BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Kαταρχήν συμφωνία για το νέο 5ετές Farm Bill ύψους 1 τρις δολαρίων

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία φαίνεται να βρίσκουν κοινό έδαφος, αφού άφησαν στην άκρη αμφιλεγόμενα μέτρα που, μεταξύ άλλων, θα περιόριζαν την πρόσβαση στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας (food stamps).

farm-american-flag-920-64

Αλίκη Χουλιάρα

103
0

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, η Επιτροπή Γεωργίας, που απαρτίζεται από εκπροσώπους της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας ανακοίνωσε ότι τα μέλη της κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για το Νομοσχέδιο Γεωργίας του 2018. Πρόκειται για ένα νομοθετικό πακέτο ύψους σχεδόν ενός τρις δολαρίων, που χαράσσει την πολιτική και ορίζει τις προτεραιότητες για τα επόμενα πέντε χρόνια για μια σειρά διατροφικά και αγροτικά ζητήματα, από τις επιδοτήσεις για καλλιέργειες, μέχρι το Συμπληρωματικό Πρόγραμμα Διατροφικής Βοήθειας (Supplemental Nutrition Assistance Program,  SNAP), που ήταν παλιότερα γνωστό ως «κουπόνια σίτισης».


«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να κάνουμε γνωστό ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία επί της αρχής για το Νομοσχέδιο Γεωργίας του 2018 (Farm Bill). Δουλεύουμε στην κατεύθυνση της οριστικοποίησης της νομικής και της περιγραφικής γλώσσας και των ευρημάτων του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, ωστόσο έχουμε ακόμη δουλειά να φέρουμε εις πέρας. Δεσμευόμαστε να παρουσιάσουμε ένα καινούριο νομοσχέδιο για τη γεωργία στην Αμερική το συντομότερο δυνατό», σημείωσαν με δήλωσή τους την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου οι νομοθέτες.

Η προσωρινή συμφωνία κατέστη δυνατή αφότου οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων συμφώνησαν να εγκαταλείψουν νέες, αυστηρότερες διατάξεις σχετικά με τα «κουπόνια σίτισης», που ήταν θέμα για το οποίο ανέκυψαν σημαντικές διαφωνίες στη Βουλή.

Το Bloomberg μετέδωσε ότι οι σχετικές προβλέψεις δεν θα συμπεριλαμβάνονται στην τελική μορφή του νομοσχεδίου. Κάτι τέτοιο - παρατηρεί ο Sam Bloch στο newfoodeconomy.org – θα συνέβαλε στο να συγκεραστούν οι προτάσεις για το Νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, χωρίς να επιβάλλονται επιπλέον περιορισμοί στα εν λόγω επιδόματα.

«Κινούμαστε πιο κοντά στην πρόταση της Γερουσίας απ’ ό,τι σε αυτή της Βουλής», μετέφερε ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόσωπος Mike Conaway στο Bloomberg. «Όλα όσα περιλαμβάνονταν στην πρόταση της Βουλής ήταν σημαντικά, αλλά προχωρήσαμε στους συμβιβασμούς που ήταν απαραίτητοι για να καταλήξουμε στη συγκεκριμένη συμφωνία.» 

Καθώς οι λεπτομέρειες γίνονται σιγά-σιγά γνωστές, το Bloomberg μεταδίδει ότι μεγάλα προγράμματα προστασίας της αγροτικής παραγωγής με σεβασμό στο περιβάλλον (conservation programs), όπως και η πρόταση του Ρεπουμπλικανού Mitch McConnell στη Γερουσία να νομιμοποιηθεί η βιομηχανική κάνναβη (industrial hemp) συμπεριλαμβάνονται στην καταρχήν συμφωνία. Ως απόρροια της τελευταίας πρότασης, η κάνναβη που τροφοδοτεί την αναπτυσσόμενη αγορά κανναβιδιόλης (CBD) θα απομακρυνόταν από την ομοσπονδιακή λίστα με τις ελεγχόμενες ουσίες. Επιπλέον, με την υιοθέτηση αυτής της πρότασης οι καλλιεργητές κάνναβης, ειδικά όσοι ασχολούνται με το εμπόριο σπόρων, θα είχαν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για ασφάλιση της καλλιέργειάς τους προκειμένου να καλύψουν τυχόν ζημιές.

Ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε τους διαπραγματευτές ήταν η πίεση από τους υπουργούς Γεωργίας Sonny Perdue και Εσωτερικών Ryan Zinke για χαλαρότερο θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την υλοτομία (logging). Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται να μπορούν πιο εύκολα οι υλοτόμοι να συλλέγουν ξυλεία από δασικές εκτάσεις μετά από φωτιά. Το νομοσχέδιο δεν θα συμπεριλαμβάνει την πρόταση του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή της Iowa, Chuck Grassley να παρεμποδίζονται οι πλούσιοι ιδιοκτήτες γης από το να παίρνουν επιδοτήσεις. «Θα δούμε τραπεζίτες της Wall Street να λαμβάνουν επιδοτήσεις χωρίς να ασχολούνται με τη γεωργία», επεσήμανε ο ίδιος.

Το Πρόγραμμα Εποπτείας της Προστασίας της αγροτικής παραγωγής με σεβασμό στο περιβάλλον (Conservation Stewardship Program, CSP) επιδοτεί τους αγρότες με βοσκότοπους και όσους καλλιεργούν κάνοντας μειωμένη χρήση φυτοφαρμάκων ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του αέρα, του εδάφους και του νερού. Η εκδοχή του νομοσχεδίου της Βουλής των Αντιπροσώπων προτείνει περιορισμό του προγράμματος, απογοητεύοντας κάποιους αγρότες.

Με την κάλυψη από το προηγούμενο νομοσχέδιο να έχει λήξει, η τελική εκδοχή του νέου Νομοσχεδίου για τη Γεωργία αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Μικρές αλλαγές ενδέχεται να εισαχθούν στο νομοσχέδιο μόλις το Γραφείο Προϋπολογισμού εκτιμήσει την επιβάρυνση που αυτό θα συνεπάγεται για τον προϋπολογισμό.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία