BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Σχέδιο για ηλικιακά όρια ΚΑΠ για επιχορηγήσεις κυρίως νέων αγροτών

Η Γαλλία θέλει να εξασφαλίσει ότι περισσότεροι νέοι θα επωφεληθούν από τις πληρωμές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στο μέλλον, θεωρώντας ότι η επιβολή ενός ορίου ηλικίας για την έγκριση ενισχύσεων από τα κοινοτικά ταμεία θα έδινε περισσότερα περιθώρια σε νεαρούς παραγωγούς.

decerle

129
2

Ωστόσο οι Βρυξέλλες φαίνεται να μην δέχονται καλοπροαίρετα ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αξιολογώντας αρνητικά το ενδεχόμενο ηλικιακών διακρίσεων που συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Στη Γαλλία, λιγότερο από το 5% όλων των αγροτών είναι κάτω των 35 ετών και ο αριθμός των νέων που είναι έτοιμοι να αναλάβουν το οικογενειακό αγρόκτημα ή να ξεκινήσουν να ασκούν το επάγγελμα δεν μπορεί να ισορροπήσει σήμερα όσους συνταξιοδοτούνται.

Ως εκ τούτου το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν έχει βάλει στόχο να καταστήσει με τρόπο πρακτικό την επίλυση του προβλήματος της γήρανσης του πληθυσμού της υπαίθρου ως βασική προτεραιότητα των συζητήσεων επί της ΚΑΠ.

«Δεν μας παίρνει να χάσουμε άλλους αγρότες και αυτό θα πρέπει να είναι ένας ευρωπαϊκός στόχος», λέει στο Euractive ο Jérémy Decerle, γάλλος ευρωβουλευτής από το κόμμα του Emmanuel Macron, La République en Marche (LREM).

Ο Decerle είναι σε θέση να μιλήσει για το θέμα. Πρώην πρόεδρος της ένωσης μικρών αγροτών, η Ομοσπονδία των Ζώων Γεωργίας, είδε τον αγροτικό πληθυσμό στη χώρα του να γερνάει ραγδαία. Και το ζήτημα δεν λαμβάνει αρκετή προσοχή σε επίπεδο ΕΕ, λέει.

«Από την αρχή της θητείας μου, δεν μπορώ να πω ότι το θέμα της ανανέωσης του πληθυσμού τίθεται με όρους ρεαλιστικούς», είπε σε μια εκδήλωση στρογγυλής τραπέζης στο Παρίσι, που διοργάνωσε το EURACTIV στις 28 Ιανουαρίου. «Ωστόσο, μόνο το 5% των ευρωπαίων αγροτών είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών, γεγονός που πρέπει να θεωρηθεί ως προειδοποίηση!», Δήλωσε ο ευρωβουλευτής.

Ταυτόχρονα, η Πράσινη Πράξη της Ευρώπης και η στρατηγική της για τα τρόφιμα «από το χωράφι στο πιρούνι» έχουν ανανεώσει τις ελπίδες για νέα προσέγγιση στα γεωργικά θέματα.

"Θα ήταν σημαντικό να συμπεριληφθεί το ζήτημα της διατήρησης της ευρωπαϊκής γεωργίας και των αγροτών στη στρατηγική τροφίμων του Green Deal", δήλωσε ο Decerle.

 Η ΕΕ βρίσκεται επίσης στη διαδικασία προετοιμασίας μιας νέας έκδοσης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ πριν από το 2022 και ήδη περιλαμβάνει ισχυρότερα μέτρα για τους νέους γεωργούς.

«Το ζήτημα της παροχής βοήθειας στους νέους αγρότες δημιουργεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε η Maria Fuentes Merino, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αρμόδιος για τις πολιτικές αγροτικής ανάπτυξης στη Γαλλία.

Η μελλοντική ΚAΠ περιλαμβάνει διατάξεις όπως η αύξηση του ανώτατου ορίου για τις ενισχύσεις εκκίνησης από € 70.000 σε € 100.000, ανέφερε.

«Το πιο καινοτόμο από αυτά τα μέτρα είναι η εγγύηση ότι το 2% των εθνικών πληρωμών θα διατεθεί για νέους αγρότες, μέσω απλουστευμένων διατάξεων», εξηγεί h Merino.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτά τα όρια θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. "Το θέμα της ανανέωσης των γενεών στη γεωργία πρέπει να ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο", δήλωσε ο πρόεδρος των Young Farmers, Samuel Vandaele.

"Η αύξηση του ορίου για τις εθνικές πληρωμές σε νέους αγρότες από 2% έως 4% θα έδειχνε πραγματική φιλοδοξία", επιμένει.

Στη Γαλλία, το ζήτημα των νέων γεωργών που εγκαθίστανται στη γεωργική δραστηριότητα επιδεινώνεται από πολλούς παράγοντες, όπως οι τιμές των γαιών, η χαμηλή ελκυστικότητα του επαγγέλματος και η δυσκολία μεταφοράς γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Το ζήτημα των συντάξεων, το οποίο έχει κλονίσει τη χώρα τους τελευταίους μήνες, μαστίζει επίσης αυτήν την ανανέωση των γεωργικών γενεών.

"Το 2026, το 45% των Γάλλων αγροτών θα έχει φτάσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης", προειδοποίησε η Claire Brennetot του υπουργείου Γεωργίας.

Ωστόσο, αυτή η γενιά δεν αφήνει πάντα περιθώρια για την επόμενη, καθώς πολλοί αγρότες προτιμούν να διατηρήσουν τις επιδοτήσεις της γης και της ΚΓΠ αντί να στραφούν σε προγράμματα συνταξιοδότησης χαμηλού εισοδήματος.

 

Η διατήρηση της αγροτικής γης γίνεται προβληματική στη Γαλλία.

«Είναι αλήθεια ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα συζητείται στη Γαλλία, αλλά υπάρχει και ερώτηση σχετικά με το όριο ηλικίας για τη λήψη επιδοτήσεων της ΚΑΠ», δήλωσε η Brennetot.

Αν και η Γαλλία προσπάθησε να φέρει το ζήτημα της ηλικίας συνταξιοδότησης για τους δικαιούχους της ΚAΠ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απέρριψε.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η εξαίρεση των αγροτών ηλικίας άνω της ορισμένης ηλικίας από την ευρωπαϊκή ενίσχυση ισοδυναμεί με διάκριση

Η Γαλλία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να δώσει στους γεωργούς ηλικίας άνω των 40 ετών μια «λεγόμενη» ενίσχυση εγκατάστασης, καθώς θα υπερέβαιναν το όριο ηλικίας που ορίζει η ΚAΠ για τους «νέους αγρότες».

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

01-02-2020 11:41ΜΟΥΣΤΑΦΑ

ΣΥΜΦΟΝΩ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΤΟ **ΕΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΓΡΟΤΕΣ ΟΧΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ......

Απάντηση

30-01-2020 11:22Νίκος

Όριο μέχρι τα 67 βγήκες σύνταξη δεν έχει επιδότησεις.... Αν θέλεις να συνεχίσεις χωρίς επιδοτήσεις αυτό είναι το σωστό κύριοι

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά