Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Τέλος Μαΐου η συμβιβαστική λύση για οριστική συμφωνία επί της νέας ΚΑΠ

Μικρή ήταν η πρόοδος αναφορικά με την τελική συμφωνία επί της ΚΑΠ, έπειτα από δύο ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην Ευρωβουλή, το Συμβούλιο των υπουργών γεωργίας της ΕΕ και την Κομισιόν, ωστόσο η προεδρία της ΕΕ, δηλώνει αισιόδοξη για κλείσιμο των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του μήνα.

8Ry0vKz-

167
0

Την Παρασκευή 30 Απριλίου και την Δευτέρα 3 Μάϊου οι διαπραγματευτές των τριών πλευρών εστίασαν στο ζήτημα των οικοπρογραμμάτων, του νέου πρασινίσματος επί της ουσίας, ωστόσο επιφυλάχτηκαν στο να καταλήξουν σε τελικά συμπεράσματα, πριν την επόμενη συνάντησή τους που είναι προγραμματισμένη για τις 12 του μήνα.

Αυτό που αναμένεται να συμβεί, είναι να συμφωνήσουν τελικά στο να απορροφήσουν από το 2023 τα νέα πράσινα δικαιώματα το 22% του φακέλου της βασικής ενίσχυσης, προτού φτάσουν το 25% ως το 2025. Πρόκειται για συμβιβασμό αφού ως γνωστόν το Συμβούλιο ήθελε στο 20% το ποσοστό, όσο Ευρωβουλή και Κομισιόν στο 30%.

Ωστόσο ένα ζήτημα που ενέκυψε αφορά στο κατά πόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) θα επιτρέψει πληρωμές αγροτών για «κοινωνική προσφορά», την κατηγορία στην οποία εμπίπτουν τα πράσινα δικαιώματα κατά την λογική του ΠΟΕ. Έτσι η Κομισιόν υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει μόνο την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την εφαρμογή αυτών των ειδικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που μένει να διευθετηθεί τις επόμενες ημέρες.

Υπήρξε συμφωνία όσον αφορά τα μέτρα για την ευζωία των ζώων, σύμφωνα με την οποία οι πληρωμές θα γίνονται ανά κεφάλι.

Η σχετική ανακοίνωση της προεδρίας αναφέρει:

Η Υπουργός Γεωργίας, Maria do Céu Antunes, προήδρευσε, την Παρασκευή 30 Απριλίου στις Βρυξέλλες, στον Τρίολο του Κανονισμού Στρατηγικών Σχεδίων, όπου παρουσίασε πρόταση σχετικά με την πράσινη αρχιτεκτονική.

 Ήταν μια σημαντική εβδομάδα για να ολοκληρωθεί ένα ακόμη στάδιο στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), ενώ ο οριζόντιος κανονισμός πλησιάζει να ολοκληρωθεί.

Αφού πραγματοποιήθηκε το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας τη Δευτέρα 26 Απριλίου, την Πέμπτη 29 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε ο Τρίλογος για τον τροποποιητικό κανονισμό ΚΟΑ. Σήμερα, ο Τρίγωνος ασχολήθηκε με θέματα που σχετίζονται με τους κανονισμούς των στρατηγικών σχεδίων και η συνέχισή του είχε προγραμματιστεί για τις 12 Μαΐου, με την προεδρία του Υπουργού Γεωργίας.

«Ήταν μια έντονη εβδομάδα, αλλά πιστεύω ότι πρόκειται να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να επιτύχουμε τη συμφωνία κατά το 1ο εξάμηνο. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στους τρεις κανονισμούς που απαρτίζουν την ΚΓΠ, και έχει επίσης μια εβδομάδα που αποκαλύπτει τη δέσμευση των τριών θεσμικών οργάνων να επιτύχουν πολιτική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ », δήλωσε η Maria do Céu Antunes.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία