BACK TO
TOP
Κοινοβουλευτικά

Νέο «θύμα» της κυβέρνησης τα Σχέδια Βελτίωσης λέει η ΝΔ

Την στρεβλή και αντιαναπτυξιακή διαχείριση ενός κατ´εξοχήν δυναμικού προγράμματος των ζητουμένων αγροτικών επενδύσεων, αυτού των Σχεδίων Βελτίωσης ( Μέτρο 4.1), στηλιτεύει με Ερώτησή της στη Βουλή, η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

trakter_252863

7
0

Αιτία η υπερσυσσώρευση αιτήσεων, που προέκυψε με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λόγω των πρωτοφανών εφτά (7)  συνεχιζόμενων παρατάσεων, σε μια προκήρυξη που έγινε με καθυστέρηση και διήρκεσε σχεδόν έναν χρόνο!

Απευθυνόμενη στο νέο Υπουργό κ. Σταύρο Αραχωβίτη, η Σερραία βουλευτής κάνει λόγο για «αναπτυξιακό βραχυκύκλωμα», αποτύπωμα μιας Κυβέρνησης , που λειτουργεί εις βάρος των αγροτών αφού, αφενός οι επενδύσεις τους καθυστερούν χωρίς λόγο αφετέρου οι ίδιοι αποτελούν θύματα μιας κοστοβόρας διαδικασίας υποβολής μη επιλέξιμων τελικά φακέλων, όταν σύμφωνα με τους υπολογισμούς οι 2 στις 3 αιτήσεις, που έχουν υποβληθεί, είναι χωρίς αντίκρισμα και μένουν εκτός χρηματοδότησης.

Η κ. Αραμπατζή, τονίζει ότι τα 316 εκ της πρόσκλησης είναι αδύνατον να καλύψουν 16.000 αιτήσεις για τις οποίες απαιτούνται πάνω από 900 εκ. Ευρώ, θυμίζοντας ότι η Κυβέρνηση δεν «βάζει μυαλό» και συνεχίζει τον ίδιο "εμπαιγμό" εις βάρος των αγροτών, όπως με το Μέτρο 11 για τις «Βιολογικές Καλλιέργειες». Το φιάσκο των τριών (3) παρατάσεων, που τριπλασίασαν τον αιτούμενο προϋπολογισμό, καλλιέργησαν προσδοκίες, υπέβαλαν τους ενδιαφερόμενους σε διαδικασία υποβολής χωρίς αντίκρυσμα για να καταλήξουν τελικά  στον αποκλεισμό όλων ανεξαιρέτως των κτηνοτρόφων και όλων των δικαιούχων φυτικής εκτός των περιοχών Natura.

Η Σερραία βουλευτής συμπληρώνει μάλιστα  ότι οι καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις των φακέλων από τις ήδη  επιβεβαρημένες ΔΑΟΚ θα οδηγήσουν σε περαιτέρω καθυστερήσεις στην υλοποίηση του τρέχοντος ΠΑΑ ενώ επισημαίνει, από τώρα και έναν ακόμη πολύ σοβαρό κίνδυνο! Αυτόν της αύξησης του αριθμού των συνεχιζόμενων έργων ή αλλιώς ανειλημμένων υποχρεώσεων στο επόμενο ΠΑΑ 2021 - 2027 εις βάρος του προϋπολογισμού της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

 «Ενός μελλοντικού ΠΑΑ ήδη απομειωμένου κατά 15%, με την εξισωτική αποζημίωση, ως γνωστόν, να μην περιλαμβάνεται στα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα και έτσι αναγκαστικά να καταλαμβάνει μερίδιο από τα αναπτυξιακά Μέτρα», όπως αναφέρει.

Ζητά ως εκ τούτου από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης απαντήσεις για το πρόβλημα του υπεραυξημένου αριθμού αιτήσεων, που οι χειρισμοί τους δημιούργησαν και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα  αναφορικά αφενός με την αξιολόγηση των αιτήσεων και την υλοποίηση του Μέτρου  ώστε να μην υπάρξουν ανειλημμένες υποχρεώσεις αφετέρου  με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, που μόνο η χώρα μας δεν αξιοποιεί!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία