BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Υπό τους ήχους του Green Acres υπέγραψε το Farm Bill ο Τραμπ

Λίγο πριν επικυρώσει το νέο νομοσχέδιο για τη γεωργία, ο Ντόναλντ Τραμπ τουίταρε ένα βίντεο από τα βραβεία Emmy το 2005 όπου είχε εμφανιστεί ντυμένος αγρότης, στην εκτέλεση του Green Acres με τη σταρ του Θάρρος και Χάρη ('Will and Grace') Megan Mullally. “Τα πράσινα εκτάρια είναι το μέρος που πρέπει να είσαι. Η αγροτική ζωή είναι η ζωή μου” τραγουδούσε τότε ο Αμερικανός Πρόεδρος κρατώντας τσουγκράνα και φορώντας φόρμα και ψάθινο καπέλο. Αυτός ο σκοπός έπαιζε και πριν την είσοδό του σε αίθουσα του Λευκού Οίκου (South Court Auditorium) όπου υπέγραψε το Νομοσχέδιο Γεωργίας 2018 και στην οποία τον περίμεναν για περίπου μία ώρα ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Mitch McConnell, R-Ky και άλλοι καλεσμένοι.

agreenacrestrumpemmys

Αλίκη Χουλιάρα

9
0

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έβαλε την υπογραφή του στο Νομοσχέδιο Γεωργίας την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018 αφού το Υπουργείο Γεωργίας είχε ανακοινώσει τον σχεδιασμό του να αυστηροποιήσει τις απαιτούμενες εργάσιμες ώρες για όσους ενισχύονται οικονομικά μέσω του Προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας (SNAP) με τα παλιότερα γνωστά ως “κουπόνια σίτισης” (food stamps).

H επίτευξη συμφωνίας για το Νομοσχέδιο Γεωργίας των 867 δις δολαρίων που έχει στόχο να βοηθήσει τους αγρότες και τα φτωχότερα στρώματα, σημειώνουν οι nytimes.com, είχε συναντήσει διάφορα εμπόδια κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ανάμεσα στα οποία η πίεση των συντηρητικών για αναδιαμόρφωση του τρόπου αξιολόγησης των δικαιούχων του προγράμματος διατροφικής ενίσχυσης.

Στο τέλος, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί αποφάσισαν να μην υιοθετήσουν δύο εισηγήσεις των πρώτων που τύγχαναν και της στήριξης του Αμερικανού Προέδρου: μία που επέβαλε περισσότερες εργασιακές απαιτήσεις σε ενήλικες δικαιούχους του Προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας (SNAP) και μια άλλη που θα έκλεινε ένα νομοθετικό κενό που άφηνε τις πολιτείες να παρακάμπτουν τις προϋποθέσεις σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας.


στιγμιότυπο από την υπογραφή του Νομοσχεδίου Γεωργίας / Tom Brenner, nytimes.com

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε στηρίξει έντονα τις αυστηρότερες εργασιακές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της βοήθειας. Ο υπουργός Γεωργίας Sonny Perdue είπε ότι μια εκκρεμούσα σχετική νομοθετική ρύθμιση ήταν η συμβιβαστική λύση για να συναινέσει να δώσει ο Αμερικανός Πρόεδρος τη στήριξή του στο νομοσχέδιο.

Κινούμενο προς την κατεύθυνση του περιορισμού της δυνατότητας των πολιτειών να απενεργοποιούν τις προϋποθέσεις (waivers) για ανθρώπους που δεν τα βγάζουν πέρα, το υπουργείο βρήκε άλλη οδό να επιβάλει τελικά τις περικοπές – σχολιάζουν οι nytimes.com – αγνοώντας το Κογκρέσο και συγκεντρώνοντας αμέσως επικρίσεις ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι σίγουρο ότι θα βλάψει τους Αμερικανούς που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.



Η κυβέρνηση, που μαζί με τους συντηρητικούς είχε προσπαθήσει να τις περάσει και στο Νομοσχέδιο Γεωργίας, υποστηρίζει ότι “το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας δεν πρέπει να γίνει τρόπος ζωής αλλά όσοι μπορούν θα πρέπει να δουλεύουν σε μια υγιή οικονομία”.

“Η μακράς διάρκειας στήριξη από το κράτος δεν ήταν ποτέ μέρος του αμερικανικού ονείρου. Η παρακίνηση των ανθρώπων να δουλέψουν είναι πολιτική κοινής λογικής, ειδικά σε μια στιγμή που η ανεργία εμφανίζεται στο χαμηλότερο ποσοστό 30 χρόνων (at a generational low)” δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Sonny Perdue.

“Μετά από πολύ σκληρά πισωγυρίσματα στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφήσαμε το πρόγραμμα εκεί που βρισκόταν. Τώρα έχουμε τον υπουργό Γεωργίας να προχωρά σε αυτό που στην πραγματικότητα συμφωνήσαμε διακομματικά να μην κάνουμε. Πρέπει να ξέρει ποια είναι η βούληση του Κογκρέσου και να την ακολουθήσει”, είπε ο αντιπρόσωπος των Δημοκρατικών από την Αριζόνα, μέλος της επιτροπής των δύο σωμάτων του Κογκρέσου που διαπραγματεύτηκαν το νομοσχέδιο, Raul M. Grijalva.

H επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή της Γερουσίας για τη Γεωργία Debbie Stabenow κατηγόρησε τον Perdue ότι αγνοεί κατάφωρα το διακομματικό Νομοσχέδιο Γεωργίας και παραβλέπει “περισσότερα από 20 χρόνια ιστορίας που δίνουν στις πολιτείες την ευελιξία να ζητούν ελαστικοποίηση των προϋποθέσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα (waivers) ανάλογα με τα χαρακτηριστικά στην αγορά εργασίας”.

Φιλελεύθεροι φορείς όπως ο Πρόεδρος του Κέντρου για τις Προτεραιότητες της Πολιτικής και του Προϋπολογισμού, ένα think-tank στην Ουάσινγκτον, Robert Greenstein σχολίασε ότι η απόφαση της αμερικανικής διοίκησης απειλεί να αφαιρέσει τη βασική επισιτιστική ενίσχυση από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους ηλικίας 18 με 49 ετών. “Η κυβέρνηση μπορεί να περιγράφει την πρωτοβουλία της σαν μια λογική απαίτηση εργασίας αλλά, όπως έχει επισημανθεί, οι περισσότερες πολιτείες δεν παρέχουν κάποια δουλειά σε αυτούς τους ανθρώπους, ή ευκαιρίες επιμόρφωσης ή θέση σε πρόγραμμα εργασίας, με αποτέλεσμα άνθρωποι που 'παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες' και ψάχνουν επίμονα για δουλειά να κόβονται έτσι κι αλλιώς”.


O Ντόναλντ Τραμπ με τον Αμερικανό υπουργό Γεωργίας, φωτο: AP, politico.com

Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής της Αντιπροσώπων χαιρέτησαν την απόφαση του υπουργού Γεωργίας με το επιχείρημα ότι η τελική μορφή του νομοσχεδίου άφηνε την πόρτα ανοιχτή στον Perdue να παρέμβει. O επικεφαλής τους στη Βουλή των Aντιπροσώπων Patrick T. McHenry από τη Βόρεια Καρολίνα αρνήθηκε ότι η συγκεκριμένη κίνηση ισοδυναμούσε με μονομερή παράκαμψη του Κογκρέσου από πλευράς του κόμματός του. “Θεωρώ ότι μια επανεπισκόπηση της διαδικασίας και των δεδομένων είναι θετικό και καλό να γίνεται. Ήταν μεροληπτική κίνηση όταν η κυβέρνηση Ομπάμα επέκτεινε τη χαλάρωση των προϋποθέσεων (waivers);”

Εξαιτίας των βελτιωμένων οικονομικών δεδομένων, τρία εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι κατέφυγαν στο Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας μεταξύ Νοεμβρίου 2016 και Μαρτίου 2018, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας. Σε συγκεντρώσεις ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει χρησιμοποιήσει υπερβολικούς όρους για να περιγράψει τη μείωση, που ξεκίνησε προτού αναλάβει καθήκοντα, παρατηρούν οι nytimes.com. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνησή του έχει στοχοποιήσει τα πλεονεκτήματα του προγράμματος: τον Φεβρουάριο σε μια προσπάθεια να περικόψει 21 δις δολάρια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό σε βάθος δεκαετίας πρότεινε ένα σύστημα που θα υποχρέωνε πολλούς δικαιούχους να αντικαταστήσουν το μισό επίδομά τους με ένα 'Κουτί Καρπών' (Harvest Box) που θα περιλάμβανε τρόφιμα σε κονσέρβα, γάλα μακράς διάρκειας και ζυμαρικά. Η πρόταση συνάντησε αμέσως αντιδράσεις.

Τον Σεπτέμβριο μεμονωμένοι δικαιούχοι του προγράμματος έλαβαν κατά μέσο όρο 123 δολάρια τον μήνα, ενώ σε οικογένειες δόθηκαν 245 δολάρια, όπως καταδεικνύουν στοιχεία που δημοσίευσε η κυβέρνηση. Με τους νέους κανόνες, το Υπουργείο Γεωργίας εστιάζει σε όσους ενήλικες είναι σε θέση να δουλέψουν χωρίς να έχουν προστατευομένα μέλη, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να καταφύγουν στο πρόγραμμα για τρεις μήνες σε διάστημα τριών χρόνων εκτός κι αν δουλεύουν τουλάχιστον 80 ώρες τον μήνα. Η καινούρια νομοθεσία επιδιώκει τη μεταρρύθμιση επί το αυστηρότερο της διαδικασίας από την οποία περνούν οι δικαιούχοι προκειμένου να πετύχουν επέκταση αυτού του χρονικού ορίου εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών.

Σημειώνεται ότι η υπογραφή του Νομοσχεδίου Γεωργίας ήρθε καθώς η Ουάσινγκτον ταλανιζόταν από (το ενδεχόμενο για) παράλυση των αμερικανικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών λόγω της διαφωνίας των πολιτικών δυνάμεων πάνω στο θέμα της χρηματοδότησης του συνοριακού τείχους με το Μεξικό και παράλληλα με την έξοδο του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Jim Mattis από την κυβέρνηση σε συνέχεια της απόφασης για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. “Θέλουν οι ΗΠΑ να είναι ο Αστυνόμος της Μέσης Ανατολής, παίρνοντας ΤΙΠΟΤΑ πίσω αλλά μόνο ξοδεύοντας πολύτιμες ζωές και τρισεκατομμύρια δολάρια προστατεύοντας άλλους που, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, δεν εκτιμούν αυτό που κάνουμε; Θέλουμε να είμαστε εκεί για πάντα;” έγραψε σε σχετικό tweet o 45ος Αμερικανός Πρόεδρος.

Μπορείτε να δείτε τα προηγούμενα σχετικά άρθρα του agronews.gr για το νέο Farm Bill εδώ και εδώ


Πηγή: nytimes.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία