BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Το αβαντάζ που δίνει η πρόσβαση σε νερό και οι προϋποθέσεις για άμεσες ενισχύσεις σε αροτραίες εκτάσεις

Συνολικά πέντε θα είναι οι κύριες κανονιστικές υποχρεώσεις που προβλέπονται για τους δικαιούχους βασικής ενίσχυσης στην Ελλάδα από το 2023 και µετά.

4_87

Γιώργος Κοντονής

4576
0

Όπως φαίνεται στο στρατηγικό σχέδιο, οι κτηνοτρόφοι δεν θα αντιµετωπίσουν ιδιαίτερο πρόβληµα καθώς πέρα από τη δέσµευση περί «διατήρησης µόνιµων βοσκότοπων» καµία άλλη δέσµευση δεν τους πιάνει. Από την άλλοι οι κάτοχοι αροτραίων καλλιεργειών εκτός από την αµειψισπορά θα πρέπει σε χωράφια µε κλίση να διατηρούν σε διάφορο βαθµό ακαλλιέργητες ζώνες. Για όλους τους κατόχους αγροτικής γης επίσης προβλέπεται η υποχρέωση ακαλλιέργητου περιθωρίου γύρω από υδάτινους πόρους, κάτι το οποίο έως σήµερα επιδοτούνταν από το πρόγραµµα Απονιτροποίησης. Πλέον αυτό πρέπει να γίνεται χωρίς επιπλέον αποζηµίωση, πέρα βέβαια από τη βασική ενίσχυση την οποία ούτως ή άλλως την ελάµβαναν έως σήµερα.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί


Αναλυτικότερα, οι σχετικές δεσµεύσεις έχουν ως εξής:

1) Η αναλογία της γης που αποτελεί µόνιµο βοσκότοπο προς τη συνολική γεωργική έκταση που δηλώνεται κατ’ έτος από τους γεωργούς στην αίτηση ενίσχυσης, δεν πρέπει να µειώνεται κατά ποσοστό µεγαλύτερο του 5% σε σύγκριση µε την αναλογία αναφοράς του 2018. Υπόχρεοι, όσοι κατέχουν µόνιµο βοσκότοπο.

2) Απαγόρευση καύσης της καλαµιάς. Υπόχρεοι όλοι οι γεωργοί που κατέχουν αρόσιµες εκτάσεις.

3) Σε αγροτεµάχια που γειτνιάζουν µε υδάτινα σώµατα, οι γεωργοί οφείλουν να διατηρούν ζώνη ανάσχεσης (buffer strip) πλάτους 3 έως 6 µέτρων από το τέλος της καλλιέργειας µέχρι την όχθη των σωµάτων, όπου δε χρησιµοποιούνται λιπάσµατα, ανόργανα ή οργανικά, κοπριά και φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Υπόχρεοι όλοι οι γεωργοί που κατέχουν γη σε παρόχθιες περιοχές υδατικών συστηµάτων.

4) Σε αγροτεµάχια αρόσιµων καλλιεργειών µε κλίση πάνω από 6% και έως 12% που κινδυνεύουν από διάβρωση, η άροση γίνεται κατά τις ισοϋψείς ή διαγώνια. Σε αγροτεµάχια αρόσιµων καλλιεργειών µε κλίση πάνω από 12% οι παραγωγοί υποχρεούνται να αφήνουν κάθετα στην κλίση ακαλλιέργητες ζώνες ανάσχεσης πλάτους 5 µέτρων σε απόσταση 40 µέτρων µεταξύ τους. Η άρδευση δεν γίνεται µε τη µέθοδο της κατάκλυσης. Υπόχρεοι, όλοι οι γεωργοί που κατέχουν αγροτεµάχια µε αρόσιµες εκτάσεις που έχουν κλίση πάνω από 6%.

5) Στα αγροτεµάχια που βρίσκονται σε εδάφη µε κλίση άνω του 12% ο γεωργός µεριµνά ώστε να υπάρχει φυτική κάλυψη κατ΄ελάχιστο την περίοδο από 1/12 έως 28/2, και οπωσδήποτε όχι νωρίτερα από την προετοιµασία του εδάφους για την επόµενη εαρινή σπορά, ανάλογα µε την καλλιέργεια. Η πρακτική αφορά σε όλους τους γεωργούς που διαθέτουν αγροτεµάχια σε εδάφη µε κλίση άνω του 12%.

  • Στις εκµεταλλεύσεις µε εκτάσεις αροτραίων καλλιεργειών άνω των 100 στρεµµάτων, εφαρµόζεται αµειψισπορά. Εναλλακτικά ο γεωργός µπορεί να εφαρµόζει ετησίως διαφοροποίση καλλιεργειών, µε µέγιστη κάλυψη εκµετάλλευσης από την κύρια καλλιέργεια στο 75% των εκτάσεων ετήσιων καλλιεργειών. Εξαιρούνται οι ορυζώνες και οι βιολογικές παραγωγές. Εξαιρούνται επίσης εκµεταλλεύσεις που στο άνω του 75% των εκτάσεών τους καλλιεργούν ζωοτροφές ή όσπρια.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά