BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ανατρεπτική πρόταση Γαλλίας για επιδοτήσεις ΚΑΠ βάσει απασχόλησης

Μια νέα προσέγγιση στον τρόπο που αντιλαµβάνεται η Γαλλία τα θέµατα των επιδοτήσεων της επικείµενης ΚΑΠ αποτελεί η έκθεση εµπειρογνωµόνων του πρωθυπουργικού γραφείου, σύµφωνα µε την οποία τα κονδύλια θα πρέπει να εστιαστούν ανά απασχολούµενο στον αγροτικό τοµέα και όχι στην ανά εκτάριο ενίσχυση. Αυτό σηµαίνει ότι η στροφή σε ένα τέτοιο µοντέλο θα είχε ως αποτέλεσµα διαφορετική κατανοµή των ενισχύσεων υπέρ των παραγωγών λαχανικών και δενδρωδών καλλιεργειών έναντι, των εκτατικών και της κτηνοτροφίας.

48858853321_e03413c8a5_o

Μαρία Γιουρουκέλη

32
0

Σε έκθεση που παρουσιάστηκε στο Παρίσι στις 23 Οκτωβρίου, ο κυβερνητικός φορέας France Stratégie µε τίτλο «Κάνοντας την ΚΑΠ µοχλό για την αγρο-οικολογική µετάβαση», αναφέρει πως το σηµερινό σύστηµα στήριξης των ευρωπαίων γεωργών «δεν αναπνέει» προτείνοντας αυξηµένη εστίαση στην κατάσταση της απασχόλησης των αγροτών.

Βέβαια, για να γίνει πραγµατικότητα κάτι τέτοιο, χρειάζεται µια πλήρης αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ µετά το 2020, µε το γαλλικό κυβερνητικό think tank να υποστηρίζει πως µέχρι σήµερα, δεν έχουν προταθεί σηµαντικές αλλαγές.

Σχολιάζοντας σχετικά στο twitter, o διακεκριµένος αγρο-οικονοµολόγος του Πανεπιστηµίου του Τρίνιτι, Άλαν Μάθιους αναφέρει: «Γαλλική οµάδα εµπειρογνωµόνων προτείνει επανασχεδιασµό της ΚΑΠ σε δύο σκέλη: i) σύστηµα ουδέτερου προϋπολογισµού για τα περιβαλλοντικά που χρηµατοδοτούνται από την ΚΑΠ και το β’ πυλώνα µε περιβαλλοντικούς φόρους και ii) τις άµεσες πληρωµές του α’ πυλώνα µε βάση τις ΜΑΕ (Μονάδα Απασχόλησης ανά Εκµετάλλευση) και όχι τα εκτάρια, πολλά ερωτήµατα εδώ!».

«Ενόψει των περιβαλλοντικών και κλιµατικών προκλήσεων, η ΚΑΠ αγωνίζεται σήµερα να δώσει τις σωστές απαντήσεις.», ανέφεραν. Εντούτοις, η θέση των αγροτών δεν ήταν καλύτερη, καθώς το 25% των Γάλλων αγροτών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. «Από τη δεκαετία του 1990, τα περιβαλλοντικά και κλιµατικά ζητήµατα έχουν ενσωµατωθεί σταδιακά στην ΚΑΠ», δήλωσε ο Pierre Dupraz, διευθυντής έρευνας του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωργικής Έρευνας της Γαλλίας (INRA). Για να αναπροσανατολιστεί η βοήθεια προς την οικολογική γεωργία και τη διατήρηση της απασχόλησης, η έκθεση του France Stratégie πρότεινε να βασιστούν οι επιχορηγήσεις των γεωργών στις ενισχύσεις για την απασχόληση, σε αντίθεση µε τη µέτρηση της χορηγούµενης χρηµατοδότησης ανά εκτάριο καλλιεργούµενης γης.

«Το βασικό σύστηµα πληρωµών πρέπει να εξελιχθεί σε πληρωµές που βασίζονται στη γεωργική απασχόληση και να µην βασίζεται πλέον στην έκταση», εξηγεί ο Gilles de Margerie, επικεφαλής του France Stratégie. Έτσι, µε βάση τις ενισχύσεις που καταβλήθηκαν στη Γαλλία το 2018 για άµεσες πληρωµές (5,7 δισεκατοµµύρια ευρώ) και τον αριθµό των ισοδύναµων πλήρους απασχόλησης το 2016 (711.000), ο ετήσιος έλεγχος για έναν γεωργό εργαζόµενο πλήρους απασχόλησης θα ανερχόταν σε 8,000 ευρώ το έτος αυτό.

Βonus-malus ο β’ πυλώνας

Μια άλλη πρόταση του France Stratégie είναι η αναδιατύπωση του συστήµατος στήριξης του δεύτερου πυλώνα σε ένα απλοποιηµένο σύστηµα πριµ/κυρώσεων (bonus-malus), χωρίς εντούτοις να γίνεται αναφορά στον προϋπολογισµό της ΚΑΠ. Οι γεωργοί θα µπορούσαν να φορολογούνται µε βάση τους ρύπους και τη χρήση εισροών σύµφωνα µε την αρχή του «ο ρυπαίνων πληρώνει». Από την άλλη πλευρά, θα αµείβονται για τις περιβαλλοντικές πρακτικές: µόνιµους λειµώνες, αµειψισπορά κ.α. Οι φόροι αυτοί θα µπορούσαν να φθάσουν τα 3,9 δισ. ευρώ ετησίως.

Χτίζεται συναίνεση για μετατόπιση της ΚΑΠ

Παρά τη συναίνεση που αρχίζει να κτίζεται γύρω από τη µετατόπιση της ΚΑΠ στην υποστήριξη της απασχόλησης στον αγροτικό τοµέα, εντούτοις υπάρχει ακόµα πολύς δρόµος και δη προς την κατεύθυνση της γενικότερης σύγκλισης των άµεσων ενισχύσεων στα κράτη-µέλη.

«Σήµερα υπάρχει µια συνειδητοποίηση των ορίων του σηµερινού συστήµατος επιδοτήσεων και οι διάφοροι παράγοντες του κλάδου είναι έτοιµοι να ανοίξουν τη συζήτηση», αναφέρει ο Gilles de Margerie, επικεφαλής του France Stratégie. Στις Βρυξέλλες, η συζήτηση για τη µελλοντική ΚΑΠ αναµένεται να ξεκινήσει ξανά µετά τη θέση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην 1η ∆εκεµβρίου, µε τον επικείµενο Επίτροπο Γεωργίας, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι να υπεραµύνεται της διαδικασίας εξισορρόπησης των δικαιωµάτων ενίσχυσης, και άρσης των ανισοτήτων. Σε συνέντευξη του σε πολωνικό µέσο, ο Βοϊτσεχόφσκι απαντώντας σε σχετικό ερώτηµα για υποστήριξη των θέσεων της Πολωνικής κυβέρνησης για αύξηση των επιδοτήσεων της χώρας και εξοµοίωση µε τους δυτικούς γείτονες απάντησε µε νόηµα: «Το Κοινοβούλιο είναι ήδη πεπεισµένο ότι η ανισότητα των επιδοτήσεων είναι άδικη. Και δεν υπάρχει επί του παρόντος καµία οικονοµική, κοινωνική ή πολιτική αιτιολόγηση αυτών των ανισοτήτων. Αποµένει µόνο το θέµα του τρόπου µε τον οποίο θα είναι πολιτικά αποδεκτό στην ΕΕ. Νοµίζω ότι είµαστε σε καλό δρόµο για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά