BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Διαφάνεια και επιστημονική ενημέρωση στα τρόφιμα φέρνει η ΕΕ

Σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με μια νέα μεταρρύθμιση που θα αφορά την διαφάνεια και την βιωσιμότητα της αλυσίδας τροφίμων ήρθε το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019, η οποία τώρα μένει να κυρωθεί και επίσημα τόσο από τα όργανα του Συμβουλίου όσο και από τους ευρωβουλευτές.

EFSA_NEW

Πέτρος Γκόγκος

10
0

Ειδικότερα, οι νέοι κανονισμοί, που ανταποκρίνονται και σε αιτήματα επιστημονικών μελετών για μεγαλύτερη διαφάνεια στις άδειες διάθεσης στην αγορά τροφίμων, θα παρέχουν μεγαλύτερη νομική κάλυψη στην βιομηχανία τροφίμων και θα ενισχύσουν την βιωσιμότητα στο επίπεδο της διαχείρισης και των επιστημονικών επιδόσεων της EFSA, της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Πιο αναλυτικά η προσωρινή συμφωνία ορίζει ότι η υποστήριξη των δεδομένων και των πληροφοριών που συνδέονται με την αίτηση έγκρισης θα δημοσιοποιείται από την EFSA μετά την αξιολόγηση της εγκυρότητας της αίτησης, εκτός εάν ο αιτών αποδείξει ότι αυτό θα μπορούσε να βλάψει σημαντικά τα συμφέροντά του και ζητεί εμπιστευτική μεταχείριση από την EFSA. Ακόμα, ο αιτών θα μπορεί να υποβάλει επιβεβαιωτικό αίτημα αν δεν συμφωνεί με την εκτίμηση της εμπιστευτικότητας της EFSA. Στην περίπτωση αυτή, οι πληροφορίες δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν μέχρις ότου επιλυθεί το ζήτημα.

Επιπλέον η Κομισιόν θα είναι σε θέση να ζητήσει από την EFSA να αναθέσει τις δικές της μελέτες επαλήθευσης σε εξαιρετικές και αμφιλεγόμενες περιπτώσεις μεγάλης σημασίας για την κοινωνία. Τα κράτη μέλη θα έχουν πιο ενεργό ρόλο στο να βοηθούν την EFSA να προσελκύσει περισσότερους και τους καλύτερους επιστήμονες ώστε να συμμετάσχουν σε επιστημονικά συνέδρια. Τέλος η επικοινωνία μεταξύ όλων των παραγόντων – την Κομισιόν, τα κράτη μέλη, την EFSA και τους ενδιαφερόμενους φορείς του δημόσιου τομέα, θα βελτιωθεί, ώστε να εξασφαλιστεί πιο συνεκτική, διαφανέστερη και επαναλαμβανόμενη ροή πληροφοριών σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης κινδύνου.

Σημειώνεται πως εάν η συμφωνία αυτή επιβεβαιωθεί από τους πρεσβευτές της ΕΕ στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων (ΕΜΑ), ο κανονισμός θα υποβληθεί για έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα επιστραφεί στο Συμβούλιο για τελική έγκριση. Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ την εικοστή ημέρα μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα ισχύουν κατά το μεγαλύτερο μέρος 18 μήνες μετά την ημερομηνία αυτή.

«Σύντομα οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε επιστημονικές πληροφορίες πάνω στο θεμελιώδες ζήτημα της ασφάλειας των τροφίμων και της ανθρώπινης υγείας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου, με τον πρόεδρό του και υπουργό γεωργίας και ανάπτυξης της υπαίθρου της Ρουμανίας, Πέτρε Ντέα, να δηλώνει από την πλευρά του: «Στους πολίτες της ΕΕ αξίζει μια νομοθεσία σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, αξιόπιστη και διαφανής. Χρειάζονται ολοκληρωμένη πληροφόρηση και σαφήνεια σε θέματα που σχετίζονται με πιθανούς κινδύνους από τα τρόφιμα. Με αυτήν την συμφωνία δίνουμε τα εργαλεία για να ενισχυθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους καταναλωτές και τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες αγροδιατροφής αλλά και των οργανισμών».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία