BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ισχυροποιούνται οι συμμαχίες, ο Πολωνός ως Επίτροπος Γεωργίας

Ένα γράµµα της φον ντερ Λάιεν που τον καλεί να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη νέα ΚΑΠ και µία κοινή δήλωση που συνυπογράφει ο συµπατριώτης του υπουργός Γεωργίας να µην ξεχάσει το καθήκον που έχει για πλήρη εξωτερική σύγκλιση, περίµεναν τον Πολωνό Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, µετά την επίσηµη τοποθέτησή του στη νέα Κοµισιόν ως Επίτροπος Γεωργίας.

Janusz_Wojciechowski

Γιώργος Κοντονής

12
0

Όπως είχε γράψει η Agrenda στο πρώτο άκουσµα της υποψηφιότητας Βοϊτσιεχόφσκι για τη θέση αυτή, η χώρα µας τώρα πρέπει να προβάλει ακόµα πιο ισχυρή άµυνα στα κελεύσµατα της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής για την πλήρη εξωτερική σύγκλιση που θα µειώσει τις ενισχύσεις στην Ελλάδα στο µισό. Συγκεκριµένα, στην κοινή δήλωση που συνυπέγραψαν οι υπουργοί Γεωργίας Εσθονίας, Λιθουανίας, Λετονίας και Πολωνίας στις 5 Σεπτεµβρίου αναφέρονται τα εξής:

Θεωρούµε ότι η ισορροπία των άµεσων πληρωµών µεταξύ των κρατών µελών είναι απαραίτητη καθώς οι εκµεταλλεύσεις µας λειτουργούν στην ενιαία αγορά, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στον θεµιτό ανταγωνισµό και να πληροί παρόµοιες πρόσθετες υποχρεωτικές απαιτήσεις που επιβάλλονται σε όλους τους αγρότες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Είναι απαράδεκτο ότι οι άµεσες πληρωµές εντός της ΕΕ διαφέρουν µέχρι 3 φορές, ενώ το βάρος της εκπλήρωσης των κοινωνικών και πολιτικών φιλοδοξιών επιβάλλεται σε όλους τους αγρότες της ΕΕ εξίσου.

Πιστεύουµε λοιπόν ότι δεν δικαιολογείται περαιτέρω συνέχιση των διαφορών στο επίπεδο των άµεσων πληρωµών που προκύπτουν από τις ιστορικές παραµέτρους αναφοράς τους. Αναµένουµε τη διαδικασία ευθυγράµµισης των άµεσων πληρωµών που πρέπει να ολοκληρωθεί το 2021-2027.

 

Γρήγορα η τελική συµφωνία

Σε επιστολή που έστειλε η νέα πρόεδρος της Κοµισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς τον Πολωνό Επίτροπο, υποψήφιο για το χαρτοφυλάκιο Γεωργίας, δίνει ορισµένες γενικές οδηγίες για το µέλλον της ευρωπαϊκής αγροτικής οικονοµίας, όπου η Γερµανίδα παροτρύνει τον κ. Βοϊτσεχόφσκι να εξασφαλίσει την άµεση ολοκλήρωση των συνοµιλιών για την ΚΑΠ µετά το 2020.

 «Η τελική συµφωνία πρέπει να είναι φιλόδοξη όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίµατος. Πρέπει να ενθαρρύνει την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών και να διασφαλιστεί ότι ο τοµέας µπορεί να παραµείνει ανταγωνιστικός, να προσφέρει δίκαιο εισόδηµα και να στηρίξει τους νέους αγρότες» γράφει στην επιστολή της η Γερµανίδα πολιτικός. Στη συνέχεια εξηγεί στον κ. Βοϊτσεχόφσκι πως µόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγµατεύσεις, θα πρέπει να εστιάσει στην πλήρη εφαρµογή τους και να συνεργαστεί στενά µε τα κράτη µέλη για τα στρατηγικά τους σχέδια, ώστε αυτά να διασφαλίζουν µια ισορροπία µεταξύ των στόχων σε επίπεδο ΕΕ και εθνικών προτεραιοτήτων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά