BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Μειώνουν πιστωτικά όρια, ρευστότητα οι αλλαγές στη βασική ενίσχυση

Στους όρους ρευστότητας και πιστοληπτικής ικανότητας των αγροτών αναµένεται να «χτυπήσει» η µείωση των δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης και η κατάργηση του πρασινίσµατος. Ενδεικτικό είναι το παράδειγµα της Κάρτας του Αγρότη, η οποία έχει πιστωτικό όριο όσο το πρασίνισµα και η βασική ενίσχυση.

4_90

Γιώργος Κοντονής

6438
2

Ξεζουμίζουν πιστωτικά  όρια αγροτών και την  ρευστότητα μονάδων  οι αναθεωρήσεις στη  βασική ενίσχυση

Με τα µέχρι σήµερα στοιχεία, αφενός η βασική ενίσχυση µειώνεται και αφετέρου το πρασίνισµα παύει να είναι ένα δεδοµένο που µπορεί να ληφθεί υπόψη στα τραπεζικά κριτήρια καθώς θα εξαρτάται ετησίως από τις δράσεις που είναι διατεθειµένος να ακολουθήσει ο αγρότης. Βέβαια ακόµα και πολυετείς δεσµεύσεις προγραµµάτων όπως τα Βιολογικά, τα οποία είναι ένα στάνταρ πριµ, επίσης δεν προσθέτουν στο πιστωτικό όριο, γεγονός που έρχεται να δώσει έµφαση στα παραπάνω.

Υπενθυµίζεται πως µε βάση το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ, η αξία των δικαιωµάτων διαµορφώνεται ως εξής:

Βοσκοτόπια: Από 20 ευρώ το στρέµµα (συν πρασίνισµα 30 ευρώ) µειώνεται στα 12,4 ευρώ το στρέµµα έως το 2026 µε δεδοµένο ότι θα ενταχθούν τα επιπλέον στρέµµατα που λογίζονται στο στρατηγικό της νέας ΚΑΠ.

Αροτραίες: Από 27 ευρώ το στρέµµα (στα 40 µε το πρασίνισµα) µειώνεται στα 23 ευρώ.

∆ενδρώδεις: Από 34 ευρώ το στρέµµα (στα 50 µε το πρασίνισµα) µειώνεται στα 29 ευρώ.

Επιπλέον, η διαδικασία της εσωτερικής σύγκλισης θα επηρεάσει αρνητικά τις εκµεταλλεύσεις µικρού και µικροµεσαίου µεγέθους, πολλές από τις οποίες έχουν υψηλή µοναδιαία αξία δικαιωµάτων, επειδή είχαν θεµελιώσει ιστορικά δικαιώµατα από καλλιέργειες υψηλής στρεµµατικής αξίας, όπως π.χ. ο καπνός, η σταφίδα, τα τεύτλα, κ.ά. Με την εσωτερική σύγκλιση, οι εκµεταλλεύσεις αυτές θα χάσουν ένα µέρος από την αξία των δικαιωµάτων τους, δηλαδή ένα µέρος της βασικής ενίσχυσης που δικαιούνται. Όµως, η χορήγηση της αναδιανεµητικής ενίσχυσης θα αναπληρώσει αυτή τη µείωση, η οποία ίσως θα µπορούσε να είναι µια νέα πτυχή που θα υπολογίζεται στα πιστοληπτικά όρια του αγρότη. Σηµειώνεται, όπως έχει γίνει γνωστό, ότι η σύγκλιση αναµένεται να γίνει σε τέσσερα ισόποσα βήµατα.

Οι παραπάνω προβληµατισµοί θα γίνουν εµφανείς σε λιγότερο από ένα χρόνο από τώρα όταν και θα ενεργοποιηθεί η Κάρτα του Αγρότη, εφόσον το ποσό των ενισχύσεων του 2022 δεν θα έχει καµία σχέση µε εκείνο του 2023, ως εκ τούτου µένει να φανεί πως θα αντιµετωπιστεί το θέµα αυτό από τις τράπεζες.

Φυσικά λόγω των τελευταίων εξελίξεων και τη νέα στρατηγική κατεύθυνση προς εξασφάλιση παραγωγής όσο το δυνατόν µεγαλύτερου όγκου τροφίµων, δεν είναι απίθανο για τα πρώτα χρόνια εφαρµογής της νέας ΚΑΠ, οι ισορροπίες ανάµεσα στα καθεστώτα των άµεσων ενισχύσεων να αλλάξουν. Για παράδειγµα µπορεί να προβλεφθεί µία αύξηση της βασικής ενίσχυσης µε ενδεχόµενη µείωση των κονδυλίων προς τα οικολογικά προγράµµατα (νέο πρασίνισµα).

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

26-03-2022 22:21Ενας

Ρε λαμογια γιατί δεν δίνεται επιδοτήση στην παραγωγή στα ζωα αλλά δίνεται στα βοσκοτοπια για να παίρνει ο καθένας που δεν έχει σχέση με κτηνοτρόφια

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά