BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ριψοκίνδυνα τα eco-schemes για τις άμεσες ενισχύσεις λέει ο Βορίδης

Η υποχρεωτική ένταξη των περιβαλλοντικών σχεδίων (eco-schemes) στον 1ο Πυλώνα συνιστά μια ριψοκίνδυνη κίνηση αφού ενέχεται ο κίνδυνος απώλειας κεφαλαίων από τον φάκελο των άμεσων ενισχύσεων, υποστήριξε στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ η ελληνική πλευρά.

photo_Agrifish

19
0

Την θέση ότι πρόκειται για ένα μέτρο που σχεδιάζεται και εφαρμόζεται για πρώτη φορά και ως εκ τούτου είναι αναγκαίο να αποφευχθεί η οποιαδήποτε απώλεια κεφαλαίων από τον φάκελο των άμεσων ενισχύσεων, υπό το ενδεχόμενο μάλιστα χαμηλής συμμετοχής των αγροτών στα οικοπρογράμματα εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου της Δευτέρας 29 Ιουνίου.

 Ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη της χώρας μας στην πρόβλεψη οι ενισχύσεις για περιοχές με φυσικούς περιορισμούς να συνυπολογίζονται στο ποσοστό που διαθέτει ο 2ος Πυλώνας και που αφορά περιβαλλοντικές δράσεις.

 Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος επανέλαβε για μία ακόμη φορά την απόλυτη αντίθεση της Ελλάδας στην Εξωτερική Σύγκλιση των άμεσων πληρωμών που θέτει ως μοναδικό κριτήριο τη γεωγραφική περιοχή.

 Επιπροσθέτως, ανέδειξε τη σημασία των μικρών οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων ως άρρηκτο μέρος της παραδοσιακής Ελληνικής γεωργίας και επεσήμανε την αναγκαιότητα να εξαιρεθούν από τους κανόνες αιρεσιμότητας, εξαιτίας του μη εντατικού τους χαρακτήρα, του χαμηλού περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος καθώς και του γεγονότος ότι καλύπτουν ένα μικρό μέρος της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης.

 Παράλληλα, ο κ. Βορίδης τόνισε την αναγκαιότητα να διασφαλιστεί μία δίκαιη ισορροπία μεταξύ των αγροτικών προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες και εκείνων που παράγονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 «Σε διαφορετική περίπτωση όλες οι προσπάθειές μας θα υπονομευτούν από χαμηλής ποιότητας, φθηνότερα και μη βιωσίμως παραγόμενα, εισαγόμενα τρόφιμα» εξήγησε σχετικά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά