BACK TO
TOP
Κοινοβουλευτικά

Οι κυβερνητικές αγωνίες για την ΕΒΖ και οι όψιμοι μέτοχοι των 8.000 ευρώ

Την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να μην χρεωθεί την βαριά πολιτική ευθύνη που σημαίνει η χρεοκοπία μιας επιχείρησης που ταυτίστηκε με την αγροτική ανάπτυξη της χώρας για μια ολόκληρη 50ετία, σηματοδοτούν οι σπασμωδικές κινήσεις των τελευταίων ημερών και η εσπευσμένη «ανάθεση» της περαιτέρω λειτουργίας της επιχείρησης σε αμφιβόλου φερεγγυότητας σχήματα, όπως είναι το Innovation Brain Cyprous Limited, το Hellenic Agri Group S.A. και το Hellenic Farmers Company IKE.

ebz_3

Γιάννης Πανάγος

13
0

Σημειωτέον ότι η τελευταία, δηλαδή η Hellenic Farmers που ακούστηκε πολύ και από επίσημα χείλη τα τελευταία 24ωρα, είναι ένα νέο επενδυτικό σχήμα με 6 μετόχους και μετοχικό κεφάλαιο 8.000 ευρώ το οποίο προτάσσει στους σκοπούς του την εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων. Πρόκειται στην ουσία για μια ολιγάριθμη παρέα τευτλοκαλλιεργητών και καθοδηγητών τους, οι οποίοι δεν φημίζονται για το επιχειρηματικό τους ταμπεραρμέντο, αντίθετα είναι μεταξύ αυτών που με πράξεις ή παραλείψεις και κυρίως ως αυτόκλητοι εκφραστές των παραγωγών, διευκόλυναν έως ένα βαθμό τη σημερινή κατάσταση.

Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά, εν προκειμένω δια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, έχει στο νου της μόνο ένα πράγμα. Να μην χρεωθεί και μάλιστα προεκλογικά, το οριστικό κλείσιμο της Βιομηχανίας Ζάχαρης. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση αγοράζει χρόνο. Γι’ αυτό και μόνο γι’ αυτό, δείχνει να συμμαχεί με κάθε καλοθελητή, γι’ αυτό προχώρησε πριν από λίγες μέρες εσπευσμένα στη μετάταξη των υπαλλήλων της ΕΒΖ, μεταφέροντας το λογαριασμό στους Έλληνες φορολογούμενους. Τώρα, έρχεται να αναθέσει τη λειτουργία της τελευταίας μονάδας παραγωγής ζάχαρης που έχει απομείνει, δηλαδή αυτή του Πλατέως, σε μια ερμαφρόδιτη παρέα ενδιαφερομένων, η οποία αποτελούσε εξ αρχής την τελευταία λύση… πριν απ΄ το βάψιμο για να θυμηθούμε και μια διαφήμιση παλιότερων εποχών.

Πολλά εξ αυτών επιβεβαιώνονται με την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, η οποία και λόγω καταγωγής (Σέρρες) δείχνει να έχει καλή πληροφόρηση για τους ενδιαφερόμενους να γίνουν σε ένα βράδυ επιχειρηματίες, πάνω στις στάχτες της ΕΒΖ.      

H ερώτηση της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά

Η κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, βουλευτής Ν. Σερρών με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και Υφυπουργός Άμυνας, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ερώτηση  προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Η κα Κόλλια-Τσαρουχά τονίζει ότι παρακολουθώντας με αγωνία τις εξελίξεις γύρω από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, οι οποίες πέρα από την Ελληνική Οικονομία αφορούν τους τευτλοπαραγωγούς της χώρας και τους εργαζόμενους στην ΕΒΖ ΑΕ, έχει σειρά ερωτήσεων:

  • για τα εταιρικά σχήματα που εμπλέκονται στις εξελίξεις,
  • για τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΒΖ ΑΕ που μεταβιβάζονται και
  • για τους λόγους για τους οποίους στις εξελίξεις εμπλέκονται εταιρείες με λεπτομέρειες που δημιουργούν ερωτηματικά.

Η Υφυπουργός κα Κόλλια-Τσαρουχά πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

  • Η «INNOVATION BRAIN CYPRUS LIMITED», που φέρεται ως ο νέος επενδυτής, εδρεύει στη διεύθυνση Βύρωνος 36, NICOSIA TOWER CENTRE Flat 203, 1096, Λευκωσία, Κύπρος. Όμως οι αγρότες - τευτλοπαραγωγοί υπογράφουν «συμφωνητικό παραλαβής σπόρων» με την κυπριακή εταιρία “ZAPANA ENTERPRISES LTD”, που εδρεύει στην ίδια ακριβώς διεύθυνση Βύρωνος 36, NICOSIA TOWER CENTRE, Flat 203, 1096, Λευκωσία, Κύπρος, και της οποίας η παρουσία και ο ρόλος δεν αναφέρονται.
  • Οι τευτλοπαραγωγοί θα παραδώσουν τα παραγόμενα ζαχαρότευτλα στην «Hellenic Agri Group S.A.», μονομετοχική εταιρεία, με μοναδικό μέτοχο την Ελβετική Εταιρεία EBAG Equity Brain ΑΕ, και μετοχικό κεφάλαιο 25.000 €.
  • H “Hellenic Farmers Company IKE" που συμμετέχει στο νέο επενδυτικό σχήμα, έχει 6 μετόχους, μετοχικό κεφάλαιο 8.000 €, και αντικείμενο εργασιών α) την «εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων» β) την αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων και γ) άλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών που δεν κατονομάζονται ακριβώς.

Η πρώην Υφυπουργός, ρωτά τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης:

  • Ποιο είναι το εταιρικό σχήμα, και με ποιο τρόπο αυτό, σοβαρά και υπεύθυνα, θα αναλάβει τη διαχείριση της παραγωγής ζάχαρης στη χώρα μας;
  • Πώς διασφαλίζονται οι τευτλοπαραγωγοί μας, όταν άλλη εταιρεία δίνει τους σπόρους (ZAPANA ENTERPRISES LTD), άλλος θα υπογράψει τα συμβόλαια (INNOVATION BRAIN CYPRUS LIMITED) και σε άλλη εταιρεία αυτοί θα παραδώσουν τα τεύτλα (Hellenic Agri Group S.A.);
  • Με ποια διαδικασία, ποιών περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ ΑΕ, και με ποιο τίμημα, θα γίνει η μεταβίβαση τους στο νέο επενδυτικό σχήμα;
  • Πότε θα δοθούν στους εργαζόμενους της ΕΒΖ τα δεδουλευμένα τους και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία των μετατάξεων τους;

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία