολογισµού της ΚΑΠ και πού πρόκειται να δαπανηθούν τα χρήµατα αυτά. Ελλείψει πολιτικής συµφωνίας για την επόµενη ΚΑΠ, θα είναι δύσκολο για εσάς να προβείτε στην αιτιολόγηση αυτή» εξήγησε ο κ. Χόγκαν, κουνώντας το δάχτυλο παράλληλα στην Επιτροπή για την αργοπορία επί των συζητήσεων.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά