BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Στο 3% το ποσοστό συμπληρωματικής ενίσχυσης Νέων Αγροτών

Στην αύξηση του ελάχιστου ποσοστού από το 2% στο 3% για τη συµπληρωµατική ενίσχυση νέων αγροτών από τις άµεσες ενισχύσεις, συµφώνησαν τα ευρωπαϊκά όργανα κατά τις διαπραγµατεύσεις της ΚΑΠ

101901654_1473411612819906_7258912639147835392_o

Γιώργος Κοντονής

21
0

 Η µόνη διαφωνία που δεν είχε ακόµα ξεκαθαριστεί έως ότου καθαρογραφούν τα νοµικά κείµενα, είναι αν σε αυτό το ποσοστό θα προσµετρώνται και κάποια στοιχεία από τα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης. Αν πάντως ισχύει αυτό τότε, µικρή σηµασία θα έχει η αύξηση του ποσοστού καθώς ούτως ή άλλως το ποσό που δίνεται για το πριµ πρώτης εγκατάστασης είναι υπεραρκετό να καλύψει το στόχο του 3% και έτσι δεν υπάρχει υποχρέωση από τα κράτη - µέλη να δώσουν παραπάνω χρήµατα στην προσαύξηση δικαιωµάτων από τον ΑΠυλώνα. Άλλωστε, να σηµειωθεί, πως η συµπληρωµατική ενίσχυση νέων αγροτών είναι προαιρετικό καθεστώς και όποιο κράτος-µέλος το επιθυµεί δεν το ενεργοποιεί. «Yπερθεµατίζουµε την αύξηση από 2% σε 3% για τη συµπληρωµατική ενίσχυση των νέων γεωργών από τους δύο Πυλώνες», σηµείωσε ο Σπήλιος Λιβανός στην τοποθέτηση του στο Συµβούλιο.

 

Σύγκλιση ενισχύσεων στο 85%

Με το 85% υποχρεωτικής σύγκλισης αναµένεται να κινηθούν τα κράτη-µέλη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, µε βάση τα όσα ειπώθηκαν την περασµένη Πέµπτη, λίγο πριν κλείσουν οι διαπραγµατεύσεις. Λαµβάνοντας υπόψη ότι ο Γάλλος υπουργός ήδη ανακοίνωσε προς τους αγρότες του ότι θα υπάρξει σύγκλιση 85% µε µέγιστη µείωση 30% στα υψηλά δικαιώµατα, έµοιαζε πολύ δύσκολο να υπάρξει συµφωνία για ευρωπαϊκό κανονισµό που θα επιβάλει πλήρη σύγκλιση. Μοντέλο 85% έως 100% σύγκλιση δικαιωµάτων θα ακολουθηθεί λοιπόν και η χώρα µας, ενώ µένουν οι εθνικές αποφάσεις για τον τρόπο που θα τρέξει. Σηµειώνεται πως σύγκλιση σηµαίνει ότι τα δικαιώµατα µε χαµηλότερη αξία από τον µέσο όρο θα ανεβαίνουν αξία ετησίως και πως τα ακριβότερα δικαιώµατα (ιστορικά) θα πέφτουν για να χρηµατοδοτήσουν αυτή τη σύγκλιση. Εφόσον αποφασιστεί πλήρης σύγκλιση, τότε δίνεται η δυνατότητα της ολικής κατάργησης του καθεστώτος µε τα δικαιώµατα και η µετάβαση στο Καθεστώς Ενιαίας Στρεµµατικής Ενίσχυσης (ΚΕΣΕ) µε την επιδότηση να δίνεται αυστηρά ανάλογα τον αριθµό επιλέξιµων στρεµµάτων.

 

Νέα στοιχεία για τα Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ 2023-2027

Εθνικό Απόθεµα: Μπορούν να ζητήσουν δικαιώµατα και άλλες κατηγορίες αγροτών πέρα από νέους και νεοεισερχόµενους, εφόσον το επιλέξει το κράτος-µέλη.

∆ικαιώµατα: Με βάση το έτος 2022 θα καθοριστεί η µοναδιαία αξία των δικαιωµάτων ενίσχυσης για την περίοδο 2023-2027.

Πριµ εξόδου: Χορηγείται είτε σε αγρότες που έχουν συµπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης ή σε αγρότες που θα φτάσουν την ηλικία αυτή έως το τέλος του επιχειρηµατικού πλάνου (έως επταετία) που θα τρέξουν µαζί µε το νέο αγρότη.

New Farmer (νεοεισερχόµενοι): Ο Εθνικός Φάκελος της ΚΑΠ 2023-2027 µπορεί να περιέχει µε πριµ πρώτης εγκατάστασης νεοεισερχόµενων αγροτών άνω των 40 ετών.

 

«Όχι» στη µείωση ενισχύσεων για εργασιακές παραβάσεις

Την εµπλοκή της εργασιακής νοµοθεσίας στις ενισχύσεις των αγροτών υπό την απειλή µάλιστα χρηµατικών κυρώσεων εφόσον οι δικαιούχοι την παραβιάζουν, προσπάθησε να περάσει η Ευρωβουλή, βρίσκοντας αντίσταση από Κοµισιόν και Συµβούλιο. «∆εν µπορούµε να υποστηρίξουµε την πρόταση του κοινοβουλίου να χρησιµοποιήσουµε το σύστηµα ελέγχου για εργασιακά και κοινωνικά θέµατα για έλεγχο του 1% των δικαιούχων ενισχύσεων.», ανέφερε ο Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι αφήνοντας ανοιχτό πάντως το ενδεχόµενο να υπάρξει κάποιου είδους έλεγχος αλλά χωρίς την εµπλοκή του Οργανισµού Πληρωµών. Μέχρι τη στιγµή που γράφονταν αυτές οι γραµµές, δεν είχε υπάρξει συµβιβαστική λύση, µε το Ευρωκοινοβούλιο να επιµένει και να πιέζει έντονα για την προσθήκη της σχετικής τροπολογίας. Αντίθετος στάθηκε και ο Έλληνας υπουργός Γεωργίας, Σπήλιος Λιβανός λέγοντας «Eπί της αρχής είναι αποδεκτή από όλους µας, ωστόσο εκφράζουµε την πλήρη αντίθεσή µας για την ενσωµάτωσή της στο σύστηµα ελέγχων και κυρώσεων του Οριζόντιου κανονισµού, και βεβαίως τη γραφειοκρατική επιβάρυνση που αυτή επιφέρει. Όντας πραγµατιστές, θεωρούµε εφαρµόσιµη και αποτελεσµατική την συµβολή της ΚΑΠ στην ενηµέρωση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση των αγροτών εντός του Συστήµατος Γεωργικών Συµβουλών, µε ταυτόχρονη ανάληψη ευθύνης από τις αρµόδιες αρχές κάθε Κράτους.».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά