Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Μπούτας: Φάρος και οδηγός της δράσης των αγροτών το Κιλελέρ

Με νέους αγώνες ενωτικούς, ενάντια στην δημιουργία σύγχρονων τσιφλικιών, απαντούν από το μνημείο του Αγρότη δεκάδες αγροτικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα που τίμησαν το μεσημέρι της Κυριακής 11 Μαρτίου την 108η επέτειο εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων...

Μπούτας: Φάρος και οδηγός της δράσης των αγροτών το Κιλελέρ

0
0

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων για αγροτικό συλλαλητήριο στο χώρο της θυσίας, διαδήλωσαν ενάντια στη νέα «κολιγοποίηση» με συνθήματα όπως: Όχι στη φοροληστεία αγροτών και κτηνοτρόφων, ανατρέπουμε τις πολιτικές κυβέρνησης-Ε.Ε. που μας ξεκληρίζουν, παλεύουμε ενάντια στην ΚΑΠ της Ε.Ε., όχι στις κατασχέσεις χωραφιών, σπιτιών και τραπεζικών καταθέσεων, άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ κ.α. 

Την αρπαγή της γης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια και τους ομίλους, κατήγγειλαν στις ομιλίες τους ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Αστέρης Τσικριτζής και ο εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Κώστας Τζέλλας, ο οποίος τόνισε πως η ΚΑΠ της ΕΕ λειτουργεί ως βασικό εργαλείο για την συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, οδηγώντας σε ξεκλήρισμα χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Παράλληλα  ο κ. Τζέλλας έστειλε μήνυμα ενότητας στους αγροτοκτηνοτρόφους κάτω από την ομπρέλα του κάθε αγροτικού συλλόγου ή της κάθε ομάδας παραγωγών σε κάθε χωριό, όργανα με κοινή συνένωση και βάση τα προβλήματα και τα αιτήματα των μελών τους, αγροτών με διαφορετικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις, που όμως τους ενώνει το κοινό καλό, η αγωνία τους για το παρόν και το μέλλον.


Εκ μέρους του Δ.Σ του ΕΚΝΛ και της Ε.Γ του ΠΑΜΕ, απεύθυνε αγωνιστικό χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΕΚΛ  Τάσος Τσιαπλές, αποτίοντας παράλληλα φόρο τιμής στους νεκρούς της εξέγερσης των κολίγων αγροτών της Θεσσαλίας, δηλώνοντας πως:

«Δεν ξεχνάμε τους ήρωες που όρθωσαν το ανάστημά τους πριν από 108 χρόνια, ενάντια στο αστικό κράτος και στους τσιφλικάδες οι οποίοι λυμαίνονταν τον κόπο τους. Δεσμευόμαστε να δυναμώσουμε την κοινή δράση και τη συμμαχία που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον μας το μεγάλο κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του και η Ε.Ε, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη και την μακροημέρευση του εκμεταλλευτικού συστήματος. Και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν κατάργησε τα μνημόνια και τους εκατοντάδες αντιλαϊκούς νόμους Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, όπως έτρεφαν αυταπάτες πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν, αλλά υλοποιεί καθημερινά την πιο βρώμικη δουλειά για λογαριασμό των καπιταλιστών, που δυσκολεύονταν να κάνουν η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ, ψηφίζοντας και νέο μνημόνιο από κοινού μ’ αυτά τα κόμματα, δεκάδες αντιλαϊκούς νόμους, προκειμένου να αυξηθεί η εκμετάλλευση εργαζομένων, μικρομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, για να βγει από την κρίση του το μεγάλο κεφάλαιο, να περάσει στην ανάπτυξή του, για να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη και την περιουσία του.

Αυτοί είναι οι λόγοι που μειώνεται το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, που αυξάνεται το κόστος παραγωγής, που μένουν απούλητα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα ή αγοράζονται από τους εμποροβιομήχανους σε εξευτελιστικές τιμές, για να φθάσουν πανάκριβα ως εμπορεύματα στους εργαζόμενους και επιταχύνεται το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων γεωργών και κτηνοτρόφων, με βάση και την καταστροφική ΚΑΠ της Ε.Ε.

Αυτές είναι οι αιτίες που τσακίζονται οι μισθοί και οι συντάξεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που επιβάλλεται η βαριά φορολογία και η εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών αναγκών, όπως της υγείας, της παιδείας, που αρπάζουν με τους ηλεκτρονικούς τώρα πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις τα σπίτια λαϊκών οικογενειών, τον μικρό αγροτικό κλήρο και μικρομάγαζα, που μας σέρνουν στα δικαστήρια όσους αγωνιζόμαστε, που παραμένει στα ύψη η ανεργία, που ιδιωτικοποιείται η δημόσια περιουσία.

Αυτή η ασταμάτητη δίψα των καπιταλιστών για το κέρδος, μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των λαών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, είναι η αιτία και για τις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις, επεμβάσεις και σχεδιασμούς, μεταξύ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, Ρωσίας, Κίνας, Τουρκίας, Ισραήλ και άλλων καπιταλιστικών χωρών, που πληρώνουν οι λαοί με οικονομικό κόστος αλλά και ανθρωποθυσίες, στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στην Συρία, στην Παλαιστίνη, στην Μ. Ανατολή, στην Ουκρανία και αλλού, στους οποίους μας εμπλέκει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για όφελος της ελληνικής αστικής τάξης, συμμετέχοντας σε 13 ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο μέσω του ΝΑΤΟ, δαπανώντας μόνο το 2017 για συνδρομή στο ΝΑΤΟ 4 δις. ευρώ. Αυτά τα προβλήματα δεν πρόκειται να τελειώσουν ούτε τον Αύγουστο, που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, ούτε ποτέ, όσο κουμάντο σ’ αυτό τον τόπο θα κάνει μια χούφτα βιομηχάνων, τραπεζιτών, εφοπλιστών, μεγαλεμπόρων, μεγαλοεπιχειρηματιών, που θα εκμεταλλεύονται την δουλειά και τον ιδρώτα εργατών, μικρομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων. Όσο δεν αποφασίζει η μεγάλη πλειοψηφία τους να μπει δίπλα μας στον αγώνα, για να ανατρέψουμε όχι απλά μια κυβέρνηση για να έρθει η επόμενη που θα συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά τους εκμεταλλευτές μας και τις κυβερνήσεις τους, να έρθουμε σε ρήξη με την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ, για να ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης προς όφελος της πλειοψηφίας του εργαζόμενου λαού, χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, ανεργία, πολέμους και προσφυγιά.


Σήμερα, πρέπει να συντονίσουμε τα νέα αγωνιστικά βήματά μας, ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζουν κυβέρνηση, μεγάλο κεφάλαιο και Ε.Ε, στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης, αλλά και της προσπάθειας που κάνουν για να δώσουν ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη που τσακίζει τις ζωές μας.

Ήδη το ΕΚΝΛ και όλες οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που συγκροτούν το ΠΑΜΕ, αναπτύσσουν μια πολύμορφη δράση με επίκεντρο τη διεκδίκηση της επαναφοράς και της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ, των κλαδικών μισθών στα προ κρίσης εποχή, του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και ετοιμαζόμαστε για πανεργατική συγκέντρωση στις 21/3 στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας και μια σειρά κλάδοι έχουν προκηρύξει απεργίες όπως οι Οικοδόμοι στις 14/3 και τα Τρόφιμα-Ποτά στις 29/3, στους οποίους πρέπει να εκφραστεί ξανά η κοινή δράση και αλληλεγγύη.

Επιβάλλεται να δυναμώσουμε την κοινή δράση και η συμμαχία εργατών, μικρομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, στη βάση των κοινών προβλημάτων ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της λιτότητας, της άγριας φοροληστείας, των πλειστηριασμών των λαϊκών σπιτιών, των χωραφιών και των μικρομάγαζων, της διάλυσης και εμπορευματοποίησης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας, της παιδείας, ενάντια στην ποινικοποίηση και καταστολή των αγώνων μας, ενάντια στην ανεργία, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις και τη συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτούς, με κοινό πλαίσιο αιτημάτων και γραμμή πάλης ενάντια στα μονοπώλια, την Ε.Ε, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ίδιο χέρι που κλέβει τον πλούτο που εμείς παράγουμε και αντί να ικανοποιούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, αυτός μετατρέπεται σε υπερκέρδος στα ταμεία της πλουτοκρατίας και για να αλλάξει ριζικά ο τρόπος οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, προς όφελος της πλειοψηφίας του λαού.

Γιατί μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για να διασφαλισθεί σε όλους μας πλήρη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπή εισοδήματα, δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο, η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στην προστασία της υγείας, στη μόρφωση, στη στέγη, στην ξεκούραση, στην ψυχαγωγία, την ισοτιμία της γυναίκας, τα δικαιώματα της νεολαίας, των συνταξιούχων, να μεταβληθούν σε κοινωνικές παροχές το νερό, η ενέργεια, οι μεταφορές κατοχυρώνοντας την κοινωνική ιδιοκτησία τους, να εξασφαλιστεί μεγάλη εγχώρια παραγωγή αγροτικών προϊόντων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού και για την ανάπτυξη σχετικών κλάδων της εγχώριας βιομηχανίας, χωρίς τις δεσμεύσεις της Ε.Ε.  Σ’ αυτούς τους στόχους πρέπει να είναι αφοσιωμένη η συμμαχία μας. Εδώ βρίσκεται η δύναμη, η ελπίδα και η προοπτική.


Τιμή και δόξα στους νεκρούς της ηρωικής εξέγερσης των κολίγων του Κιλελέρ, συνεχίζουμε τον κοινό αγώνα εργατών-μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ, μέχρι τη νίκη».

Την ίδια ιστορία ξαναζούμε ως σύγχρονοι κολίγοι τόνισε στον χαιρετισμό του το μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων Θ. Παπακωνσταντίνου, έχοντας όμως τέτοια σύμβολα όπως τον Μαρίνα Αντύπα πρέπει να αφυπνιστούμε και σθεναρά να αντισταθούμε.

Χαιρετισμό απηύθυναν τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Διαμαντούλα Κρητικού από τον Αγροτικό Σύλλογο Αμύνταιου και Χρήστος Κάμτσης.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων, Δήμου Κιλελέρ, Κ.Ε. ΚΚΕ, Κ.Σ. Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, Λαϊκής Ενότητας, Εκτ. Γραμματείας ΠΑΜΕ, Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Ένωσης Γυναικών Λάρισας, Αγροτικών Συλλόγων Νάουσας και Παλαμά Α. Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών ΤΕΙ Θεσσαλίας, Συλλόγου Φοιτητών Γεωπονίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Συνδικάτου Γάλατος, Τροφίμων και Ποτών, ενώ μεταξύ άλλων παρεβρέθηκε και ο βουλευτής ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης. 

Τέλος φόρο τιμής με ένα κόκκινο γαρύφαλλο απέτισε η επικεφαλής του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία δήλωσε ότι η παρουσία στον χώρο θυσίας των κολίγων αποτελεί πράξη συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα των αγροτών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire