BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Καίριας σημασίας ο αγροτικός ιστός, xαμηλή η στήριξη στους αγρότες

H πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύουν ότι η γεωργία και οι αγροτικές περιοχές είναι σημαντικές για το «μέλλον μας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εντούτοις εκτιμούν πως η οικονομική στήριξη των αγροτών μέσω της ΚΑΠ είναι χαμηλή. Επίσης, το 62% των πολιτών, αν και μόλις 9% γνωρίζει λεπτομέρειες για την ΚΑΠ, θεωρεί πως κύριος στόχος της πρέπει να είναι η παροχή τροφίμων υψηλής ποιότητας.

romanian_farm

22
0

Πάντως σχεδόν τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους γνωρίζουν την κοινή γεωργική πολιτική (ΚΑΠ) και θεωρούν ότι όλοι οι πολίτες επωφελούνται από αυτήν, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με την γεωργία και την ΚΑΠ που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 13 Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο:

  • Το 95%) πιστεύει ότι η γεωργία και οι αγροτικές περιοχές είναι σημαντικές για το «μέλλον μας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ γνωρίζουν την ΚΑΠ (73% σήμερα, 6 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από ότι το 2017) και πιστεύουν ότι ωφελεί όλους τους πολίτες και όχι μόνο τους αγρότες (76% σήμερα, 15 % περισσότερο από το 2017).
  • Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η παροχή ασφαλών, υγιεινών τροφίμων υψηλής ποιότητας πρέπει να είναι ο κύριος στόχος, που αντιπροσωπεύει την άποψη του 62% των ερωτηθέντων, όπως και το 2017. Αυτή η άποψη αντικατοπτρίζεται επίσης σε εθνικό επίπεδο, όπου οι πολίτες πιστεύουν ότι πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της ΚΑΠ .
  • Το 52% των πολιτών πιστεύει ότι ένας από τους κύριους στόχους πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η διασφάλιση ενός δίκαιου βιοτικού επιπέδου για τους αγρότες (51%). Αυτοί αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 2% και 3% αντιστοίχως.
  • Ο τομέας όπου οι πολίτες πιστεύουν ότι η ΕΕ εκπληρώνει περισσότερο τον ρόλο της είναι η επισιτιστική ασφάλεια, με το 80% των ερωτηθέντων να συμφωνούν σε αυτό, 8 %. αύξηση από το 2017.
  • Ένας αυξημένος αριθμός πολιτών το 39% πιστεύει ότι η υποστήριξη που παρέχεται στους αγρότες είναι πολύ χαμηλή, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 13% μονάδες, από 26% των ερωτηθέντων το 201.
  • Το 56% των πολιτών πιστεύει ότι πρέπει να αυξηθεί τα επόμενα δέκα χρόνια, αύξηση το 12%. σε σύγκριση με το 2017 και το 27%. σε σύγκριση με το 2007.
  • Το 56% των ερωτηθέντων γνωρίζουν το λογότυπο της βιολογικής γεωργίας, αύξηση κατά 29%. σε σύγκριση με το 2017. Η ευαισθητοποίηση για άλλα λογότυπα, όπως τα λογότυπα των γεωγραφικών ενδείξεων, παρέμεινε σταθερή.
  • Ένα αυξανόμενο μερίδιο των πολιτών πιστεύει ότι η γεωργία είναι μια από τις κύριες αιτίες της αλλαγής του κλίματος (από 29% το 2010 σε 42% το 2020), εντούτοις πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι η γεωργία έχει ήδη συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, με 55% να διατηρεί αυτήν την άποψη, από 46% το 2010.
  • Μόνο το 9% των πολιτών έχουν ακούσει την ΚΑΠ και γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειες. Το 64% πάντως γνωρίζει ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις δίνονται από την ΚΑΠ.

Όσον αφορά τις αγροτικές περιοχές, οι πολίτες πιστεύουν ότι το περιβάλλον και το τοπίο (82%), η πρόσβαση σε ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες (56%) και οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις (54%) μπορούν να θεωρηθούν καλές. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε πώς εξελίχθηκαν οι αγροτικές περιοχές τα τελευταία 10 χρόνια, η πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας επισημαίνεται ως εκείνη που βελτιώθηκε περισσότερο (το 55% συμφωνεί), ενώ οι ευκαιρίες απασχόλησης είναι αυτές που φαίνεται να χειροτερεύουν (42% συμφωνούν) .

Τέλος, οι πολίτες πιστεύουν ότι τα σημαντικότερα οφέλη που παρέχονται από τα δάση περιλαμβάνουν την παροχή φυσικών ενδιαιτημάτων στα ζώα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη διατήρηση της φύσης (69%), την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα καθώς και τη συμβολή στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιβλαβών συνεπειών της (65%).

Να σημειωθεί ότι εν λόγω έρευνα διεξήχθη από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο του 2020, συμπεριλαμβάνοντας περισσότερους από 27.200 ερωτηθέντες σε 27 κράτη μέλη. Λόγω της πανδημίας του Covid-19, η μεθοδολογία έπρεπε να προσαρμοστεί, με ορισμένες συνεντεύξεις να πραγματοποιούνται μέσω του διαδικτύου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά