BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Αποχωρήσεις και καυγάδες στη συνάντηση με τους Περιφερειάρχες

Από ένταση και μια αποχώρηση (αυτή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη) χαρακτηρίστηκε η χθεσινοβραδινή (Δευτέρα 3/12) συνάντηση των Περιφερειαρχών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

periferiarxes_araxovitis

Χρήστος Διαμαντόπουλος

9
0

Αν και το πρώτο μισάωρο ο Υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης απουσίαζε από το προγραμματισμένο για τις 19:00 ραντεβού (λόγω υποχρεώσεων του στη Βουλή) και τους Περιφερειάρχες υποδέχθηκε η υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιορίδου με τον γενικό γραμματέα Νίκο Αντώνογλου, τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν τα μέλη της ΕΝΠΕ πληροφορήθηκαν πως οι Περιφέρειες θα πρέπει να διαχειριστούν το θέμα τις διαχείρισης των νεκρών αγροτικών ζώων αφού ήδη η χώρα μας έχει δεχθεί συστάσεις από την Κομισιόν.

«Θέλουν να φορτώσουν στις Περιφέρειες ένα ακόμα πρόβλημα. Έχουμε τους ΤΟΕΒ, τους βοσκοτόπους. Πώς θα τα διαχειριστούμε όλα; Και σήμερα ξαφνικά χωρίς να το γνωρίζουμε μάθαμε ότι πρέπει να αναλάβουμε και την διαχείριση των νεκρών ζώων. Όπως μάλιστα μας έγινε γνωστό αν η χώρα μας δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ κινδυνεύουμε από πρόστιμα που θα φθάνουν τα 50.000 ευρώ την ημέρα», ανέφεραν στο Agronews εκπρόσωποι των Περιφερειών που συμμετείχαν στην σύσκεψη που διήρκησε πάνω από 2 ώρες.

Το πρόγραμμα διαχείρισης των νεκρών ζώων «μου τέθηκε κατά το πρόσφατο ταξίδι μου στις Βρυξέλλες από τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Βιτένις Αντρουκάιτις, για το πώς διαχειρίζεται η χώρα μας τα νεκρά ζώα» ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Και συμπλήρωσε πως «με μεγάλη χαρά συμφωνήσαμε με τους Περιφερειάρχες να προχωρήσουμε το επόμενο στη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την επίλυσή του. Πολύ σύντομα θα έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα μπορούμε να το παρουσιάσουμε στις Βρυξέλες έτσι ώστε ούτε η χώρα ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν πρόβλημα».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), Κώστας Αγοραστός ανέφερε: «πρέπει να συμμορφωθεί η χώρα με ό,τι ισχύει στις υπόλοιπα κράτη μέλη για να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον και πρόστιμα».

Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Όσον αφορά το θέμα των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που αποτέλεσε το δεύτερο θέμα της συνάντησης, οι συμμετέχοντες δεν έδωσαν πολλές πληροφορίες στους δημοσιογράφους παρά τις ερωτήσεις, σχετικά με το πώς θα προχωρήσει το θέμα. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης ανέφερε: «συμφωνήθηκε ένας οδικός χάρτης για επιτάχυνση των διαδικασιών για τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκοτόπων έτσι ώστε να προχωρήσουμε στις πρώτες συμβάσεις και προκηρύξεις διαχειριστικών σχεδίων για τη χώρα».

Για το θέμα των βοσκοτόπων ο κ. Αγοραστός σημείωσε στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης στη Βάθη: «βάλαμε και εδώ έναν οδικό χάρτη, τη διαδικασία της διακήρυξης, τη διαδικασία του τελικού αποτελέσματος και τη διαδικασία της χρηματοδότησης ούτως ώστε να υπογράψουμε μια προγραμματική σύμβαση σε 2 εβδομάδες με το Υπουργείο για να μπορέσουμε να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα και να αρχίσει η διαδικασία για είμαστε έτοιμοι και να πάμε σε μια κανονικότητα».

Δακοκτονία και δασικοί χάρτες

Εκτός των παραπάνω, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συζήτησαν ακόμα για τις αλλαγές στο πρόγραμμα της δακοκτονίας καθώς και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε αρκετές Περιφέρειες από τη χάραξη των νέων δασικών χαρτών σε σχέση με τις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων.

Μιλώντας για τις ενισχύσεις των αγροτών ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε «όπου υπήρχαν εκκρεμότητες τις είδαμε με την προκαταβολή, με την πρώτη πληρωμή» και συμπλήρωσε «αυτά τα αντιμετωπίζουμε τώρα και σε αγαστή συνεργασία με τις Περιφέρειες και το συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος θα έχουμε τις βέλτιστες λύσεις έτσι ώστε να έχουμε πληρωμή όλων των παραγωγών. Οι παραγωγοί, οι υπηρεσίες των Περιφερειών και των Υπουργείων συνεργάζονται για να έχουμε πληρωμές όσο το δυνατόν συντομότερο για όλους».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Κώστας Αγοραστός ζήτησε να βρεθεί μια λύση για το θέμα των επιδοτήσεων στους αγρότες, έτσι ώστε να μη μείνει κανείς απλήρωτος «καθώς σε κάποιες Περιφέρειες υπάρχει μεγάλος όγκος διαχείρισης των δασικών χαρτών και της επιβεβαίωσης των αγροτεμαχίων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ενώ ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η διαδικασία της έγκαιρης δακοκτονίας.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Νίκος Αντώνογλου, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης.



Η ανακοίνωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη συνάντηση αναφέρει τα εξής:

«Συνάντηση ηγεσίας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με Ένωση Περιφερειών

Με Περιφερειάρχες και εκπροσώπους της  Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας συναντήθηκαν  χθες (3 Δεκεμβρίου) στο ΥΠΑΑΤ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης και η Υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Θέματα της συνάντησης ήταν η διαχείριση των νεκρών ζώων, οι βοσκότοποι, η ελαιοπαραγωγή και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε αρκετές Περιφέρειες από τους νέους δασικούς χάρτες.

Για μια χρήσιμη συζήτηση έκανε λόγο ο κ. Αραχωβίτης τονίζοντας ότι το πρόγραμμα διαχείρισης των νεκρών ζώων «μου τέθηκε κατά το πρόσφατο ταξίδι μου στις Βρυξέλλες από τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Βιτένις Αντριουκάιτις, για το πώς διαχειρίζεται η χώρα μας τα νεκρά ζώα» και συμπλήρωσε πως «με μεγάλη χαρά συμφωνήσαμε με τους Περιφερειάρχες να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα. Πολύ σύντομα θα έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα μπορούμε να το παρουσιάσουμε στις Βρυξέλλες, έτσι ώστε ούτε η χώρα ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν πρόβλημα».

Υπενθυμίζουμε πως το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με τις Περιφέρειες προχωρά στον σχεδιασμό προγράμματος διαχείρισης νεκρών ζώων σε περιφερειακό επίπεδο για την αρτιότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αττικής, Πελοποννήσου, οι οποίες έχουν συντάξει για έγκριση τεχνικό δελτίο με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού, συμφωνήθηκε ένας οδικός χάρτης για επιτάχυνση των διαδικασιών για τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκοτόπων «έτσι ώστε να προχωρήσουμε στις πρώτες προγραμματικές συμβάσεις και προκηρύξεις διαχειριστικών σχεδίων για τη χώρα», όπως υπογράμμισε.

Ο  Υπουργός παρουσίασε στους Περιφερειάρχες και το σχέδιο του Υπουργείου για την καταπολέμηση της δακοκτονίας προκειμένου από τη νέα χρονιά το πρόγραμμα να ξεκινήσει έγκαιρα και αποτελεσματικότερα. «Για τις επιπτώσεις των ασυνήθιστων καιρικών φαινομένων, έχουμε καταθέσει από τον Σεπτέμβριο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αποζημιώσεις μέσω του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων.»

Μιλώντας για τις επιδοτήσεις, ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε ότι «όπου υπήρχαν εκκρεμότητες τις είδαμε με την προκαταβολή, με την πρώτη πληρωμή» και συμπλήρωσε «αυτά τα αντιμετωπίζουμε τώρα και, σε αγαστή συνεργασία του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις Περιφέρειες και το συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα έχουμε τις βέλτιστες λύσεις, έτσι ώστε να έχουμε πληρωμή όλων των παραγωγών. Οι παραγωγοί, οι υπηρεσίες των Περιφερειών και των Υπουργείων συνεργάζονται, για να έχουμε πληρωμές όσο το δυνατόν συντομότερο για όλους».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Κώστας Αγοραστός έκανε λόγο για μια χρήσιμη συνάντηση. «Πρέπει να συμμορφωθεί η χώρα για να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον και πρόστιμα» ανέφερε μιλώντας για το θέμα της διαχείρισης των νεκρών ζώων, ενώ για το θέμα των βοσκοτόπων ο κ. Αγοραστός σημείωσε «βάλαμε και εδώ έναν οδικό χάρτη, τη διαδικασία της διακήρυξης, τη διαδικασία του τελικού αποτελέσματος και τη διαδικασία της χρηματοδότησης, ούτως ώστε να υπογράψουμε μια προγραμματική σύμβαση σε 2 εβδομάδες με το Υπουργείο για να μπορέσουμε να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα και να αρχίσει η διαδικασία για να είμαστε έτοιμοι και να πάμε σε μια κανονικότητα».

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ζήτησε να βρεθεί μια λύση για το θέμα των επιδοτήσεων στους αγρότες, έτσι ώστε να μη μείνει κανείς απλήρωτος, «καθώς σε κάποιες Περιφέρειες υπάρχει μεγάλος όγκος διαχείρισης των δασικών χαρτών και της επιβεβαίωσης των αγροτεμαχίων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Νίκος Αντώνογλου, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης.»

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία