BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις στόχος του Επιτρόπου Γεωργίας

Για ένα οικογενειακό μοντέλο γεωργίας δεσμεύτηκε ο Γιανούζ Βοϊτσεχόφσκι, υποψήφιος για την θέση του Επιτρόπου Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την διάρκεια της ακρόασης του το μεσημέρι της Τρίτης 1 Οκτωβρίου. Οι επιδόσεις του κατά την διάρκεια της ακρόασης δεν κατάφεραν να εντυπωσιάσουν τους Ευρωβουλευτές οι οποίοι ζήτησαν και δεύτερη συνέντευξη μαζί του, αφού επί της ουσίας ο υποψήφιος Επίτροπος είπε πολλά, χωρίς τελικά να καταφέρει να πει κάτι. Πλέον η πίεση μεταφέρεται και στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ήδη αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις προτάσεις της στην περίπτωση της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες έχουν απορριφθεί.

janusz-wojciechowski_2

Πέτρος Γκόγκος

10
0

Χαρακτηριστικό της ακρόασης, το γεγονός ότι οι Ευρωβουλευτές διαμαρτύρονταν για την μη απάντηση αρκετών εκ των ερωτημάτων τους από τον Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, ο οποίος στο ζήτημα της εσωτερικής σύγκλισης για παράδειγμα, υποστήριξε μεν πως οι προτάσεις του Χόγκαν δεν είναι αρκετές για να βελτιώσουν την κατάσταση, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να έχει συγκεκριμένες λύσεις, καλώντας τους Ευρωβουλευτές σε διάλογο. Συνεπώς, αν κάτι θετικό μπορεί να προκύψει από την συζήτηση, είναι η δέσμευση του Πολωνού, αν και στα λόγια, να ενισχύσει με πολιτικές τις μικρές και οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, ευελπιστώντας να δώσει σε βάθος που υπερβαίνει την επταετία της ΚΑΠ έναν ανάλογο ορίζοντας στην αγροτική πολιτική.

Να σημειωθεί ότι δεν δόθηκε καμία διευκρίνηση αναφορικά με το ζήτημα της εξωτερικής σύγκλισης, ούτε τοποθετήθηκε επί της ουσίας πάνω σε ζητήματα της επερχόμενης ΚΑΠ, καλώντας σε νέο διάλογο το Ευρωκοινοβούλιο και υποστηρίζοντας πως το μεταρρυθμιστικό πακέτο που αφήνει πίσω του ο Φιλ Χόγκαν "δεν είναι Βίβλος". Αντιθέτως, ο Πολωνός πολιτικός προτίμησε περισσότερο να ξεδιπλώσει την "φιλοσοφία" του πάνω σε ζητήματα αγροτικης πολιτικής, υπογραμμίζοντας το ανησυχητικό για εκείνον γεγονός ότι "στην Ευρώπη χάνονται περί τις 1000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις κάθε μέρα".
 
Υποστήριξε λοιπόν ότι βασικός στόχος είναι να προωθηθεί η επιβίωση μικρών και οικογενειακών εκμεταλλεύσεων. Ο Πολωνός υποψήφιος Γιάνουζ Βοϊτσεχόφκσι είπε ότι θα θέσει τη γεωργία στο επίκεντρο των πολιτικών του κατά τη διάρκεια πενταετούς θητείας που θα αρχίσει το Νοέμβριο και θα καταστήσει τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις πρωταρχικό οδηγό προόδου.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης επιβεβαίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη, ο Wojciechowski στάθηκε δραματική μείωση του αριθμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε όλη την ΕΕ. Ο κ. Βοϊτσεχόφκσι είπε ότι από το 2005 έως το 2015, το μπλοκ έχασε 4 εκατομμύρια αγροκτήματα και υποχώρησε στα 11 εκατομμύρια. «Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε έναν πεσιμιστή και έναν αισιόδοξο; Ο πεσιμιστής έχει μεγαλύτερη επίγνωση της πραγματικότητας» ανέφερε ο ίδιος, συνεχίζοντας λέγοντας ότι ότι κατά τη διάρκεια της τριήμερης ακρόασης «περισσότεροι από 100 Ευρωπαίοι αγρότες πιθανότατα θα χάσουν την εκμετάλλευσή τους, τη δουλειά τους. Για πολλούς από αυτούς θα είναι τραγικό», είπε.

Η τοποθέτηση αυτή, έρχεται σε αντίθεση με τις φωνές που ζητούσαν μια στροφή προς μια ΚΑΠ που εξασφαλίζει βασικά τα συμφέροντα της βιομηχανικής παραγωγής, προκαλώντας μάλιστα έκπληξη, αφού η Γερμανία, της οποίας η Πολωνία αποτελεί κράτος-δορυφόρος σε ευρωπαϊκά ζητήματα οικονομικού περιεχομένου, έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην προώθηση του συγκεκριμένου κράτους μέλους και προσώπου προς το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

 

Το μέλλον της γεωργίας και των αγροτών της ΕΕ

Κατά την εισαγωγική ομιλία του, ο υποψήφιος Επίτροπος δήλωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται ένα «μακροπρόθεσμο όραμα για την ευρωπαϊκή γεωργία», εμπνευσμένο από τις τρέχουσες στρατηγικές της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια. Το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι μια «ειδική έκθεση» που θα εξετάζει την «αληθινή εικόνα» της τρέχουσας κατάστασης στην περιοχή. Ζήτησε περαιτέρω ενίσχυση των αγροτών της ΕΕ, βελτίωση της περιβαλλοντικής προστασίας και βελτίωση των προτύπων καλής διαβίωσης των ζώων.

 

Ανοιχτός σε διάλογο για τη νέα ΚΑΠ

Οι ευρωβουλευτές διατύπωσαν διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τη συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει μια πραγματικά κοινή πολιτική που θα προσφέρει τόσο στους αγρότες όσο και στους καταναλωτές και πώς θα καταστεί πιο φιλική προς το περιβάλλον. Ο κ. Βοϊτσεχόφκσι δήλωσε ότι είναι «ανοικτός σε διάλογο» για τη βελτίωση των νομοθετικών προτάσεων σχετικά με τη μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ που βρίσκεται ήδη στο τραπέζι.

Οι βουλευτές ρώτησαν επίσης τον ορισθέντα Επίτροπο σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους οι αγρότες και οι καταναλωτές της ΕΕ προστατεύονται καλύτερα στις συνομιλίες για το ελεύθερο εμπόριο, αναφέροντας συγκεκριμένα, για παράδειγμα, τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις ΕΕ-Mercosur και τον ρώτησαν πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προστατευτικά μέτρα των ξένων χωρών. Συζητήθηκαν επίσης η ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η δικαιότερη κατανομή των άμεσων πληρωμών εντός και μεταξύ των κρατών μελών και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της αντιμικροβιακής αντοχής.

Οι συντονιστές των πολιτικών ομάδων από την επιτροπή θα συναντηθούν λίγο μετά την ακρόαση για να αξιολογήσουν, μέσα σε 24 ώρες, τις επιδόσεις του υποψήφιου Επιτρόπου Βοϊτσεχόφσκι. Τώρα, αυτό που μένει, είναι η Συνεδρίαση των προέδρων της Ευρωβουλής να αποφασίσει στις 17 Οκτωβρίου εάν ο κύκλος των ακροάσεων έχει τελειώσει ώστε στις 23 Οκτωβρίου η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου να ψηφίσει υπέρ ή κατά της προτεινόμενης σύστασης της Κομισιόν στο σύνολό της.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά